Senator cu imunitate, sau corb la corb... Ce parlamentari fac zid în jurul lui Banias
Senator cu imunitate, sau corb la corb...: Ce parlamentari fac zid în jurul lui BaniasParlamentarii Constanţei au păreri diferite în legătură cu o eventuală ridicare a imunităţii parlamentare de care beneficiază încă senatorul Mircea Banias
În timp ce unii susţin că senatorul PDL ar trebui să se pună singur la dispoziţia justiţiei, renunţând la imunitatea conferită de statutul de parlamentar, alţi colegi de breaslă ai lui Banias nu vor încă să se pronunţe sau afirmă pur şi simplu că n-ar vota ridicarea imunităţii parlamentarului, în cazul în care DNA ar cere-o.
Reamintim că numele senatorului Mircea Banias a fost frecvent pomenit zilele acestea în contextul scandalului de corupţie din port.
Printre colegii care nu vor să se pronunţe în legătură cu o eventuală ridicare a imunităţii parlamentare de care beneficiază în prezent Mircea Banias se numără şi colegii săi de partid, deputaţii Constantin Chirilă şi Zanfir Iorguş. „Parlamentul nu s-a opus niciodată acestei proceduri, însă mi se pare nepotrivit să discutăm despre acest subiect, aşa cum am văzut şi zilele trecute că se discuta despre tema autosuspendării", ne-a declarat deputatul Constantin Chirilă. Deşi doar senatorii vor vota în cadrul procedurii de ridicare a imunităţii lui Banias, dacă va fi declanşată, colegul de partid Zanfir Iorguş nu a dorit să se pronunţe nici măcar „de principiu" cu privire la această problemă. „Eu nu sunt senator. Dacă eram senator, îmi exprimam un punct de vedere, dar nu sunt", a afirmat deputatul, fără alte comentarii. De precizat că deputatul Maria Stavrositu nu a răspuns apelurilor noastre.
Mazăre: „Este o comandă politică"
Senatorul PSD Alexandru Mazăre a spus un „nu" categoric unui eventual vot de ridicare a imunităţii în cazul Banias. „Este o procedură încurcată. În primul rând, trebuie să se pronunţe Comisia juridică din Senat, care, conform procedurii, prezintă un raport plenului camerei, iar apoi se votează. În niciun caz nu aş fi de acord, pentru că din ceea ce am văzut la televizor mi se par clar o comandă politică. Cred că este evident. Este un dosar politic, mai ales dacă ne uităm şi în ce aripă a fost până la Congres (n.r. alegerile PDL). În acelaşi timp, cred că este un avertisment transmis celorlalţi parlamentari care vor să părăsească partidul. DNA are o agendă politică", a afirmat Alexandru Mazăre.
Colegul său, senatorul PSD Nicolae Moga, coleg şi cu Banias la Senat şi în Comisia de Apărare şi Securitate, nu ar fi de acord cu ridicarea imunităţii parlamentarului PDL. „Orice om are dreptul la prezumţia de nevinovăţie până la momentul în care justiţia se va pronunţa. Eu cred că totul este o făcătură, Banias nu este cel care să fie considerat mafiotul numărul unu din Constanţa. Cu siguranţă sunt alţii implicaţi", a spus Moga, adăugând că de când îl cunoaşte este un om care şi-a văzut de treaba lui, punctual şi care nu i-a dat impresia că face anumite aranjamente. Mai mult, Moga chiar şi-a lăudat colegii de la Camera Deputaţilor, dar şi de la Senat, indiferent de culoarea lor politică, spunând că sunt unii dintre cei mai buni parlamentari. „Pot spune că printre cei mai buni sunt Alexandru Mazăre, Eduard Martin, Constantin Chirilă, Maria Stavrositu, dar mai sunt şi alţii", a mai completat Moga.
Ei ar vota pentru ridicarea imunităţii
Deputatul PNL Gheorghe Dragomir a afirmat că, în cazul în care s-ar cere ridicarea imunităţii, Mircea Banias ar trebui să renunţe de unul singur la acest privilegiu, punându-se la dispoziţia justiţiei. „Cred că orice parlamentar care ar avea o astfel de problemă ar trebui să ceară din proprie iniţiativă ridicarea imunităţii, pentru a-şi dovedi nevinovăţia", ne-a declarat Gheorghe Dragomir.
Colegul său de partid, deputatul PNL Mihai Lupu, a avut un punct de vedere similar. „Sigur că trebuie să respecţi legea. Atâta timp cât există o suspiciune şi ţi se cere ridicarea imunităţii, trebuie să-ţi demonstrezi nevinovăţia. Şi nu mă refer numai la cazul domnului Banias. Oricum, cred că ar fi şi în interesul dumnealui", ne-a declarat Mihai Lupu cu privire la o potenţială ridicare a imunităţii lui Banias.
Deputatul Uniunii Democrate Turce din România, Iusein Ibram, ne-a declarat că dacă ar fi fost senator ar fi votat pentru ridicarea imunităţii. „Principiul meu este să fim deschişi către justiţie. Eu voi vota pentru oricine, pentru oricine va cere instanţa. Nu sunt senator, dar dacă aş fi, mi-aş da avizul", a declarat Iusein Ibram.
Amet Aledin, deputat al minorităţilor din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, a precizat că el ar vota, dacă i se va cere părerea, la fel ca în cazul celorlalţi doi colegi deputaţi pentru care s-a cerut avizul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale, adică favorabil. „Trebuie să lăsăm justiţia să-şi facă treaba. Nu cred că domnul Banias are ce să ascundă", a spus deputatul.
Banias: „Nu comentez"
Menţionăm că am încercat să le luăm un punct de vedere pe acest subiect şi celorlalţi parlamentari constănţeni - Manuela Mitrea, Eduard Martin, Matei Brătianu şi Antonella Marinescu, însă aceştia nu au răspuns la telefon în cursul după-amiezii de ieri.
De precizat că l-am contactat telefonic şi pe senatorul Mircea Banias pe această temă, însă parlamentarul nu a dorit să facă niciun comentariu. „Este duminică, sunt acasă cu familia şi nu vreau să comentez", ne-a declarat senatorul Mircea Banias.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- gopo72 30 May, 2011 22:11 aledin amet sa ne zica citi bani a cistigat de la chioru la b.j.c era foamea intrebati fostii colegi