Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:25 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj pe ZIUA de Constanţa O mie de cititori îl vor cetăţean de onoare postmortem pe Alexandru Pesamosca

ro

14 Sep, 2011 01:00 1902 Marime text
Cap_5_sondaj_Alexandru_Pesamosca.jpgÎn urma morţii fulgerătoare, în data de 1 septembrie, a reputatului medic pediatru constănţean Alexandru Pesamosca, am publicat un sondaj de opinie prin care întrebam cititorii dacă ar fi corect ca medicul constănţean să fie declarat postmortem cetăţean de onoare al municipiului, iar numele său să fie dat unei străzi noi a Constanţe.

La două săptămâni de la publicare, 1.007 cititori au răspuns sondajului postat pe site-ul nostru.

Un procent de 93% s-au declarat de acord cu această propunere, iar restul de doar 7% nu văd această iniţiativă ca fiind potrivită. Motivaţii pentru ca autorităţile locale să facă astfel de demersuri ar fi numeroase, dat fiind faptul că medicul s-a născut la malul mării şi, peste tot în lume unde şi-a demonstrat capacităţile şi performanţa profesională, a dus numele oraşului de la malul mării mai departe, peste mări şi ţări. Imediat după ce a terminat cursurile unuia dintre cele mai bune licee din oraş, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân", a plecat din Constanţa pentru a urma cursurile Facultăţii de Medicină, lăsând în urmă casa părintească, o casă simplă pe care, în ciuda carierei de succes pe care a avut-o, nu şi-a transformat-o într-o mare moşie. Medicul cu origini italiene venea în fiecare vară în casa părinţilor săi, unde se relaxa vreme de câteva săptămâni ajutându-şi permanent vecinii şi pe toţi cei care îi solicitau ajutorul, fără ca vreodată să le ceară sau să le primească banii pe care îi ofereau în semn de mulţumire. Acum, în casa părintească din Constanţa, pe strada Libertăţii nr. 22, o stradă liniştită cu case simple, nu mai locuieşte decât sora profesorului, Nicoleta. Femeia a fost profesoară de română, şi-a desfăşurat activitatea la Braşov, iar în prezent este imobilizată la pat.

Până la moarte în ajutorul copiilor

Vecinii lui Alexandru Pesamosca au avut numai cuvinte de laudă la adresa medicului, care ani la rând le-a fost alături. În ziua imediat următoare morţii sale, vecinii de pe strada Libertăţii ne-au spus că ultima dată când medicul a venit la Constanţa a fost la începutul verii şi a stat împreună cu sora sa trei săptămâni.

sondaj.jpg

Iubirea sa pentru copii şi tot harul pe care a arătat că îl are dedicându-şi toată viaţa ajutorării celor mici şi neputincioşi se pare că nu au fost suficiente. La rândul său tată a patru copii, reputatul medic şi-a pierdut doi fii, la scurt interval, ambii la maturitate, Gino şi Sandi fiind răpuşi de cancer. După ce nu a mai putut să profeseze, medicul le dădea celor care-i păşeau pe urme cele mai bune sfaturi şi îi învăţa toate secretele meseriei. A ales să stea într-o cămăruţă din spital chiar dacă cele două fete ale chirurgului pediatru locuiesc în Bucureşti. Alexandru Pesamosca s-a născut la malul mării pe 14 martie 1930. A fost şef de promoţie la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, o minte sclipitoare, după cum l-au descris vecinii. După facultate s-a mutat la Bucureşti. De câţiva ani suferea de insuficienţă cardiacă şi renală. A fost preşedinte al Asociaţiei „Aşezământul social sfinţii Martiri Brâncoveni" şi ctitor al Bisericii Cuviosul Stelian şi Sfântul Nicolae - Brâncoveanu, aflată în curtea Spitalului Marie Curie, motiv pentru care Patriarhul României şi-a şi dat acordul ca Alexandru Pesamosca să fie îngropat în curtea spitalului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii