Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:27 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stampile personalizate la prezidentiale

ro

21 Sep, 2009 02:55 677 Marime text

Pentru a preîntâmpina turismul electoral şi implicit apariţia cazurilor de vot multiplu la alegerile prezidenţiale din noiembrie, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) are în vedere luarea anumitor măsuri.

În contextul prezentat, MAI va propune personalizarea ştampilelor cu menţiunea „Votat". Informaţia a fost confirmată printr-un comunicat remis ieri şi în care se precizează că fiecare secţie de votare ar urma să aibă ştampile cu elemente proprii de identificare - anul procesului electoral şi numărul secţiei de votare. Astfel, ştampilele cu însemnul „votat" nu vor putea fi utilizate fraudulos dintr-o secţie în alta.

Pentru alegătorii care, pe 22 noiembrie, nu vor fi în localitatea de domiciliu se vor amenaja 3.300 de secţii de votare speciale. Ei îşi vor putea exercita dreptul de a vota numai după completarea unei declaraţii pe proprie răspundere, document prin care îşi vor asuma, sub sancţiunea legii penale, faptul că nu au votat şi nici nu vor mai vota în ziua respectivă. Declaraţia va fi utilă şi în cazul începerii urmăririi penale pentru vot multiplu, ea cuprinzând toate datele de identificare ale cetăţeanului.

AEP, centralizator al documentelor

De asemenea, la întrările în secţiile de votare speciale, MAI va monta camere web. Acestea vor fi conectate la computere şi vor înregistra imaginea tuturor celor care vor intra, iar imaginile înregistrate vor fi stocate pe DVD-uri sau CD-uri şi vor fi transmise Autorităţii Electorale Permanente (AEP). În eventualitatea unor procese penale de vot multiplu, înregistrările vor constitui probe suplimentare. O altă măsură pe care MAI vrea să o ia pentru a curma tendinţa unora de a aplica ştampila „votat" de mai multe ori vizează organizarea unui sistem de transmitere a tuturor documentelor - listele electorale permanente, tabelele cuprinzând cetăţenii care votează la alte secţii decât cele la care sunt arondaţi potrivit domiciliului şi declaraţiile pe proprie răspundere - de la secţiile de votare la AEP. Potrivit aceluiaşi comunicat, la procesul electoral din 22 noiembrie nu mai vor exista liste suplimentare, iar AEP va putea verifica aceste documente şi, după caz, va putea formula plângeri penale pentru vot multiplu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii