Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:53 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Subordonatii lui Mazare, cu jalba la Claudiu Palaz (galerie foto)

ro

06 Oct, 2009 03:11 1484 Marime text

cap_2.jpgPeste 200 de protestatari din câteva primării au pichetat, ieri, timp de două ore, sediul Instituţiei Prefectului Judeţul Constanţa

Funcţionarii publici din primăriile limitrofe municipiului Constanţa au părăsit locul de muncă pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de asumarea răspunderii de către Guvern pe legea salarizării unice, a disponibilizărilor ce urmează a fi efectuate în domeniul bugetar, precum şi a concediului de zece zile, fără plată, de care ar urma să „beneficieze" până la finele anului.

Pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa au poposit peste 200 de sindicalişti din administraţia publică locală. „Vrem salarii decente" sau „Guvernanţi, reforma se face cu oameni şi pentru oameni" se putea citi pe pancartele protestatarilor. Acţiunea de ieri ar fi trebuit să reunească salariaţi din toate primăriile judeţului. Însă, potrivit preşedintelui Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa" - filiala Constanţa, Ion Caraignat, s-a decis ca la pichetare să participe funcţionari din primăriile limitrofe municipiului reşedinţă de judeţ, iar la mitingul de mâine, din Capitală, să fie prezenţi salariaţi din celelalte instituţii. Astfel, în faţa Instituţiei Prefectului au ajuns funcţionari din primăriile: Eforie, Techirghiol, Pecineaga, Lumina, Ovidiu, Murfatlar, Ovidiu şi altele, cărora li s-au alăturat circa 80 de colegi din Primăria Constanţa. Trebuie spus că în acţiunea de ieri nu s-au implicat funcţionarii publici din Primăria Pantelimon, care sunt afiliaţi la Sed Lex, precum şi cei din primăriile Costineşti şi Fântânele, ambele neavând structuri sindicale.

Reformă pentru propriul buzunar

Sindicatul administraţiei publice al Primăriei Constanţa are peste 800 de membri care au sperat să-i sensibilizeze pe cei în mâinile cărora stă soarta lor. Antoanela Dancu, purtătorul de cuvânt al acestei structuri sindicale, a subliniat că „guvernanţii fac reforma pentru buzunarele lor, nu pentru oamenii care i-au votat şi contribuie la buget". Ea a afirmat că, potrivit noii legi cadru de salarizare a bugetarilor, veniturile scad cu 10%, în contextul în care, în perioada 2010 - 2015, se prevăd restructurări de posturi. Totodată, Dancu a ţinut să precizeze că acţiunea de ieri a fost o pichetare a Prefecturii în intervalul orar 11.00 - 13.00, în rest, salariaţii din Primăria Constanţa îndeplinindu-şi sarcinile de serviciu ce le revin.

protest.jpgAbrogare, promulgare - sinonime pentru unii

Nu o dată, preşedintele CNS „Cartel Alfa" - filiala Constanţa, Ion Caraignat, a declarat presei şi a afirmat în faţa protestatarilor că una dintre revendicările lor este ca preşedintele Traian Băsescu „să nu abroge (!?) cele trei legi: a salarizării unice, a învăţământului şi a deconcentratelor". Desigur, la finalul spuselor liderului sindical, oamenii au început să fluiere şi să scandeze, fără a realiza că, în fapt, ei doresc ca legea salarizării unice să nu fie promulgată de şeful statului pentru a nu produce efecte, nefiind vorba de abrogarea unui normativ.

Într-un final, Caraignat s-a corectat şi a menţionat că sindicaliştii vor renegocierea grilelor de salarizare, neimpunerea concediului neplătit şi sunt împotriva restructurărilor şi a reducerii veniturilor, măsuri preconizate pentru anul viitor. În cazul în care revendicările funcţionarilor publici din administraţia publică locală nu vor fi soluţionate, sindicaliştii vor participa miercuri, la Bucureşti, la mitingul intitulat „Muncă decentă", pe 23 octombrie au programat greva de avertisment, iar pe 28 octombrie vor declanşa greva general pe timp nelimitat.

Încrezători în prefect

„Acum, am venit mai relaxaţi aici (n.r. în sediul Prefecturii)", a fost prima remarcă spusă cu glas tare de un delegat al protestatarilor venit să înmâneze un memoriu noului prefect al judeţului, Claudiu Palaz. De altfel, întreg dialogul purtat de sindicalişti cu reprezentantul Guvernului în teritoriu şi subprefectul Mircea Iustian a decurs într-o atmosferă destinsă, ei manifestându-şi încrederea că Palaz îi va susţine şi va încerca să-i ajute în soluţionarea problemelor lor. „Sper ca noul prefect să ne fie aproape şi să ne susţină drepturile deoarece este un fost coleg şi ştie cu ce probleme ne confruntăm", a declarat Antoanela Dancu, purtătorul de cuvânt al sindicatului din Primăria Constanţa.

Delegaţii au înmânat prefectului Claudiu Palaz un memoriu adresat premierului Emil Boc, Guvernului şi preşedintelui Traian Băsescu, document care a fost trimis, ieri, la Bucureşti. „Un memoriu care cuprinde revendicările dumnealor va fi înaintat la Guvern şi urmează să se ia măsurile legale şi considerate necesare în astfel de situaţii", a specificat prefectul Claudiu Palaz.

{mos_ri:protest,profesori}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii