Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:15 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tunelul subteran din zona Gării, gata să dărâme tot cartierul

ro

11 Sep, 2010 00:00 7344 Marime text
3_tunel_-_tunel_cfr_port.jpgDe când a fost construit, acum 150 de ani, tunelul de cale ferată de sub bulevardul 1 Mai nu a mai fost consolidat, iar locuitorii stau pe o bombă cu ceas.

Zona Constanţei, vecină cu Portul, ascunde sub nivelul solului o construcţie foarte importantă, care ar putea fi folosită, dar care este lăsată pradă vicisitudinilor. De această dată, este vorba despre un tunel, construit în anul 1904 de către adjunctul lui Anghel Saligny, Gabriel Iosif. Tunelul se află sub bulevardul 1 Mai şi, la început, era dedicat căii ferate. Acum nu mai există şinele, pentru că au avut grijă „unii“ mai iuţi de mână să le vândă la fiare vechi, pentru a mai scoate un ban, însă, cu toate acestea, poate fi transformat într-un pasaj rutier pe unde să treacă în special TIR-urile, pentru a descongestiona traficul greu de la suprafaţă. Din pricina lipsei fondurilor şi a dezinteresului crescut al autorităţilor, tunelul se poate prăbuşi în orice clipă şi, odată cu el, o bună parte din cartierul situat în preajma Gării. Tunelul acesta măsoară peste 500 de metri lungime, 6,15 metri înălţime şi 8,36 metri lăţime. Cu toate acestea, atunci când s-au construit blocuri cu 10 etaje sau Spitalul CFR, nimeni nu s-a gândit că pereţii tunelului, care nu au fost construiţi din beton, s-ar putea prăbuşi sub greutatea construcţiilor. Ceea ce nu au reuşit să distrugă în zeci de ani trepidaţiile produse de circulaţia locomotivelor pe abur şi Diesel este pe care sa reuşească dezvoltarea urbană haotică şi lipsa de interes a celor care sunt în măsură să conserve acest „monument“. 

tunel_-_tunel_cfr_2.jpg

Tunelul se face una cu pământul

Nici bucăţile care au început să cadă din tavanul tunelului, dar nici apa care, la orice ploaie, se infiltrează şi distruge structura nu impresionează autorităţile. Momentan, acest tunel se află în posesia CFR, dar s-a încercat odată, la nivel verbal, trecerea acestuia sub administrarea Primăriei Constanţa. „Mai demult, Primăria a vrut să ia tunelul, dar, pentru a se întâmpla acest lucru, trebuie să existe o hotărâre de guvern. Acum nu mai interesează pe nimeni. Pe aici nu va mai trece niciodată un tren, dar noi, în fiecare an, facem licitaţie pentru atribuirea lucrărilor de consolidare a tunelului. Anul trecut nu s-a prezentat nimeni la licitaţie. Să vedem anul acesta ce va fi“, a declarat Dorin Maer, şeful Diviziei de Infrastructură din cadrul Regionalei CFR Constanţa. Printr-o hotărâre a Consiliului Local Constanţa din 2004, s-a decis demararea discuţiilor pentru preluarea tunelului, dar de atunci şi până acum nu s-a mai întâmplat nimic. Autorităţile locale ar fi vrut să refacă tunelul şi să-l redea circulaţiei vehiculelor grele care au drept destinaţie portul Constanţa, dar totul a rămas la nivel de plan. Celor de la CFR le-ar fi necesară suma de un milion de euro pentru a reconstrui tunelul, dar nu au fonduri. În cazul în care tunelul scapă teafăr în urma construcţiei haotice sau a înmulţirii traficului rutier de la suprafaţă, atunci sigur un cutremur va fi fatal atât tunelului, cât şi locatarilor din zona Gării. 

tunel_tunel_cfr.jpg

Potrivit experţilor care au întocmit studiile, cea mai mare ameninţare pentru tunel, dar mai ales pentru infrastructura supraterana construită deasupra lui, ar fi un cutremur cu o intensitate mai mare de 5 grade pe scara Richter, care ar putea conduce la „un colaps“. De asemenea, experţii au arătat că, în fiecare primăvară, topirea gheţii duce la distrugerea betonului care căptuşeşte tunelul. Dragoş Teodorescu a precizat că nu consideră oportună închiderea definitivă a tunelului, nici din punct de vedere strategic, dar nici economic, reabilitarea obiectivului fiind singura variantă agreată de specialişti. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Specialist 12 Sep, 2010 20:06 Un titlu mai indicat ar fi fost: "Tunelul subteran din zona Gării, gata să dărâme tot orasul Constanta"
  • Arh. Radu CORNESCU 12 Sep, 2010 16:08 In primul rand, din 1904 pana astazi nu sunt 150 de ani cum este scris sub prima fotografie: "De când a fost construit, acum 150 de ani, tunelul de cale ferată de sub bulevardul 1 Mai nu a mai fost consolidat, iar locuitorii stau pe o bombă cu ceas." Tunelul intr-adevar trebuie reconditionat, dar nu este in pericol de prabusire. Iar constructiile care s-au facut in zona lui nu sunt construite peste el ci la 50 de metri distanta de-o parte si de alta a axului lui.