Unde sunt proiectele pentru judeţul Constanţa? Candidaţii la CJC suferă de lipsă de inspiraţie
Unde sunt proiectele pentru judeţul Constanţa?: Candidaţii la CJC suferă de lipsă de inspiraţieCei zece doritori ai fotoliului de preşedinte al CJC sunt actualul preşedinte, social democratul Nicuşor Constantinescu, democrat liberalul Florin Gheorghe, Harry Michelle Boiagian (UNPR), Dumitru Bădrăgan (PER), Marian Vasiliev (PP-DD), Tudorel Chesoi (PNŢCD), Radu Comănici (PRM), Oleg Danovski (Partidul Uniunea Ecologistă din România), Emil Colodiuc (PV) şi Valeriu Băncescu (PP).
Dacă unii dintre aceştia au vorbit despre proiectele lor pentru judeţul Constanţa, unii dintre candidaţi par să fi intrat, în plină campanie electorală, în silentio stampa.
Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, nu a prezentat public un proiect pentru Constanţa. Mai marele judeţului participă frecvent la evenimente de lansare a candidaţilor USL pentru primăriile constănţene, dar în niciuna dintre ocazii nu a vorbit în mod expres despre un program marcă Nicuşor Constantienscu pentru mandatul 2012 - 2016. Spre deosebire de primarul Radu Mazăre, preşedintele CJC a dorit să apară pe afişele electorale cu numele care va fi tipărit pe buletinul de vot: Constantinescu Nicuşor Daniel.
Infrastructură, sănătate, turism, cultură
Contracandidatul lui Constantinescu, democrat liberalul Florin Gheorghe, a inclus în proiectul său pentru judeţul Constanţa mai multe capitole şi anume transport, infrastructură, programe sociale, sport, sănătate, turism şi cultură. Florin Gheorghe vorbeşte despre construirea unor locuinţe de serviciu pentru cadrele didactice care fac naveta în mediul rural, despre acordarea de tichete valorice categoriilor de persoane defavorizate, dar şi despre renovarea dispensarelor medicale şi alocarea de resurse pentru reabilitarea Spitalului din Eforie Sud şi pentru modernizarea Spitalului din Hârşova.
Candidatul PDL Constanţa la conducerea Consiliului Judeţean intenţionează, de asemenea, să realizeze un circuit de Formula 1 în zona Neptun - Olimp, în imediata apropiere a infrastructurii hoteliere. În proiectul lui Florin Gheorghe pentru judeţul Constanţa figurează şi introducerea în circuitul turistic a „mini Deltei" de la Ostrov, dar şi demararea procedurilor prin care localitatea Corbu să fie declarată staţiune turistică.
Nu în ultimul rând, candidatul PDL la conducerea Consiliului Judeţean consideră că CJC „trebuie să ajute cultura, să sprijine financiar atât teatrele, cât şi muzeele".
Un cadru natural, fără construcţii
Dumitru Bădrăgan, aspirantul PER la fotoliul ocupat, în prezent, de Nicuşor Constantinescu, este de părere că trecerea plajelor la administraţiile locale nu este o idee fericită. „Trecerea plajelor în administrarea consiliilor locale este o idee promovată puternic de USL Constanţa. S-au lăudat că noul prim-ministru, ecologist cu maşină hibrid, va trece plajele în administrarea consiliilor locale, lucru mediatizat prin preluări ale actualului ministru Rovana Plumb. În fapt, trebuie să ţinem cont de o decizie a Consiliului de miniştri, din 1905. Este adevărat, plajele au fost în administrarea consiliilor locale, însă acum în spatele acestei măsuri stau alte interese. Trebuie să ne întrebăm dacă reprezintă un pericol pentru constănţeni, spre exemplu, construcţiile în derulare ale FIN.CO.GE.R.O. Ştim cu toţii porţiunea din plaja Modern care a fost îngrădită, semnal prost în ceea ce ne priveşte", declara Bădrăgan, într-un interviu pentru ZIUA de Constanţa.
Candidatul PER nu este adeptul construcţiilor în zonele aferente plajelor, ci al păstrării acestora în stare de cadru natural.
„Schimbă sistemul"
Candidatul PP-DD la CJC, Marian Vasiliev, propune preluarea, de la Ministerul Culturii de către CJC, a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski", precum şi reînfiinţarea Teatrului de Revistă „Fantasio", care va fi redenumit Teatrul de Revistă „Jean Constantin". Vasiliev promite că va iniţia proiectul unui centru zonal de sănătate, care „va însemna degrevarea spitalului judeţean de internări". „Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va fi folosit doar pentru stabilizarea pacienţilor, iar de la centru vor fi transferaţi pentru internare şi tratament specializat", explică Vasiliev.
Contracandidatul actualului preşedinte al CJC susţine că, în şase luni, în judeţul Constanţa nu vor mai exista câini comunitari pe străzi. „Vom înfiinţa Direcţia Judeţeană de Ocrotire a Animalelor fără Stăpân şi vom construi centre teritoriale pentru îngrijirea şi adăpostul animalelor", explică Marian Vasiliev. Sloganul candidatului PP-DD la CJC este „Schimbă sistemul".
Lobby pentru monumentele istorice
Harry Michelle Boiagian, candidat UNPR la Consiliul Judeţean Constanţa, nu a prezentat public un proiect pentru judeţ. Şef serviciu în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, Boiagian a susţinut, însă, iniţiativele celui alături de care merge în tandem în alegerile din 10 iunie, anume Claudiu Palaz. Astfel, Boiagian îşi doreşte ca, după reabilitarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cazinoul din Constanţa să revină la administraţia publică locală constănţeană. De altfel, Harry Boiagian se arată interesat de monumentele istorice ale Constanţei, dar şi de problema lipsei pistelor de biciclişti în judeţul Constanţa.
Candidaţi fără program?
În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi candidaţi, Radu Comănici (PRM), Valeriu Băncescu (PP), Tudorel Chesoi (PNŢCD), Emil Colodiuc (PV) şi Oleg Danovski (PUER), ei bine, aceştia din urmă nu s-au făcut deloc auziţi până la acest moment. Liniştea lor dă chiar impresia că nu ar fi înscrişi într-o cursă electorală al cărei punct culminant va fi atins pe 10 iunie.
Niciunul dintre cei cinci mai sus menţionaţi nu a prezentat un proiect pentru judeţul Constanţa. Cu excepţia lui Tudorel Chesoi, liderul ţărăniştilor constănţeni, ceilalţi patru nici măcar nu sunt prezenţi pe afişele electorale.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp