„Vorbe grele" despre Mazare si Udrea cu Mizil, Voicu si Ciutacu
„Vorbe grele" despre Mazare si Udrea cu Mizil, Voicu si CiutacuVictor Ciutacu: Bună seara, doamnelor şi domnilor, bine aţi revenit la Vorbe Grele. În această seară o ediţie specială, se împlinesc 19 ani de la 22 decembrie 1989, 19 ani de democraţie în România. La 19 ani de la abdicarea celui care a fost supranumit dictatorul Nicolae Ceauşescu, avem un regim politic condus de fostul reprezentant al statului comunist al României la Anvers şi de azi, de-acum vreo jumătate de ceas de condus Executivul, în calitate de prim-ministru, de un fost secretar UTC. Revoluţia anticomunistă a învins, motiv pentru care vom comenta 19 ani de democraţie cu invitaţii mei speciali din seara asta, copiii teribili ai regimului Ceauşescu. Serghei Mizil şi Mădălin Voicu. Bună seara, bine aţi revenit.
Mădălin Voicu: Bună seara.
Serghei Mizil: Bună seara.
Victor Ciutacu: Hai să începem cu actualitatea şi mai ales că ţie-ţi place, Mădăline, eşti fan guvernul ăsta de strânsură... apropo, stimaţi telespectatori, ne-am îmbrăcat toţi trei în portocaliu, în semn de protest. La arabi e ţinuta morţii, la noi e ţinuta regimului care conduce ţara, aşa că ne-am hotărât să fim toţi trei portocalii în seara asta. Mădălin Voicu, cum e cu guvernul ăsta al micului utecist?
Mădălin Voicu: Nu ştiu, este un guvern bizar ca să folosesc cuvinte elegante. Nu pot să mă pronunţ cum o să fie pentru că aşteptăm cu toţii să vedem ce reacţii vor avea miniştrii, cum se vor coordona, care vor fi proiectele, ce se va întâmpla practic în viaţa de zi cu zi şi în ce fel vor pune ei fizic în temă şi în...
Victor Ciutacu: Păi fizic au. Udrea, Ridzi...
Mădălin Voicu: Cum vor reuşi să pună fizic în temă, practic vreau să spun, logic, într-o condiţie vizibilă o alianţă atât de bizară şi de ciudată, şi ce efect va avea politic şi strategic această chimie politică.
Victor Ciutacu: Ce cuvinte ai în seara asta!
Mădălin Voicu: Nu prea-mi iese. Nu pot să le iau familia şi morţii din prima, aşa că încerc şi eu să fiu mai elegant.
Victor Ciutacu: Hai că o să continui cu Serghei, că el are mai puţine emoţii ca tine. Serghei, sunt 19 ani de la 22 decembrie 1989. În 19 ani de zile destinele voastre s-au schimbat uneori dramatic, alteori în altfel. Mă refer la gaşca voastră. Pe 22 decembrie 1989 vă alergau ăştia. Era anticomunismul, învingea revoluţia etc. După 19 ani văd că şef de guvern este un secretar UTC şi şeful ţării este reprezentantul regimului comunist de tristă amintire la Anvers. Cum te simţi?
Serghei Mizil: Tot alergat. Mă aleargă ăsta, nu? Cum să spun? Eu zic că nu s-a schimbat absolut nimic. Suntem aproape în aceeaşi situaţie şi văd că se tinde să se ajungă la aceeaşi situaţie. Unul care-i deştept, care le ştie pe toate şi care vrea să conducă tot. Care-i diferenţa după 20 de ani? De la mine aşa se vede.
Victor Ciutacu: Păi cică e ales într-un scrutin liber.
Serghei Mizil: Păi acela nu era ales tot liber? Nu spunea?...
Victor Ciutacu: Acela spunea, ăsta...
Mădălin Voicu: Diferenţa este că am câştigat două lucruri cu siguranţă. Restul... nu ştiu dacă am câştigat, cred că am pierdut. Am câştigat dreptul la liberă exprimare că de-aia ne aflăm aici şi la liberă circulaţie. În rest ce-am câştigat? Aaaa, că s-a făcut privatizare, că oamenii îşi fac afaceri, există un fel de apetit pentru business-ul european, suntem implicaţi în tot felul de combinaţii. Da. Dar eu vorbesc în ce priveşte populaţia. Ce a câştigat omul de rând? Nu vorbesc de ce câştigă grangurii sau ăia care sunt deja acum bine poziţionaţi financiar.
Serghei Mizil: S-au făcut două clase distincte. Unii foarte săraci şi unii foarte bogaţi. Atunci erau mai egali. Practic. Acum...
Victor Ciutacu: Ţie financiar, că nu puteai spune că erai vreun sărac pe vremea lui Ceauşescu...
Serghei Mizil: Mie mi-a mers bine şi atunci, îmi merge bine şi acum. Eu sunt...
Victor Ciutacu: Care sunt rezultatele revoluţiei ăsteia prin prisma voastră? Că de-aia v-am invitat pe voi. Dacă voiam să chem un strungar de la 23 August îl chemam.
Mădălin Voicu: Şi la ce-ţi folosea?
Serghei Mizil: Acela te bătea.
Mădălin Voicu: Dar nu mai există 23 August.
Victor Ciutacu: S-a făcut plin de mall-uri şi blocuri la 23 August. A privatizat-o Muşetescu, colegul tău de partid.
Mădălin Voicu: Nu mai există muncitori în sensul acela, cum ştiam noi. Nu vorbesc de marea masă de muncitori.
Serghei Mizil: N-au unde să muncească.
Mădălin Voicu: Nu mai există muncitorul acela care se scula dimineaţă, se ducea la serviciu, ponta, se ducea la strung... Nu. Acum e lupta să câştige pâinea de zi cu zi şi n-au unde să se ducă să muncească. Nu-i mai primeşte nimeni. Sunt alte forme de muncă unde oamenii poate nefiind pregătiţi nu mai sunt la curent cu ce înseamnă modernismul în muncă, evoluţia tehnologică etc. Dar oamenii care n-au unde să muncească... cu ăia cum ne descurcăm?
Victor Ciutacu: Nu ştiu, că eşti într-unul din cele două partide care alcătuiesc coaliţia de guvernământ.
Mădălin Voicu: Mă, tu ştii că eu sunt socialist ca ideologie. Dar eu nu pot să compar gândurile mele de stânga cu efectul în viaţa de zi cu zi. Eu nu sunt de acord cu multe lucruri care se întâmplă. Ei au discurs de stânga şi comportament de dreapta. Majoritatea. Deci nu se poate. E o chestie falsă.
Victor Ciutacu: Spune-mi şi mie în toată clasa asta politică un politician care are comportament de stânga, cu excepţia lui Iliescu.
Mădălin Voicu: Sunt. Marian Sârbu de la Muncă. Un băiat onest, în banca lui... Fiecare dintre noi încercăm să supravieţuim în condiţii normale. Nu vreau să spun că aş dori să mă îmbogăţesc. Că dacă aş fi foarte bogat nu m-ar interesa ce fac ceilalţi. Cum fac mulţi din politică. Sunt mulţi bogaţi în politică pe care îi interesează de unde să facă bani, nu să dea bineţe cetăţenilor.
Serghei Mizil: Circul ăsta e de 19 ani şi e o chestie care se repetă la infinit. Ce guvern vine, dom'ne ne-au lăsat ăia gaură. Păi ne-am plictisit, de 19 ani tot îţi lasă lumea gaură?
Mădălin Voicu: Asta-i laşitate.
Serghei Mizil: E bagabonţeală din punctul meu de vedere. Ce gaură ţi-a lăsat?
Mădălin Voicu: Greaua moştenire.
Serghei Mizil: Toată lumea ia numai gaură, gaură?... Nu ia nimeni?...
Mădălin Voicu: În găoz.
Victor Ciutacu: Unde v-a prins revoluţia?
Serghei Mizil: Pe mine nu mă putea prinde într-o bibliotecă sau... M-a prins la Snagov, consumând băuturi alcoolice.
Victor Ciutacu: Erai la şpriţ când a venit revoluţia?
Serghei Mizil: Da.
Victor Ciutacu: Şi au venit forţele revoluţionare?
Serghei Mizil: Nu a venit dom'ne nimeni. Cine să vină? Nu eram cu tata, eram cu altcineva...
Mădălin Voicu: Tac-su a fost un om respectat, nu a fost un om vizat. Că a făcut parte din CC e cu totul altceva.
Serghei Mizil: Păi l-au şi pus după revoluţie. În CPUN. N-am avut probleme.
Victor Ciutacu: N-ai avut probleme de tipul celor avute de Nicu?
Serghei Mizil: Nicu a avut, în rest nimeni. Din familia mea. Nu ştiu din alte familii.
Victor Ciutacu: Tu ai avut probleme, Mădălin Voicu?
Mădălin Voicu: Nu. Am avut o problemă, dar am rezolvat-o. Am luat antibiotice.
Serghei Mizil: Pe el l-a prins dirijând...
Mădălin Voicu: În Piaţa Romană.
Victor Ciutacu: Mă uitam pe componenţa noului guvern. Ăsta mândru, de coaliţie. Şi am văzut acolo o grămadă de femei celebre, neamuri, specialişti... până la urmă care-i diferenţa între regimul acela comunist de tristă amintire pe care l-a condamnat dom' Băsescu în Parlament şi regimul de azi? Că pe vremea aia se spunea dom'ne nu intră în sistem decât neamurile şi pilele Comitetului Central, acoliţilor...
Serghei Mizil: Dar nu era atunci cu neamuri.
Victor Ciutacu: De fapt da.
Serghei Mizil: N-avea voie să vină nici un...
Mădălin Voicu: Era contraindicat să promovezi neamurile.
Victor Ciutacu: În politica mare, în afară de Nicu mai era vreunul dintre voi?...
Mădălin Voicu: Singurul care şi-a promovat familia a fost Ceauşescu. Fraţii. Dar nu era o regulă. Nu puteai să faci şi tu chestia asta. El o făcea pentru că era jupânul, miezul. Condiţia acum este alta. Eu nu ştiu dacă trebuie neapărat să ne gândim că promovează neamuri sau nu. Că eu pot să am un frate care-i mai bun ca mine sau foarte deştept...
Serghei Mizil: Sau poţi să ai un prieten care e mult mai deştept ca tine, care sunt eu şi nu mă asculţi.
Mădălin Voicu: Da, şi nu pot să-l promovez nicăieri.
Victor Ciutacu: Serghei, tu eşti mult mai deştept ca el, dar nu te laşi promovat. De ce nu te bagi la partid?
Mădălin Voicu: Nu vrea mă deloc. Ştii cât m-am rugat de el? El ieşea deputat din prima. La mine a fost o luptă, că m-a trimis la Giurgiu. Dar el putea să candideze bine.
Serghei Mizil: Dar nu mă interesează chestia asta.
Mădălin Voicu: Tu te gândeşti la tine. Gândeşte-te că tu poate poţi să ajuţi pe alţii.
Serghei Mizil: Ţi-am explicat. Dacă ar fi un partid care să mă convingă sau să cred în chestia asta aş face-o. Eu nu pot să fac ceva în ce nu cred.
Mădălin Voicu: Te conving eu diseară, dar să nu spui la nimeni. Vrei să-ţi spun ceva, Victore? Astăzi am asistat, de fapt în ultimele 2 săptămâni am asistat la nişte lucruri care... nici nu ştiu dacă să le iau în serios. Pentru că dacă le-aş lua în serios ar fi o tragedie. Nu pot să mă pronunţ cum se va comporta acest guvern pentru că nu i-am dat încă şansa să vedem în ce mod reacţionează sau acţionează. Dar eu, dacă îl iau aşa, pe personaje...
Victor Ciutacu: Tocmai asta e. Nu le-ai dat şansa, nu?
Mădălin Voicu: Nu le-am dat. N-ai voie să nu le dai. Trebuie întâi să vezi cum lucrează.
Victor Ciutacu: N-a zis nimeni să le dai în cap de la început.
Mădălin Voicu: Ce-i clar e aşa. Că Boc, Mircea Geoană, Anastase şi încă vreo 12 miniştri...
Victor Ciutacu: De Udrea nimeni n-ar zice nimic. Sunteţi toţi pe felie cu Cocoş?
Mădălin Voicu: Nu ştii ce vreau să spun. Deci Traian Băsescu conduce jumătate din PSD, PD-L, Camera Deputaţilor, Senatul şi Guvernul.
Victor Ciutacu: Şi jumătea ailaltă din PSD cine o conduce?
Mădălin Voicu: Sunt oameni care probabil că au reticenţă sau un gen de reţinere, o dorinţă de a vedea cum se vor petrece lucrurile în continuare. Pentru că eu nu pot să acuz de facto. Eu pot să acuz la un moment dat când constat ceva. Altfel nu pot. Dar ca influenţă, ca control dacă vrei, Traian Băsescu este la ora actuală şi prim-ministru, şi şeful Camerei, şi şeful Senatului...
Serghei Mizil: Nu a fost şmecher? V-a făcut pe toţi.
Mădălin Voicu: Şmecher de mare clasă.
Victor Ciutacu: Dar ai zis-o şi ţi-ai urcat jumătate de partid în cap.
Mădălin Voicu: Nu-i adevărat. Păi dacă şi-a atins toate scopurile pe care le-a avut, cum pot eu să zic că-i fraier? Că nu-mi este simpatic...
Victor Ciutacu: A zis cineva că-i fraier?
Mădălin Voicu: Nu, nu. Sunt unii care-l acuză. Eu pot să-l acuz pe Traian Băsescu de un gen de tiranie, de un gen de ură viscerală împotriva duşmanului pe care şi-l găseşte oricând, însă ambiţia lui, şmecheria şi isteţimea lui pe cuvânt dacă nu sunt lucruri la care trebuie să fii cel puţin atent la ele, dacă nu cumva să-l admiri.
Victor Ciutacu: O să-l întreb pe Serghei Mizil după publicitate cum afectează sau cum stimulează proaspătul program de guvernare business-ul pe care-l are. Are un business care depinde mult de ministrul Turismului şi al Mediului.
Mădălin Voicu: Are un business, dar nu ştim unde-l ţine.
Serghei Mizil: Îl ţin în mână şi-l ţin foarte bine.
Victor Ciutacu: Am revenit. Serioja şi Medelin invitaţii mei speciali. Cineva ne scrie că ne stă bine în uniforme orange, ştim, de-aia ne-am îmbrăcat aşa. Îi promiteam lui Serghei Mizil că va avea parte de politici sectoriale pentru domeniul pe care-l coordonează. Serghei Mizil, îţi ofer declaraţiile miniştrilor din guvern, care te privesc direct şi personal.
Elena Udrea: Guvernul actual îşi propune să creeze din România o destinaţie turistică la nivel internaţional de succes, să creeze din România o atracţie turistică la nivel internaţional având în vedere că în România putem găsi resurse în domeniul turismului, cum ar fi litoralul Mării Negre, Dunărea, apele, râurile din interior. Sunt proiecte de construire a unui port turistic pentru ambarcaţiunile mici, sunt proiecte pentru construirea unor insule artificiale în apropierea... undeva suficient de aproape de plaja de la Mamaia pentru a putea amplasa pe ele posibilităţi de divertisment care altfel ar afecta liniştea staţiunii Mamaia. Avem posibilitatea de a practica turism religios şi cultural, ecumenic, pentru că avem mănăstirile din nordul Moldovei. Avem mănăstirile din lemn din zona Maramureşului...
Roberta Anastase: Declaraţia mea politică se referă la mărţişor, semnificaţie, istorie legendă. Mărţişorul era un dar ce-şi trimiteau românii unul altuia de ziua de 1 Martie şi consta într-un bănuţ de aur spânzurat de un găitan de mătase împletit cu fire albe şi roşii pe care persoana ce-l primea în dar îl purta la gât până când întâlnea cea dintâi rază înflorită pe crengile căreia depunea apoi darul primit. (...)
Monica Ridzi: În numele femeilor din cetate, mă adresez astăzi domniilor voastre, bărbaţilor. Vă mulţumim sincer pentru mărţişoare, pentru toţi acei ghiocei frumoşi din tabla poleită. Nu vrem să conducem singure Roma nici măcar o singură zi. Noi femeile preţuim viaţa mai mult decât puterea pentru că noi dăm naştere vieţii.
Victor Ciutacu: Serghei, ai cârciumă la mare. Bagi turism ecumenic la cârciumă la tine? Bagi colivă în meniu?
Serghei Mizil: Cu insula e bună, dar trebuie făcută destul de aproape ca să ajungem înot.
Victor Ciutacu: Dar râuri interioare ai în cârciumă?
Mădălin Voicu: Mie-mi place Udrea. E haioasă. Ea n-are nicio legătură cu ministerul. Ea ca femeie mi se pare o femeie întreprinzătoare...
Serghei Mizil: De unde ştii mă că n-are legătură cu ministerul?
Mădălin Voicu: Pentru că deocamdată nu ştie nici sediul unde este. Pentru mine Udrea nu înseamnă neapărat imperativ o chestie care să ţină de o responsabilitate formidabilă de lucruri asumate... E o femeie care are ambiţie.
Victor Ciutacu: E o femeie cu ambiţie, dar e ministru plin.
Mădălin Voicu: Şi dacă era ministru pe jumătate cum era? Femeia asta probabil că va trebui să dea socoteală la sfârşitul mandatului, ce-a făcut...
Victor Ciutacu: Ai văzut vreunul, Serghei, care a dat socoteală?
Serghei Mizil: Nu.
Mădălin Voicu: Va trebui.
Serghei Mizil: Dacă-şi ia nişte oameni buni, eu zic că se poate descurca. Nu-i un minister aşa de complicat.
Mădălin Voicu: Bă, de ce vrei tu să-i înjurăm pe miniştri? Dacă vrei să-i luăm la rând ţi-i toc, ţi-i fac de spital.
Victor Ciutacu: Şi de ce nu i-ai votat, mă, dacă nu-i înjuri?
Mădălin Voicu: Pentru că eu când m-am dus la Parlament să particip la învestire eu mi-am făcut aşa o proiecţie. Am spus bă...
Victor Ciutacu: O introspecţie.
Mădălin Voicu: Mi-am trasat nişte direcţii. Ăsta...
Serghei Mizil: Dar de unde ai tu cuvintele astea în seara asta?
Mădălin Voicu: Le-am ţinut la subraţ. Deci n-am formulat niciodată înainte de a vedea cum se comportă omul, n-am formulat nicio chestie. Pot să spun că-i antipatic sau simpatic. Dar nu pot să spun că-i bun sau rău până nu văd ce face. De ce mă obligaţi voi pe mine să-i acuz public?
Serghei Mizil: Dacă astea sunt ideile lui Radu, e o chestie bună. Să facă şi port de iahturi şi...
Victor Ciutacu: Crezi că pot să se înţeleagă între ei? La business-ul ăsta de care spui, Udrea trebuie să colaboreze cu Mazăre, cu omul lui Mazăre care acum e ministrul Mediului etc. Pot ei să colaboreze?
Serghei Mizil: Eu zic că pot să colaboreze.
Victor Ciutacu: Că de 15 ani se aleagă cu procurorii unii pe alţii.
Serghei Mizil: Şi se împacă. Tu n-ai văzut oameni care s-au dus la divorţ şi pe urmă s-au recăsătorit?
Victor Ciutacu: Bine, e şi asta o idee.
Serghei Mizil: Eu sunt unul. Eu m-am recăsătorit cu aceeaşi nevastă de două ori. Dar nu sunt acum cu ea. Se poate întâmpla orice.
Victor Ciutacu: Doar de două ori? Te-a bătut Prigoană.
Serghei Mizil: Se poate întâmpla. Nişte oameni civilizaţi poate să ajungă la un consens. Eu zic că-i bine că au majoritate în acest guvern pentru că nu mai pot să dea vina că n-au trecut legile că n-au avut majoritate etc. Au majoritate, au totul. Să vedem ce fac.
Mădălin Voicu: Ministerele grele le-a luat PD-L. Acolo-i buba.
Victor Ciutacu: A luat şi caşcavalul PD-L.
Mădălin Voicu: Care caşcaval?
Victor Ciutacu: Deocamdată mai e. Un buget tot există.
Mădălin Voicu: Dacă ştiu să facă proiecte şi să atragă banii...
Serghei Mizil: Bani de-afară tot vin, că trebuie să facă autostrăzi. Noi trebuie să ne integrăm. Nu ne poate lăsa pe noi în halul ăsta, peste 2 ani nu mai există lei, avem toţi euro...
Victor Ciutacu: Avem dacă trecem la euro.
Serghei Mizil: Da.
Mădălin Voicu: Noi nu putem să facem nici jumătate din ce ne-am propus. Dacă eu o iau de bună ce-a spus Boc sau Mircea Geoană că facem 1200 km...
Victor Ciutacu: Da, mă. Voi faceţi 1000 şi ăia făceau 968.
Mădălin Voicu: Să fim serioşi. Eu zic că se pot face 200, 300. În cel mai bun caz. Nu pot să iau de bună... Şi aia cu 25.000 de euro care a spus-o al nostru... Băi nu se poate. Că ne umflă râsul-plânsul. Deci eu nu cred că... profesorii nu vor primi 50%, am înţeles că doamna Ecaterina Andronescu a spus că vor mări salariile celor din zona preuniversitară...
Victor Ciutacu: Aici aveţi un deranj mare. Voi şi cu ăia de la PD. Voi aţi iniţiat...
Mădălin Voicu: Toată lumea a votat-o.
Victor Ciutacu: Da, dar aţi urlat toată campania că ticăloşii de liberali nu vor să dea parale la profesori şi că veniţi voi şi daţi retroactiv.
Mădălin Voicu: Toţi au promis acelaşi lucru pentru că n-au ştiut cum se va constitui guvernul, în ce formulă.
Victor Ciutacu: Şi acum vi s-a întâmplat visul. Sunteţi voi cu PD.
Mădălin Voicu: Şi o să se întâmple ce? O să fie greve, da? Şi nu o să poată să plătească. Cu greve sau fără bani nailes. Şi atunci de unde iau eu bani? Asta cu banii pe salarii nu vine pe proiecte.
Serghei Mizil: Da, mă, dar partidul tău a propus, n-am propus eu.
Mădălin Voicu: Profesorii universitari din toate partidele au propus...
Victor Ciutacu: Şi voi aţi votat toţi.
Mădălin Voicu: Care voi, bă? Că tu spui ca „ba pe-a mă-tii". Tot spui VOI. Care voi?
Victor Ciutacu: Deputatorii de toate culorile politice.
Mădălin Voicu: Toţi deputaţii de la toate partidele politice.
Victor Ciutacu: Da, dar după aia v-aţi mai şi bătut cu pumnii în piept că voi le daţi banii înapoi.
Mădălin Voicu: Fiecare a zis în campanie. Păi tu te iei după ce vorbeşte lumea în campanie? Eu cred că sunt printre puţinii câştigători din campanie, am muncit din greu cu o echipă foarte bună şi n-am promis nimic. Asta spuneam oamenilor. Bă, nu promit nimic, o să încerc să fac ce pot. Dacă te apuci să promiţi şi lumea crede înseamnă că unii sunt mincinoşi, ceilalţi sunt fraieri.
Serghei Mizil: Sunt 19 ani în care s-a promis continuu şi nu s-a făcut nimic.
Mădălin Voicu: Păi atunci de ce-i votează? Şi poporul ăsta e uşor...
Serghei Mizil: N-are pe cine. Votează oamenii care sunt fanatici după partidul respectiv. Ca dovadă, câţi au ieşit la vot?
Mădălin Voicu: Treizeci şi ceva la sută.
Victor Ciutacu: Şi voi aveţi 70 şi ceva la sută din 30 şi ceva la sută. Deci cam 20% reprezentativitate.
Mădălin Voicu: Foarte puţin. Şi ceilalţi care n-au votat sunt beneficiarii ori ai binelui, ori ai răului.
Serghei Mizil: Dar n-am văzut unul dintre voi să zică băi n-am realizat ce-am promis, eu plec acasă. Aici e problema.
Mădălin Voicu: Aici e problema de moralitate.
Serghei Mizil: Promiteţi şi după aia ieşi pe televizoare, că băi, n-am promis eu, sunt din partidul acela, dar a promis mama de la Ghencea Militar. Păi stai mă, faci parte dintr-un partid care a promis. Care a condus România.
Victor Ciutacu: Vrea să te convingă să te retragi.
Mădălin Voicu: Tu cum vrei să faci? Care-i soluţia?
Serghei Mizil: Eu mi-aş da demisia dacă nu am făcut ceva. Mă mânca-v-aş gura voastră de şmecheri care m-aţi ales, m-aţi ales, v-am minţit, am plecat. Îmi iau jucăriile şi plec. Asta-i corectă chestia. Voi veniţi, apăreţi, membri de onoare, membri onorifici, membri... Îl bate pe acela prin pieţe... Nu se lasă nimeni acasă. Măi, ai o vârstă, du-te mă acasă.
Victor Ciutacu: Tu zici că şi-a meritat-o Iliescu?
Serghei Mizil: E un gest urât la asemenea moment să-l huidui. Dar el ce caută acolo? Aici e chestia.
Victor Ciutacu: Păi cum, nu e el vârful de la revoluţie?
Serghei Mizil: Care vârf, care revoluţie? Morţii în Bucureşti sunt după ce a căzut regimul respectiv. Cine a tras? Că nu se ştie.
Mădălin Voicu: Adică grosul.
Serghei Mizil: Miniştrii erau arestaţi, ăia fugiseră, cine a tras după aia?
Victor Ciutacu: OK, Iliescu are nişte lucruri de explicat pe care nu le va explica niciodată în viaţă. Dar nu ţi se pare ciudat că atâta amar de vreme, la comemorările astea de la revoluţie nu a dat nimeni cu pietre după el, iar anul ăsta i se întâmplă toate? A venit şi acela cu ouăle, a venit şi acela cu...
Mădălin Voicu: Nu-i întâmplător. Pentru că Iliescu a fost un personaj important...
Serghei Mizil: Ia zi tu mă ce a fost Iliescu?
Mădălin Voicu: Lasă-mă mă, vrei să zic eu ce zici tu despre Iliescu?
Serghei Mizil: Nu. Eu am zis şi în faţă...
Mădălin Voicu: Lasă-mă să zic eu ce vreau şi tu zici ce vrei tu. Şi ăsta ce vrea el. Deci pentru mine Iliescu a însemnat...
Serghei Mizil: Aha, deci fiecare zice ce vrea. Bine, mă.
Victor Ciutacu: Îl chemăm şi pe fii-miu să zică ceva?
Mădălin Voicu: A însemnat un reper.
Serghei Mizil: Un reper pentru ce?
Mădălin Voicu: Pentru unii. Ca politică spun. Eu nu pot să iau omul să-l judec subiectiv. Pentru că aşa... şi el îl cunoaşte...
Serghei Mizil: Lasă mă cu ce cunosc eu. Că eu am şi uitat că l-am cunoscut. Nici nu vreau să-mi aduc aminte că l-am cunoscut. Dar tu ai văzut vreunul ca la americani, că se retrage la ranch-ul lui şi stă el cu nevastă-sa şi cu copiii, cu caii şi-şi vede de treaba lui? Ai văzut vreunul la noi să se retragă?
Mădălin Voicu: Unde să se retragă, mă, la depou?
Serghei Mizil: La Ghencea Militar sau unde se retrage.
Mădălin Voicu: Păi e încă viu.
Serghei Mizil: Să se ducă mă, uite, îmi fac o fermă la Azuga sau la Breaza şi mă duc...
Mădălin Voicu: El poate să folosească Scroviştea. Nu-i nicio problemă. Omul a venit acum pentru că evenimentele din 21-22 decembrie au fost lucruri pe care el după aceea le-a construit politic. Că a greşit, că nu a greşit, că a fost revoluţie sau lovitură de stat, că a fost revoltă populară... astea sunt chestii pe care le va consemna istoria.
Victor Ciutacu: Eu cred că pentru a linişti ambele tabere putem spune că a fost revoluţie de stat. Să fie şi revoluţie şi lovitură de stat.
Serghei Mizil: Ce mai interesează acum?
Mădălin Voicu: Nu mai contează. Au murit nişte oameni. Şi ce mă deranjează pe mine cel mai mult, şi am spus-o tot timpul indiferent că se supără unii, dom'ne, când au ieşit oamenii la revoluţie, unii au murit, alţii au fost răniţi. Ălora le dai bineţe, le dai drepturile revoluţionare. Dar bă, au fost 1200 de morţi şi sunt peste 65.000 de revoluţionari cu brevet care primesc terenuri. Mă, da ăia când au ieşit în stradă au ştiut că o să primească ceva sau că o să vină cineva să le dea scutiri de taxe sau că le dă locaţii, terenuri? Ce-nseamnă bătălia asta mârşavă? Băi am fost revoluţionar, să moară mama, uite am brevet. Băi, brevetul acela se poate cumpăra. Că au fost unii care au vândut brevete.
Victor Ciutacu: Tot de la tine din partid au fost, Mădăline.
Mădălin Voicu: Nu contează. Nu-i de partid asta. Ciordeala şi şmecheria nu-i de partid. Banul n-are partid.
Serghei Mizil: Problema este că au murit copii, lume şi nu s-a întâmplat nimic.
Mădălin Voicu: Asta-i grav.
Serghei Mizil: 99% din oamenii care sunt acum şi cu bani şi astea... au fost şi înainte. I-am cunoscut. Aici e toată problema.
Victor Ciutacu: Din Top 300 îi ştiai şi dinainte?
Serghei Mizil: Pe majoritate.
Mădălin Voicu: Noi dacă am fi fost nişte lichele şi nişte băieţi de bani gata cum ziceau unii complexaţi, care au frustrări mari...
Serghei Mizil: Acum, nu spune că am muncit, ţigane, că râde lumea de noi.
Mădălin Voicu: Nu. Dar dacă am fi fost lichele...
Serghei Mizil: Nu spune că plecai cu basca dimineaţa şi cu sandviş la 23 August.
Mădălin Voicu: Dacă noi n-am fi avut cât de cât şcoală, cât de cât o pregătire, astăzi eram boschetari. Pentru că gata, s-a terminat comunismul. Ăia ne-au făcut nouă artificial poziţii.
Serghei Mizil: Aici iar e o chestie care nu-i corectă. Noi şi majoritatea care au ajuns acum, au beneficiat de relaţii. Asta nu o spune nimeni.
Victor Ciutacu: Tu ai avut puterea să faci...
Serghei Mizil: Stai mă că nu sunt miliardar. Am o cârciumă.
Victor Ciutacu: Ai o cârciumă, eşti fiu de fost vicepremier. Ce-ai făcut tu cu marile tale relaţii în afară de o cârciumă şi un business...?
Serghei Mizil: Dar eu nu m-am băgat. Eu puteam să merg lângă Iliescu şi să fac ce au făcut alţii. Şi nu m-am dus eu.
Victor Ciutacu: Te apucai să cumperi fabrici să le dărâmi şi să faci blocuri?
Serghei Mizil: Puteam să fac orice, nu?
Mădălin Voicu: El spune că relaţiile au avut la un moment dat o anumită greutate.
Victor Ciutacu: Sunt de acord.
Mădălin Voicu: Şi mulţi din cei care sunt azi foarte bine poziţionaţi şi politic şi financiar, sunt pe baza relaţiilor de dinainte de revoluţie.
Victor Ciutacu: Toată lumea ne întreabă de ce suntem în portocaliu? Din respect pentru domnul preşedinte Traian Băsescu.
Mădălin Voicu: De mare respect pentru domnul Traian Băsescu.
Victor Ciutacu: De adânc respect.
Serghei Mizil: Noi avem pulover (...)...
Victor Ciutacu: Aoleu, amândoi aveţi marca lui Traian Băsescu, numai eu am venit ca ţăranul îmbrăcat de la mall. Domnul preşedinte... îmi iau şi eu. Pe crucea mea! Mă fraţilor...
Serghei Mizil: Mulţi nu spun că au făcut banii prin... care e o chestie corectă până la urmă. Dacă a avut omul relaţii ce să facă, să renunţe la relaţie?
Victor Ciutacu: Bănuiesc că nu. Ce s-ar fi întâmplat cu voi dacă nu venea revoluţia? Faceţi un exerciţiu de imaginaţie?
Serghei Mizil: Eu o tundeam. Şi eu şi soţia mea. Soţia mea a încercat s-o tundă şi a prins-o în Cehoslovacia. Şi e fată de general de Securitate.
Victor Ciutacu: Uite o poză cu tine când erai tânăr şi rocker.
Mădălin Voicu: Bă, da urât erai! Fir-ai al dracu' să fii!...
Victor Ciutacu: Uite, Serghei, ce-ai fost şi ce-ai ajuns.
Serghei Mizil: Ăsta face tot timpul caz de urâţenia mea şi astea... şi el nu-şi dă seama că am futut amândoi cu bani, nu cu...
Victor Ciutacu: Aoleu, iar ai pus-o la CNA. Ultima mea emisiune în direct.
Mădălin Voicu: Eu nu recunosc.
Serghei Mizil: Ăsta zici că-i dezgropat de trei zile după cum arată şi se ia de mine. Care tot cu lovele... Parcă-i o problemă asta. Că mă enervează. Acum mă certa, acum trei zile, că el vrea una de 40 de ani ca să discute. Ce să discuţi, mă? Că iar mă apucă nervii.
Victor Ciutacu: Aşa, Mădăline? Ai ajuns la o vârstă romantică?
Serghei Mizil: A dat acum bâzdâcul pe el. Una de 60 de ani să joci barbut nu vrei?
Mădălin Voicu: Dom'ne, pentru mine relaţia cu o femeie trebuie să devină mult mai introspectă, mai înaltă. Ca filozofie.
Serghei Mizil: Dar spune-mi tu mie un subiect care vrei să-l discuţi tu cu ea când te arzi? De curiozitate.
Mădălin Voicu: Leagă totul de ars. Cât de pornit e.
Serghei Mizil: Ăsta-i tâmpit. Suntem pe ultima sută. Mai avem 5, 6, 7 ani.
Victor Ciutacu: De ce mă, sunteţi pe?... s-a terminat combustibilul?
Serghei Mizil: Păi după 60 de ani te mai înmoi, nu? El s-a înmuiat înaintea mea. E mai pitic.
Victor Ciutacu: Mădăline, ce eraţi? Bun. Serghei era plecat. Şi ce făceai?
Serghei Mizil: Tot cârciumi.
Victor Ciutacu: Da?
Serghei Mizil: Păi dacă acolo am stat, acolo am studiat...
Victor Ciutacu: Tu ce făceai, Mădăline?
Serghei Mizil: El dirija penitenciarul.
Mădălin Voicu: Eu plecam mai des, că aveam concerte.
Serghei Mizil: Şi eu plecam des, dar...
Mădălin Voicu: Mă duceam cu orchestre cu alea...
Victor Ciutacu: Şi ce ai fi făcut astăzi?
Mădălin Voicu: Eu nu plecam. Rămâneam acasă. Adică nu plecam din ţară.
Serghei Mizil: Tu rămâneai să stingi lumina.
Mădălin Voicu: Rămâneam.
Victor Ciutacu: Auzi ce zice cineva de voi. Sunt băieţi de bani gata, nimic de zis, dar tot ţigani rămân. Pe mine nu mă bagă, că le e jenă. Uite frate, luăm de pe blogul lui Bădin, a apărut şi în JN. Premierul României de azi, şi vreau să vă citesc, hotărârea de a participa direct la devenirea comunistă a patriei. Vrei?
Mădălin Voicu: E ce a scris Boc atunci?
Victor Ciutacu: Da, dragul meu. „Acum, când întregul popor se pregăteşte să întâmpine prin fapte de muncă marele eveniment din viaţa partidului, conferinţa naţională, unitatea tuturor cetăţenilor ţării reliefează şi mai pregnant înalta răspundere ce ne revine fiecăruia în parte faţă de prezentul şi viitorul României, faţă de destinul nostru revoluţionar". Mai vrei? „În acest climat de profundă angajare şi răspundere, nu vom precupeţi nici un efort pentru a ne putea onora cu cinste nobilele misiuni ce ne revin, pentru a întâmpina conferinţa naţională a partidului cu bogate şi frumoase rezultate, alături de angajamentul solemn al participării noastre, sporind astfel prestigiul acestui vechi locaş de cultură care este Universitatea clujeană" - Făclia, organ al Comitetului Judeţean Cluj al PCR.
Mădălin Voicu: Cine-i Clia, mă?
Victor Ciutacu: Făclia, mă.
Mădălin Voicu: Fă Cliaaa!...
Serghei Mizil: Acum, eu zic că a avut un merit dacă l-au luat ăia acolo.
Mădălin Voicu: Boc nu-i rău. Ai să râzi.
Victor Ciutacu: Eu n-am nimic cu persoana Boc. Am o problemă cu un principiu. Trimisul statului comunist la Anvers, condamnă comunismul în Parlament şi pe urmă pune prim-ministru unul de la UTC.
Serghei Mizil: Dar l-a adus pe unul să condamne comunismul, care tac-su a venit şi a făcut comunismul în România.
Victor Ciutacu: Prietenul tău Tismăneanu.
Serghei Mizil: Era să zic acum... 'te-m-aş pe...
Victor Ciutacu: Doamne fereşte!
Serghei Mizil: Mă apucă nervii. Ne-a tocat el în toate ziarele. Mă, da' tu eşti istoricul istoricilor? Nu mai tu? Lua-mi-ai istoria puţin prin gură...
Mădălin Voicu: Mă, dar tu dacă ai fi comunist şi ai fi trecut...
Victor Ciutacu: Da, mă, dar eu dacă aş fi comunist nu aş condamna comunismul.
Mădălin Voicu: Tu treci din comunism în capitalism. Dar tu eşti comunist prin construcţie. Şi ai un coleg care a fost ca şi tine comunist. Când ajungi în capitalism nu-l pui pe acela...
Victor Ciutacu: Da, mă, dar nu condamn comunismul înainte să-l pun pe acela.
Mădălin Voicu: Asta cu condamnarea e o şmecherie de doi bani. Cine a crezut-o?
Victor Ciutacu: Cum cine? Monitorul Oficial.
Mădălin Voicu: Dacă Ceauşescu s-ar întoarce din mormânt acum şi-ar candida peste o lună sau peste două luni la Preşedinţie, l-ar alege 80% din populaţie.
Serghei Mizil: Da, mă, dar nu poţi să condamni tu comunismul, tu care l-ai inventat.
Mădălin Voicu: Ăştia au nenorocit şi ideea de comunism, au dus-o în derizoriu. Dar şi capitalismul. S-a ales praful de tot. Eu nu zic că a fost bine în comunism, dar nu pot să zic că-i bine acum că m-ar bate D-zeu. Oamenii care au crezut într-o democraţie elastică, flexibilă, dinamică, au ajuna la concluzia că era mai bine înainte. Şi nu o spun eu asta. Noi am dus-o bine şi înainte, o ducem bine şi acum.
Victor Ciutacu: Vă descurcaţi, nu?
Mădălin Voicu: Unde să mă duc? Rămân aici.
Serghei Mizil: Noi am fost negustori de vite mici şi înainte, şi acum, şi ne-am descurcat. Nu ne-am dus să facem miliarde. Nici n-avem ce face cu ele.
Victor Ciutacu: Să fac eu nişte crăiţari la tonomatul ăsta. Publicitate, revenim în direct. Din nou în direct. Ultimele minute. Astăzi, JN a început un proiect care va dura un an de zile, vom scrie un ziar care, întâmplător se cheamă „Scânteia". Vreme de un an, în paralel cu evenimentele care s-au petrecut în 1989. Luăm 20 de ani de la momentul respectiv şi va fi un ziar scris în 2009, un ziar care nu s-a scris în 1989, cu informaţiile din 1989. Apar în „Scânteia" de mâine şi invitaţii mei din seara asta şi Revelionul lor dinspre 1988 spre 1989. La Select. Veselie mare, oricum. Vă recomand cu căldură. Voi nu prea eraţi vedete de ziar pe vremea lui nea Nicu.
Serghei Mizil: Pe mine m-au scris în „Scânteia Tineretului" când m-au făcut fantomă. Că m-au băgat... când am intrat la facultate m-au băgat într-o chestie de-asta politică şi eu n-am fost niciodată. Şi m-am dus Casa de Cultură „Grigore Preoteasa" şi m-am dus cu părul mare aşa, şi am zis dom'ne acum cum... m-aţi băgat cu forţa în ceva şi acum mă daţi afară? Eu îmi dau demisia. Şi m-a chemat Traian Ştefănescu şi cu Nicu, nu poţi băi, zi mai bine că eşti bolnav. Şi am venit la tribună şi am zis că sunt bolnav, toată sala a zis se vede şi asta a fost. Şi după aia m-au dat afară şi din UTC.
Victor Ciutacu: Ai încheiat în glorie activitatea politică. Mădăline, tu ai fost membru de partid?
Mădălin Voicu: Nu. Au vrut să mă facă, dar au renunţat.
Victor Ciutacu: De ce?
Mădălin Voicu: Pentru că existau tot felul de reclamaţii ba de la vecini, că aşa trebuia, dădeau unii garanţii pentru tine...
Serghei Mizil: Dar ne-a dat în ziar cu dansul saboţilor.
Mădălin Voicu: Da.
Serghei Mizil: Şi a mai fost la o petrecere când m-am îmbătat şi am zis în „Scânteia Tineretului" să nu facă lumea ca mine.
Victor Ciutacu: Tu erai fiu de demnitar comunist şi te dădeau în „Scânteia Tineretului" exemplu negativ?
Serghei Mizil: Da, da.
Mădălin Voicu: Eu n-am avut niciodată un apetit special pentru chestia asta...
Serghei Mizil: Şi m-au mai dat în şedinţele de comitet pentru tendinţe de îmbogăţire, tendinţe de căpătuială, exploatarea omului de către om şi nu mai ştiu ce.
Mădălin Voicu: Da. Mai ai întrebări? Hai să lăsăm glumea. Pentru mine la ora actuală cel mai important lucru este să avem răbdare. Bă, dacă nu avem răbdare cel puţin 4 luni cu Guvernul...
Serghei Mizil: Cât să mai avem răbdare, mă? Că mai avem un pic şi dăm colţul. Că de 19 ani tot avem răbdare.
Mădălin Voicu: 4 luni cu Guvernul ăsta să vedem ce face.
Victor Ciutacu: De ce 4 luni?
Mădălin Voicu: 4 luni înseamnă destul de mult.
Victor Ciutacu: Păi începe sezonul la mare şi Serghei e rezolvat, dar tu?
Mădălin Voicu: Vine şi congresul PSD, vin alegerile europarlamentare...
Victor Ciutacu: N-ai auzit că a zis Miron că nu vine nici un congres la PSD?
Mădălin Voicu: Nu vine?
Victor Ciutacu: A dat declaraţie. A zis că nu vine.
Mădălin Voicu: De ce?
Victor Ciutacu: Nu ştiu, l-o fi oprit în gară la Craiova.
Mădălin Voicu: Nu se face congres?
Serghei Mizil: Păi tu nu eşti în partidul acela mă, mânca-ţi-aş gura ta?...
Mădălin Voicu: Nu ştiu ce a declarat Mitrea. Congresul ordinar trebuie să fie în primăvară. La termen.
Victor Ciutacu: Şi tocmai a zis că nu.
Mădălin Voicu: Eu zic să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Evenimentele se vor succeda cu o repeziciune de tren rapid şi vom avea o oglindă clară. Eu nu pot să zic astăzi că mie Boc îmi place sau nu. Sigur că nu sunt îndrăgostit de el. Bă, dar şmecherul de serviciu este Traian Băsescu. Clar. Că ne place sau nu.
Victor Ciutacu: Serghei, ţie îţi place Traian Băsescu?
Serghei Mizil: Eu zic că-i şmecher. Şi-a făcut treaba. Îl respect pentru că a fost mai deştept decât ceilalţi.
Victor Ciutacu: Dar ţi-ai da destinul pe mâna lui?
Serghei Mizil: Nu.
Mădălin Voicu: Dar mielul?
Serghei Mizil: Păi nu ne-am dat destinele pe mâna lui? Nu ne conduce?
Mădălin Voicu: Vrei să-l dai, nu vrei să-l dai, el ţi-l ia oricum.
Victor Ciutacu: Toţi vă vor binele, nu vi-l lăsaţi luat, nu?
Mădălin Voicu: Normal. Aşa că nu cred că există vreo soluţie să scăpăm de chestia asta. Oricum, omul şi-a făcut ca la carte temele. Şi i-a îmbârligat pe toţi. Le-a făcut aşa, de două ori cu dosarele la unii, pe alţii le-a promis...
Victor Ciutacu: Pe vremea comuniştilor, ăştia îşi promovau gagicile?
Serghei Mizil: Dar nu aveau voie să aibă gagici. Îi dădea afară.
Victor Ciutacu: Păi trebuia să-i ştie partidul că au gagici?
Serghei Mizil: Îi prindeau în trei secunde. N-avea voie niciunul. Dacă divorţai şi erai director...
Victor Ciutacu: Dar nu divorţai. Dar nu puteai să ai amantă?
Serghei Mizil: Păi nu-i urmărea? Îi prindea.
Mădălin Voicu: Îţi pare rău sau bine?
Victor Ciutacu: Nu ştiu, aveam doar 19 ani.
Mădălin Voicu: Nu mă, era mult mai serios tot aparatul ăsta de stat.
Serghei Mizil: Da mă, dar asta era o imbecilitate, să rămâi o viaţă întreagă cu un om numai de dragul unei funcţii.
Victor Ciutacu: Uite, acum avem unul care mai are un pic şi dacă se enervează face 10 ani în funcţie liniştit.
Mădălin Voicu: Hai Vlade, hai încoace.
Victor Ciutacu: Hai Vlad încoace.
Serghei Mizil: Hai că te vede Traian Băsescu cu noi te urmăreşte şi pe tine.
Victor Ciutacu: Stimaţi telespectatori, ăsta-i ultimul meu live din acest an.
Mădălin Voicu: Şi zice că nu-i ţigan...
Victor Ciutacu: El e micul meu ţigănuş, cum zice Mădălin Voicu.
Mădălin Voicu: Dar e mai frumos ca tine.
Victor Ciutacu: Şi pentru că-i ultimul meu live din acest an ţin să vă mulţumesc pentru că mi-aţi acordat acest an care a fost îngrozitor. Ţin să vă anunţ că eu sunt ca Halagian, eu nu-mi dau demisia, să mă dea ei afară. Mai avem şi mâine o emisiune, dar e înregistrată, cu Bogdan Teodorescu, va povesti unde-i bine să mănânci şi să călătoreşti de Sărbători. Şi să vă ameninţ, că dacă eu nu mai apar, vă asigur că va apărea Vlad. Are perspective. Dacă nu Mădălin Voicu şi Serghei Mizil, doi realizatori de mare succes. Şi Vlad o să fie invitatul lor permanent şi analistul lor. Sărbătorile unde le faceţi?
Mădălin Voicu: Nu ştiu. Eu Crăciunul îl fac cu copiii. Nu ştiu după aia. Revelionul... pentru mine revelionul e în fiecare zi.
Victor Ciutacu: Mi-ai zis că pe vremea lui Ceauşescu făceaţi revelioane de pe 20 decembrie până pe 10 ianuarie.
Mădălin Voicu: Aşa e. Plecam la Predeal... nici nu ştiam când e revelionul.
Serghei Mizil: La mine a fost un revelion cam de 20 de ani pe vremea aia.
Victor Ciutacu: Şi anul ăsta unde-l faci?
Serghei Mizil: Eu îl fac tot timpul acasă. Eu sunt naţionalist.
Victor Ciutacu: Familist de revelion?
Serghei Mizil: Da, cu familia. Şi cu prietenii. Cu leprele mele care mă înconjoară. Nu a zis lumea că sunt înconjurat de lepre?
Victor Ciutacu: Sărbători fericite, mulţumesc celor două lepre, cum zice Serghei, pentru că au dorit să fie alături de mine în emisiunea asta. Ne revedem mâine seară la aceeaşi oră, dar nu în direct. Iar eu cu Serghei, cu Mădălin şi cu Vlad o să mergem să ne revedem la o pizza şi-o bere.
Mădălin Voicu: Sărbători liniştite!
Serghei Mizil: La Mulţi Ani, sărbători fericite!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp