Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:51 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vot sub monitorizarea OSCE

ro

05 Dec, 2009 00:43 1052 Marime text

pregatire_tur_2.jpgPrefectura Constanţa a luat toate măsurile necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a turului II al prezidenţialelor

Cei peste 600 de mii de constănţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a decide cui vor încredinţa mandatul de şef al statului pentru următorii cinci ani. În finală se vor confrunta actualul şef al Statului, Traian Băsescu, susţinut de PD-L, şi candidatul PSD, Mircea Geoană.

Ziua decisivă se apropie, iar Instituţia Prefectului judeţul Constanţa a definitivat toate elementele privind pregătirea turului II al alegrilor prezidenţiale. Potrivit unei informări transmise de prefectul Claudiu Palaz, tabelele electorale şi declaraţiile pe propria răspundere au fost achiziţionate şi s-a îngrijit ca transportul, depozitarea, colectarea şi distribuirea buletinelor de vot în pachete de câte 100 de bucăţi să se deruleze în condiţii de siguranţă. De asemenea, s-a realizat transportarea şi depozitarea, în condiţii de siguranţă, şi a timbrelor autocolante necesare pentru turul II al alegerilor pentru preşedintele României din anul 2009. „Au fost comandate 726 127 buletine de vot, din care 694 827 pentru secţiile de votare delimitate prin dispoziţii ale primarilor şi 31 300 pentru secţiile de votare speciale, precum şi 464 713 timbre autocolante, care completează cele 146 250 de timbre autocolante rămase neutilizate în data de 22 noiembrie", a specificat reprezentantul Guvernului în teritoriu. Totodată, preşedintele Biroului Electoral Judeţean, judecător Mihaela Mocanu, a confirmat că, pentru afişarea la cele 587 secţii de votare amenajate în judeţ, ca model în preziua alegerilor, BEJ a anulat 587 de buletine de vot. Au fost verificate ştampilele cu menţiunea „VOTAT", în vederea remedierii deficienţelor de aderare a amprentei la corpul ştampile.

Ca şi înaintea scrutinului precedent, personalul tehnic auxiliar de pe lângă BEJ Constanţa a fost instruit privind modul de deservire a echipamentelor IT existente în cele 72 de secţii de votare speciale. De altfel, pe parcursul a două zile, Biroul Electoral Judeţean nr.14 Constanţa şi Direcţia Judeţeană de Statistică Constanţa au efectuat instructaje şi cu preşedinţii birourilor electorale din judeţ.

Graficul de distribuire, respectiv de primire a buletinelor de vot şi a celorlalte materiale electorale, a fost întocmit şi, potrivit prefectului Palaz, dacă va fi respectat, aceste proceduri se vor derula fără a isca nemulţumiri. Preluarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării au fost depozitate tot în sala de sport a Liceului „Ovidius", iar distribuirea lor se va face astăzi, cu începere de la ora 8.00. Cât priveşte predarea buletinelor de vot şi a proceselor verbale la BEJ, după încheierea procesului electoral din 6 decembrie, prefectul Claudiu Palaz a precizat că va începe la ora 22.00, ultimele fiind secţiile de votare din comuna Ostrov, programată în data de 7 decembrie la ora 13.15.

pregatiri_tur_2_2.jpgMinim cinci cabine de vot în fiecare secţie

Printr-o adresă transmisă de prefect tuturor primarilor din judeţ, acesta a solicitat ca numărul cabinelor de vot să fie suplimentat, după caz, pentru a se asigura câte cinci cabine în fiecare secţie de votare. De asemenea, acolo unde se impunea, edilii trebuiau să refacă indicatoarele către secţiile de votare şi să se asigure că salubrizarea şi iluminatul stradal în zonele limitrofe secţiilor de votare funcţionează. În acest context, prefectul a solicitat sprijinul SC Filiala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice „Electrica" Dobrogea SA, Sucursala Exploatare Constanţa, pentru asigurarea condiţiilor tehnice necesare funcţionării corespunzătoare a generatoarelor electrice de rezervă şi verificarea liniilor de alimentare cu energie electrică. Nu în ultimul rând, prefectul a atras atenţia primarilor ca, după încheierea procesului electoral, să realizeze corespunzător dezinfectarea şi dezafectarea spaţiilor secţiilor de votare organizate în unităţi de învăţământ.

În altă ordine de idei, trebuie să reamintim că, la nivelul judeţului Constanţa, turul II al alegerilor prezidenţiale va fi monitorizat de peste 200 de observatori români şi doi ai OSCE.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii