Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:19 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zi cu insemnatate istorica pentru Romania

ro

10 May, 2005 00:00 1267 Marime text

9 mai - tripla aniversare

Cumuland datele istorice, pentru noi, romanii, 9 Mai are o tripla conotatie: independenta, pace si identitate europeana, devenind o sarbatoare a pacii si libertatii, a concordiei si a sperantei a tuturor cetatenilor Europei Trecutul nu trebuie uitat, este baza prezentului, iar lectiile sale reprezinta premisa viitorului

Semnificatia zilei de 9 mai trebuie cautata cu mai bine de o jumatate de secol in urma. La 9 mai 1950, ministrul de externe francez Robert Schuman a prezentat proiectul care presupunea crearea unei Europe organizate, bazata pe relatii de cooperare. Aceasta propunere, cunoscuta sub denumirea de Declaratia Schuman, este considerata inceputul a ceea ce astazi este cunoscut ca fiind Uniunea Europeana. In declaratia pe care a citit-o in fata presei internationale, Schuman a chemat Franta, Germania si alte tari europene sa isi uneasca productia de carbune si otel, ca o prima fundatie pentru o federatie europeana.Ceea ce a propus ministrul de externe francez era crearea unei institutii europene supranationale, care sa se ocupe cu managementul industriei de carbune si otel, sector care, la vremea respectiva, statea la baza industriei militare. Schuman a lansat apelul tocmai catre tarile care, in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, se aflau in conflict si aproape ca s-au distrus reciproc. Apropierea acestor tari in forma propusa de diplomatul francez avea menirea sa puna capat, pentru totdeauna, razboiului ce a lasat in urma sa imense distrugeri materiale si morale.Decizia ca 9 mai sa fie sarbatorita drept Ziua Europei a fost luata in timpul summit- ului liderilor Uniunii Europene de la Milano din 1985.Astazi, 9 mai este un simbol european, si, impreuna cu moneda unica euro, steagul albastru cu cele 12 stelute galbene si imnul - celebra "Oda Bucuriei" din Simfonia a - IX- a de Ludwig van Beethoven - formeaza simbolurile identitatii politice a Uniunii Europene. Ziua Europei reprezinta un bun prilej pentru a organiza diverse actiuni si festivitati, menite sa apropie Uniunea Europeana de cetatenii ei, dar si pe cetatenii Uniunii intre ei.

Scurt istoric al Uniunii Europene

In urma apelului facut de Schuman, la 18 aprilie 1951 Belgia, Luxemburg, Olanda, Franta, Italia si Germania semneaza, la Paris, Tratatul care pune baza Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO), ce prevede o colaborare institutionala si egalitatea intre state, alaturi de superioritatea si independenta institutiilor comunitare. Sase ani mai tarziu, prin Tratatul de la Roma, se infiinteaza Comunitatea Economica Europeana (CEE) si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (Euratom). Aceste doua comunitati pun bazele uniunii vamale si a cooperarii pe problemele de energie atomica intre tarile semnatare.Urmatorul val de extindere al UE este asteptat sa aiba loc in 2007, odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei.

Ziua Europei sarbatorita si la Constanta

Festivitatile dedicate Zilei Europei au debutat pe platoul din fata Prefecturii, unde reprezentantul Guvernului in teritoriu si cei ai Consiliului Judetean si Primariei au rostit alocutiuni. In prezenta oficialitatilor si a garzii de onoare a fost ridicat pe catarg steagul Uniunii Europene iar fanfara militara a intonat imnul Uniunii Europene.In cuvantul sau, prefectul judetului, Danut Culetu a facut o evocare a insemnatatii zilei de 9 mai pentru romani. Astazi se implinesc 128 de ani de la proclamarea independentei de stat a Romaniei, care a avut loc in data de 9 mai 1877, respectiv 60 de ani de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial. La 9 mai 1877, cele doua camere ale Parlamentului au proclamat independenta statului roman, fiind adoptat numele de Romania, iar 68 de ani mai tarziu, in localul unei scoli militare din Berlin, aliatii primeau din partea feldmaresalului von Keitel capitularea neconditionata a trupelor naziste, un prim pas catre inaugurarea pacii dupa un razboi care antrenase aproape intreaga umanitate.Din 1986, data de 9 mai are inca o semnificatie. Aceasta data a fost aleasa ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano intrunit in 1985."Lumea de astazi, intr-o continua si rapida evolutie, are nevoie de Europa. UE este dovada vie a ceea ce pacea, stabilitatea si prosperitatea pot aduce unui continent altadata macinat de razboaie. Modelul european arata lumii ca o uniune mereu mai stransa a popoarelor este posibila in masura in care se bazeaza pe valori si obiective comune. Si nu in ultimul rand, trebuie, de asemenea, sa ne amintim de ideea care a insotit permanent demersul lui Jean Monet: "Noi nu coalizam state, ci unim oameni!"", a precizat prefectul judetului in discursul sau aniversar.Danut Culetu a mai spus ca ziua de 9 mai are o conotatie aparte pentru fiecare dintre cei care se considera cetateni europeni, iar romanii au dovedit de nenumarate ori ca fac parte din marea familie europeana. "Mai mult decat in alte ocazii, ziua de 9 Mai are, in 2005, o incarcatura simbolica aparte, in contextul in care Romania a semnat la 25 aprilie a.c., Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, sarbatorind astfel acest eveniment, pentru prima data, in calitate de tara in curs de aderare. Trecutul nu trebuie uitat, este baza prezentului, iar lectiile sale reprezinta premisa viitorului", a afirmat reprezentantul Guvernului in teritoriu.Dupa deschiderea oficiala a actiunilor, de la Prefectura a plecat Marsul Europei compus din copii purtand steagurile Uniunii Europene si a tarilor membre sau candidate. Fiecare stat a fost reprezentat de cate scoala. Marsul a avut ca punct final Sala Sporturilor. Pe tot parcursul defilarii, cei 470 de copii care reprezinta 29 de tari, au fost insotiti de Fanfara Copiilor din Medgidia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii