Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:14 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drapelul de lupta al Bazei Aeriene 57 a fost predat

ro

23 Apr, 2004 00:00 8692 Marime text

S-a dat liber la MIG-uri

Unitatea de aviatie de la Kogalniceanu a fost desfiintata ieri dimineata in cadrul unei scurte ceremonii * Aparatele de lupta MIG 29 ramase pe piste vor fi scoase la licitatie publica * Tehnica militara in stare de functionare a fost transferata inca de anul trecut la Fetesti * Pe locul amplasamentului fostei unitati de aviatie va fi instalata o baza militara americana

Peste 300 de militari au participat ieri dimineata la predarea drapelului de lupta si la festivitatea de inchidere a Bazei Aeriene 57, unitate care a functionat in apropierea localitatii constantene timp de aproape jumatate de secol. In prezenta generalului de brigada Gheorghe Catrina, seful de Stat Major al Fortelor Aeriene, steagul unitatii a fost predat si urmeaza sa fie dus la Muzeul Militar Bucuresti. Generalul Catrina a sosit la Kogalniceanu la bordul unui elicopter IAR 330 Puma. Seful de stat major a tinut o scurta alocutiune, evocand importanta vitala a Bazei 57 si rezultatele excelente ale activitatii sale. Potrivit unor informatii neoficiale, renuntarea de catre armata romana la baza de la Mihail Kogalniceanu are un alt substrat, unitatea urmand sa fie preluata in scurt timp de armata americana. Astfel, aici va fi transferata o unitate care in prezent activeaza in Germania. In anul 2003, armata americana a investit peste 22 de milioane de dolari, atat la Kogalniceanu, cat si in alte locatii din judet, care prezinta interes strategic. Baza aeriana a fost considerata compatibila din punctul de vedere al NATO, dispunand de o pista de 4 kilometri lungime si sisteme de iluminare pe timp de noapte. Escadrila de avioane MIG 21 a fost mutata inca de anul trecut la Fetesti, in baza dobrogeana neramanand decat cateva elicoptere si mai multe MIG-uri 29, scoase din uz. Tot la Fetesti a ajuns si marea majoritate a personalului bazei, in timp ce 100 de piloti au fost pensionati. Baza Aeriana 57 s-a infiintat in 1951, an in care au fost aduse trei escadrile compuse din 36 de aparate tip IAK 18, 11 si PO 2 Avioanele MIG 29 iesite din uz, care se afla inca in unitatea din Kogalniceanu, vor fi scoase in scurt timp la licitatie publica, orice persoana interesata putand sa isi achizitioneze un astfel de aparat.

Ultimul exercitiu a fost anul trecut

Ultima actiune cu tipic de instructie militara s-a desfasurat la Mihail Kogalniceanu in urma cu sapte luni de zile, o data cu desfasurarea aplicatiei militare comune romano-britanice "Lone Kit 2003". Ultimele avioane militare care au folosit pista aeroportului au fost cele opt avioane Harrier ale Fortelor Aeriene Regale. Atunci, un detasament format din peste 140 de persoane, provenind din Baza Aeriana Cottesmore, Ruttland, a fost desfasurat la Baza Aeriana 57 de la Mihail Kogalniceanu, unde, in perioada 06-17 octombrie 2003, s-a desfasurat un exercitiu comun cu Fortele Aeriene Romane (RoAF). Exercitiul respectiv a fost ultimul ca importanta dinaintea acceptarii Romaniei in cadrul structurilor NATO. La ultima demonstratie organizata anul trecut in Baza Aeriana 57 de la Mihail Kogalniceanu au fost prezenti ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, ministrul Apararii roman, Ioan Mircea Pascu, si seful Fortelor Aeriene Romane, Gheorghe Catrina. Decizia asupra instalarii unei baze militare americane stabile la Mihail Kogalniceanu a fost luata inca din timpul Razboiului din Golf. Pistele aeroportului, infrastructura si sprijinul logistic acordat de romani au fost folosite din plin de catre americani. Primele semne ale infiintarii acestei baze au fost sesizate de jurnalistii constanteni cu mult inaintea oficializarii intentiei americane. Investitiile masive in infrastructura strategica a viitoarei baze facute de americani, ca de exemplu cele facute in localitatile Corbu, Babadag, Nicolae Balcescu, materializate prin drumuri de acces, cladiri, puturi de apa etc., au fost realizate cu scopul bine stabilit de instalare definitiva a unei baze militare. Desfiintarea actualei Baze 57 de Aviatie Militara de la Mihail Kogalniceanu da, intr-adevar, unda verde instalarii trupelor americane.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii