Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:13 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul pentru Adultii cu Probleme Mintale se deschide in vara lui 2005

ro

12 Oct, 2004 00:00 972 Marime text

Birocratia romana a inregistrat un nou "succes"

Locatia viitoarei institutii este orasul Techirghiol, iar lucrarile de constructie au fost demarate de cateva saptamani, urmand sa se incheie abia in august 2005 * Spatiul de cazare este de maxim 100 de persoane, Centrul Comunitar fiind unul de zi, asigurand in principal consiliere * Infiintat probabil mai mult pentru a "da bine pe hartie", Centrul de la Techirghiol nu va rezolva nici pe departe problema bolnavilor cu handicap mintal * In judetul Constanta sunt inregistrati peste 3000 de adulti cu diverse grade de handicap mintal, din care 1822 sunt fara venituri * In fiecare iarna, cei care nu au unde locui si traiesc pe strada, asalteaza Urgenta Spitalului Judetean, "cazandu-se", fie chiar si pentru cateva ore, in deja celebrul Salon 5Potrivit unor statistici date publicitatii de catre Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta, in judetul nostru exista in prezent peste 3000 de adulti cu handicap mintal care nu sunt institutionalizati si care au pensii mizere. Acestora li se adauga alte 3000 de persoane cu handicap neuropsihic ale caror venituri lunare sunt foarte mici. In ciuda eforturilor depuse de angajatii DJASPC, ajutorarea acestor persoane ramane o mare problema, neexistand fondurile si utilitatile necesare de a le asigura o viata mai buna. O parte din persoanele cu handicap psihic, cele care nu beneficiaza de spijinul unei familii sau nu au o persoana care sa ii ingrijeasca, ajung in strada, unde cersesc. Altii raman inchisi in casa si pur si simplu mor de foame in plin secol XXI, intr-o societate care se doreste una democratica. Pentru a intra in Europa, Guvernul a emis o serie de norme care prevad modalitati de ajutorare a acestor persoane. De la litera legii la punerea in aplicare a acesteia, este insa un drum foarte lung, iar principalele obstacole in calea rezolvarii problemelor apar din pricina unei birocratii greoaie si a unor functionari carora putin le pasa de bolnavii psihic. Pentru a demonstra Europei ca in tara noastra se fac eforturi in domeniul serviciilor sociale, guvernantii au demarat o serie de proiecte. Sumele prevazute pentru aceste programe sunt insa de-a dreptul ridicole si nu rezolva nici in proportie de 10% problemele existente. Este si cazul Centrului Comunitar pentru Adultii cu Handicap Mintal care se va deschide in vara anului viitor la Techirghiol. Cei 37.000 de euro alocati acestui proiect reprezinta o suma mult prea mica pentru a rezolva toate problemele acestei categorii defavorizate.

Un proiect "mort" din start

La inceputul lunii mai 2004, Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta a depus un proiect la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, participand la o selectie de programe privind dezvoltarea sectorului social. Programul prevedea ajutorarea adultilor cu handicap mintal neinstitutionalizati de pe raza judetului Constanta si crearea unui model de interventie sociala bazat pe principii de incluziune, aliniat cerintelor de integrare europeana. De asemenea, o data infiintat, Centrul urma sa ofere consiliere psihologica, activitati terapeutice, educative si de cunoastere a tuturor adultilor cu probleme mintale si neuropsihice, indiferent de gradul de handicap al acestora. Proiectul "Centrul Comunitar pentru Adultii cu Probleme Mintale" a fost aprobat, iar Guvernul Romaniei, in colaborare cu mai multe organizatii guvernamentale s-a "implicat" in definitivarea sa. A fost obtinuta prin finantare externa suma de 37.000 de euro si problema parea rezolvata. Asadar proiectul a fost aprobat, banii au aparut, iar contractul de finantare cu DDFSS a fost si el incheiat in cele din urma. Mai mult, s-a decis ca Centrul sa fie construit la Techirghiol si chiar au fost demarate lucrarile preliminare. Am contactat DJASPC pentru a afla cand anume aceasta nou-creata institutie isi va deschide portile si ce anume va aduce nou in domeniul serviciilor sociale acordate acestei categorii defavorizate. In primul rand, am avut parte de o mare surpriza atunci cand am aflat ca Centrul Comunitar va fi finalizat abia in toamna anului viitor. Cei peste 3000 de adulti bolnavi mintal vor trebui asadar sa mai astepte inca aproape un an pentru a beneficia de serviciile acestei institutii. De asemenea, am fost informati ca este vorba despre un Centru de Zi, unde se acorda consiliere si ca, de fapt, capacitatea de cazare a imobilelor din asa-zisul complex este de numai 100 de persoane. Ne imaginam deja cum miile de bolnavi mintali de pe raza intregului judet vor face naveta la Techirghiol pentru o farfurie de ciorba si o ora de discutii cu "nenea doctorul". Nu trebuie uitat nici ca, din cei 3000 de bolnavi mintal, aproximativ 1800 nu au nici un venit. De asemenea, este imposibila transportarea zilnica a zeci de bolnavi la Techirghiol cu ambulantele din municipiul Constanta. Asadar, sperantele ca in sfarsit se va face ceva important in acest domeniu s-au naruit si, se pare ca Centrul de la Techirghiol nu are alta menire decat aceea de a figura pe o lista a Guvernului la capitolul "realizari". Despre faptul ca mii de bolnavi mintal vor continua sa traiasca de pe azi pe maine nu se va spune cu siguranta nimic.

Salonul 5 ramane varianta optima?

In fiecare an, o data cu venirea sezonului rece, Sectia de Urgente a Spitalului Clinic Judetean Constanta este pur si simplu asaltata de zeci daca nu sute de persoane fara casa, care incearca sa-si gaseasca un adapost "inventand" anumite afectiuni. O mare parte dintre acesti nefericiti sunt intr-adevar bolnavi, dar problemele lor sunt de ordin psihic. Ei fac parte din randul adultilor cu handicap care nu au venituri si care nu beneficiaza decat foarte rar de sprijinul institutiilor cu profil social. Din nefericire, pe raza judetului nu exista spatii de cazare pentru aceste persoane si dupa cateva ore sau chiar o zi de "cazare" in deja celebrul salon 5 al Sectiei de Urgente, ele sunt silite sa se intoarca in strada. Cadrele medicale ne-au declarat ca acesti bolnavi nu pot fi ajutati la Judetean decat cu o farfurie de mancare, un pat pentru o noapte si cateva medicamente. Unii mai "norocosi" (cei cu probleme mintale grave) sunt trimisi, fie la Palazu Mare, fie la Clinica de la Techirghiol, dar nici aici nu sunt primiti ca "rezidenti" decat cei considerati cazuri deosebite.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii