Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:57 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce cred parlamentarii constănţeni despre referendumul organizat în două zile (galerie foto)

ro

17 Jul, 2012 01:00 1865 Marime text

cap_2.jpgÎn Parlament s-a votat în urmă cu o săptămână suspendarea lui Traian Băsescu din funcţia de şef al statului.

A doua zi, Guvernul a stabilit ca referendumul privind demiterea preşedintelui suspendat să se desfăşoare pe data de 29 iulie. În ultimele zile, se vorbeşte din ce în ce mai mult despre o eventuală prelungire a referendumului cu o zi. Părerile parlamentarilor constănţeni referitor la acest subiect sunt împărţite. Cert este că nu toţi încuviinţează o astfel de practică, reacţii contra existând chiar şi în rândul social-democraţilor.

Senatorul social-democrat Nicolae Moga a declarat: „Pe mine mă interesează să iasă lumea la vot ca rezultatul să nu poată fi contestat, iar opţiunea tuturor românilor să fie reflectată în acest rezultat. În aceeaşi măsură este important să găsim forma legală pentru a da posibilitatea tuturor românilor să voteze. M-am informat şi am înţeles că în Elveţia se merge o săptămână la alegeri pentru a permite dreptul la vot şi oamenilor care au serviciul departe de casă sau care sunt plecaţi în străinătate. Desigur, în cazul Elveţiei este vorba despre alegerile locale, nu despre referendum".

Deputatul PSD Antonella Marinescu afirmă următoarele: „Mi se pare corect ca referendumul să fie organizat într-o singură zi şi să fie o transparenţă totală. L-am adus pe Traian Băsescu în faţa referendumului de aici nu mai depinde de noi, românii trebuie să decidă rezultatul scrutinului, iar legea trebuie respectată. Repet, eu cred că trebuie să fie transparenţă, să se organizeze o singură zi de vot, iar referendumul să fie aşa cum îl ştim noi. După aceea vom vedea ce-o mai fi".

Deputatul Eduard Martin crede că: „Trebuie să asigurăm cetăţenilor condiţiile necesare pentru exprimarea opţiunii electorale. Dacă acest lucru presupune extinderea cu încă o zi a referendumului, nu văd care este problema şi ce nu este democratic într-o astfel de propunere. Nu cred că această variantă a prelungirii cu o zi a referendumului trebuie văzută cu ochi răi. Cine va dori să se prezinte la vot o face şi-n prima zi şi în cea de-a doua. Cei care nu vor dori să participe la referendum nu vor veni la urne în niciuna din cele două zile. O problemă ar fi fost dacă se propunea reducerea numărului de ore din ziua votului, dar extinderea cu o zi a referendumului nu poate afecta cu nimic procesul electoral".

La rândul său, deputatul PDL Constantin Chirilă afirmă: „Nu cred că este necesar şi nu înţeleg de ce vor extinderea cu o zi a alegerilor. Constituţional şi legal este ca referendumul să se desfăşoare pe parcursul unei singure zile, iar aceia care doresc să participe la referendum, şi sperăm să fie cât mai mulţi, nu vor fi îngrădiţi, ei vor putea să-şi exprime opţiunea. De asemenea, nu înţeleg de ce USL-iştii îi tratează diferenţiat pe românii din diaspora comparativ cu cei din ţară. În diaspora reduc cu 80% numărul secţiilor de votare, iar în ţară vor să lungească procesul electoral până la calendele greceşti! Avem de-a face cu o nouă invenţie, cine ştie, poate referendumul va ţine două săptămâni, vor trage de referendum la nesfârşit din dorinţa de a obţine numărul de voturi dorit. Nu sunt însă capabili să pună cap la cap obiectivele cu resursele financiare. Bugetul pentru procesul electoral este calculat pentru o singură zi, suma nu le ajunge pentru două zile. Ne aflăm într-o epocă a surprizelor. Nu ştim ce vrăji mai face preşedintele interimar. De la o zi la alta aflăm noi invenţii, iar până pe 29 iulie este drum lung".

Mihai Lupu, deputat PNL susţine: „Dacă Curtea Constituţională a invitat şi a cerut Parlamentului şi Guvernului să întrunească un cvorum de 50 plus unu din numărul cetăţenilor cu drept de vot, eu cred că Guvernul are obligaţia să ia toate măsurile în aşa fel încât referendumul să fie validat şi implicit să se întrunească acest cvorum. Este necesar ca 9 milioane de români să voteze pentru ca referendumul să fie validat, aşa a decis Curtea Constituţională. Dar dacă votează 8 milioane pentru demiterea preşedintelui e legitim sau nu acest referendum? Obiectivul prelungirii votului cu o zi este ca cel puţin 50% plus unu dintre electori să poată să-şi exprime opţiunea în acest interval".

Deputatul PDL, Zanfir Iorguş spune: „Nu este necesară prelungirea cu o zi a referendumului. Această măsură va genera foarte multe suspiciuni. Dacă vrem să fim credibili pentru toată lumea din ţară şi din exterior, referendumul într-o zi este soluţia şi nu prelungirea lui. Părerea mea este că nici nu era nevoie de organizarea acestui referendum care ne-a făcut mai mult rău decât bine. Trebuia să aşteptăm încă patru luni când urmau alegerile parlamentare şi apoi să aşteptăm finalizarea mandatului preşedintelui. Noua Putere putea fi legitimată democratic prin votul populaţiei şi astăzi nu mai aveam dureri de cap, nu mai asistam la această nebunie, oamenii politici nu mai aveau o atitudine iresponsabilă faţă de comunitatea europeană".

Manuela Mitrea, deputat social-democrat, declară: „Mi se pare firească varianta aceasta, nu este ceva inedit, am folosit-o şi la referendumul pentru revizuirea Constituţiei în anul 2003. Trebuie să ţinem cont că nu este o luptă pentru prezenţă, ci o luptă pentru voturi. Chiar şi preşedintele Traian Băsescu cred că îşi doreşte să iasă cât mai multă lume la vot şi nu neapărat pentru o prezenţă cu procente sub sau peste 50%, ci pentru a se vedea exact ce exprimă votul. În acelaşi timp, nu mi se pare că o astfel de variantă îl defavorizează pe preşedintele Traian Băsescu. Cu cât mai mulţi cetăţeni vor fi prezenţi la vot, cu atât mai bine. Vom putea astfel porni pe un nou drum unde să existe înţelegere. Pentru că este o nebunie ce se întâmplă zilele acestea".

Deputatul PDL Maria Stavrositu crede: „Depinde din punctul cui de vedere analizăm necesitatea organizării referendumului pe perioada a două zile. Este clar o măsură care avantajează USL, care face orice îi stă în putinţă pentru a mări şansele ca preşedintele să fie demis. Dar regulile nu se schimbă în timpul jocului, ceea ce fac ei este o forţare, o răzgândire, după ce tot cei au votat în Parlament ca referendumul să se desfăşoare pe parcursul zilei de 29 iulie".

Senatorul PSD Alexandru Mazăre spune: „Ar putea fi luată în discuţie o astfel de variantă a prelungirii referendumului cu o zi pentru că data de 29 iulie este în miezul verii, lumea se află în concedii la mare, la munte, iar cel mai sănătos pentru democraţie este să faci în aşa fel încât cât mai mulţi cetăţeni să-şi poată exprima opţiunea electorală. Mi se pare o soluţie bună, potrivită. În anul 2003, la revizuirea Constituţiei a fost la fel şi varianta prelungirii scrutinului nu a fost atunci contestată de nimeni. Această practică există chiar şi în ţările europene cu o veche tradiţie democratică, vă dau în acest sens drept exemplu cazul Franţei".

De asemenea, deputatul PNL, George Dragomir declară: „Având în vedere că este perioada concediilor şi mii de români vor fi în week-end la munte sau la mare este bine să existe şi o zi lucrătoare de luni pentru ca turiştii care se întorc acasă să meargă la vot în secţiile de votare pe care le cunosc. Sunt sate europene unde se merge câteva zile la vot precum Elveţia, pentru a da posibilitatea tuturor cetăţenilor să-şi exprime opţiunea. Totodată, avem deja experienţa referendumului din 2003 privind revizuirea Constituţie, care s-a desfăşurat pe parcursul a două zile şi a fost benefic pentru România".

Senatorul liberal Puiu Haşotti, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, a declarat că este într-o şedinţă şi că nu poate da declaraţii decât în cursul zilei de astăzi referitor la prelungirea referendumului cu încă o zi.

Senatorul PC Mircea Banias a susţinut că se află într-o şedinţă şi nu poate vorbi.

Deputatul social-democrat Cristina Dumitrache nu a putut fi contactat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii