Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:35 29 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostă glorie a Farului Constanţa din anii '70 Rugbystul Florin Caragea, ultimul eseu

ro

09 Aug, 2012 21:00 12041 Marime text
caragea-florincaragea2.jpgFostul mare sportiv al Constanţei s-a stins la 70 de ani într-o garsonieră, uitat de toată lumea. Doar câţiva cunoscuţi au venit să-l conducă pe ultimul drum.

Florin Caragea s-a născut la 26 martie 1942 la Tulcea. A început să practice sportul care l-a făcut celebru la vârsta de 18 ani. A participat la Spartakiada de iarnă, la luptele greco - romane în 1963 şi la concursurile raionale de atletism, unde a câştigat la 400 şi 200 de metri. Apoi, l-a remarcat un antrenor de rugby. Nu a trecut mult timp şi a fost selecţionat la clubul Steaua. Deşi i s-au oferit grade, a ales în cele din urmă clubul de la malul mării - Farul Constanţa. Aici a cunoscut marea performanţă.

Meciurile de rugby adunau mai mulţi suporteri decât cele de fotbal. Tribunele tremurau de urale. Aceasta era atmosfera anilor '70, în Constanţa, pe vremea când cavalerii balonului oval se luptau în performanţe cu echipe de peste hotare.

Două titluri de campion naţional

Alături de colegii săi, în perioada anilor 70, Florin Caragea a obţinut două titluri de campion naţional. A jucat câteva meciuri şi pentru reprezentativa României. „Atunci, echipa se făcea mai mult cu jucători de la Steaua şi Dinamo, dar a prins şi tatăl meu câteva meciuri!", ne spune Ionuţ Caragea, fiul fostei glorii a rugby-ului constănţean. De asemenea, a participat la câteva turnee internaţionale de rugby.

„Era un foarte bun jucător", spune despre el Constantin Stanca, fost jucător de rugby. „Avea o viteză deosebită pe teren, el fiind aripă pe trei sferturi. Totodată, era şi un foarte bun familist. Îmi aduc aminte că atunci când juca cel mic venea şi el la meciuri şi se certa cu ceilalţi colegi de-ai lui care avea şi ei, la rândul lor, copii în echipă", îşi aminteşte el.

Fostele glorii s-au întâlnit pe teren mulţi ani după ce au încheiat activitatea competiţională, la meciurile de veterani sau la cele cu echipele din Bucureşti.

A construit traseul tramvaielor

După ce a ieşit de pe teren, Florin Caragea s-a apucat de drumuri. „Era maistru constructor. El a făcut liniile de tramvai din Constanţa, dar şi drumurile din principalele staţiuni de pe litoral. A lucrat la Hidroedil Constanţa", spune fiul său.

Fostul mare sportiv a sădit şi în copiii săi dragostea pentru sport. Lui Ionuţ i-a pus în braţe balonul oval la vârsta de opt ani. „Am jucat la Clubul Şcolar, apoi la echipa de Juniori a Farului după care m-am transferat la Clubul Şcolar nr.2, unde am evoluat până pe la 18 ani, după care am revenit la farul", spune Ionuţ Caragea. A obţinut titlul de campion naţional la juniori în anul 1993, iar în Canada, acolo unde a emigrat, a luat trei titluri de campion în provincia Quebec. „Când am emigrat în Canada, tatăl meu a făcut multe sacrificii. Şi-a vândut apartamentul cu mai multe camere şi el şi mama mea s-au mutat într-o garsonieră. Cu banii rămaşi m-au ajutat pe mine să emigrez!", povesteşte Ionuţ Caragea.

Sora sa, Florina Caragea, a urmat atletismul, însă a abandonat sportul după ce a născut şi au apărut probleme de sănătate.

Din păcate, Florin Caragea a fost uitat de toată lumea. Boala l-a ţinut departe de foştii lui colegi în ultimul deceniu. Un singur anunţ în ziar, printre multe altele, anunţă sfârşitul unuia dintre sportivii care a ridicat în picioare mii de oameni din tribune.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • george FILIP 10 Aug, 2012 13:45 Graţie fiului său, poetul IONUŢ CARAGEA, rătăcit şi el prin Montreal, ca şi mine, l-am cunuscut pe Domnul FLORIN CARAGEA la Constanşa, într-o garsonieră jignitor de minusculă: Acolo, cu Doamna sa, fostul mare sportiv îşi trăia conştient ultimele luni, zile, secunde ale vieţii. Le povesteam despre fiul lor de departe, sportivul care se pregătea să şuteze la porţile poeziei. Ambii părinţi se bucurau mai mult tăcând. Mi-au povestit atunci din păsurile lor. Aveam multe cunoştinţe comune şi vorbeam despăre toţi şi despre toate. Fostul sportiv FLORIN Caragea, mai tânăr ca mine, parcă povestind simţea cum rămâne în urma plutonului. Şi...iată că aşa a fost. Oamenii, porietenii săi l-au uitat şi au alergat spre viaţă care cum au putut. Ştiu că fiul poet s-a întors acasă. Este bine că s-a dus să vewgheze la golurile din poarta familiei.Sportivul FLORIN CARAGEA joacă acum în echipa DIVINA. Dumnezeu să-l ierte... poet george FILIP - Montreal