Adevărul de Seară Cum arată prima navă amiral a Poliţiei de Frontieră, de 24 milioane euro
Adevărul de Seară: Cum arată prima navă amiral a Poliţiei de Frontieră, de 24 milioane euroNava a fost construită la Galați și este în valoare de 24.750.000 de euro. Alte două nave de patrulare și intervenție noi au primit astăzi pavilionul românesc. Poliţia de Frontieră are acum trei nave de intervenție noi a căror valoare depăşeşte 50 de milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene.
Oficialităţile Ministerului Administraţiei şi Internelor au participat astăzi la botezul primei nave - amiral a Poliţiei de Frontieră, principala „redută" de la graniţele viiitoarei frontieră Schengen împotriva traficanţilor de droguri şi de armament sau a braconierilor.
„Este un moment important pentru Poliţia de frontieră. Navele fac parte din sistemul integrat de supraveghere pe Marea Neagră şi ne completează extinderea pe larg a acestuia", a declarat ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga.
Botezul unei vedete
Naşa navei vedete, comisarul şef Andreea Niculin, a spart şampania de prova navei în valoare de 24.750.000 de euro. „Este cea mai mare onoare atât ca poliţist de frontieră cât şi ca femeie. Îi urez «finuţei» mele siguranţă, un echipaj care să ştie să o conducă şi să ne reprezinte cu cinste şi onoare şi să iasă cu bine din toate misiunile", a declarat Andreea Niculin.
„Botezul", un document înmânat de ministrul Blaga comandantului de pe „Ştefan cel Mare" va fi păstrat, cu sfinţenie, într-o casetă, până când vasul va ajunge la casat. Comandantul, subcomisar Cătălin Paraschiv, a primit, cu acest prilej, din mâna lui Blaga şi drapelul de luptă pe care l-a sărutat şi în faţa căruia a jurat credinţă.Nava este capabilă să navigheze anual cel puţin 4.000 de ore, să opereze pe o mare de gradul 6, poate executa misiuni de minimum şapte zile, are o rază de acţiune de minim 1800 mile marine, la viteză de croazieră, are capacitate de interoperabilitate cu alte sisteme de supraveghere, comunicaţii, transmisii de date şi face parte din SCOMAR. Nava de supraveghere are capacitatea de a executa activităţi de căutare - salvare, precum şi de prevenire şi combatere a poluării pe mare şi poate stinge incendiile de pe navele aflate în pericol pe mare.
Primul „comandant"
Primul care s-a aşezat la pupitrul de comandă al navei a fost ministrul Internelor. El a fost silit să cedeze fotoliul comandantului pentru a da comenzile necesare primei ieşiri, oficiale, pe mare. Tot ieri, două nave de patrulare şi intervenţie, în valoare de peste 26 de milioane de euro au primit pavilionul românesc.
CARACTERISTICI TEHNICE
- Lungime - 66 m
- Latime - 10 m
- Echipajul navei - 19 marinari
- Capacitate de transport - maxim 100 de persoane, inclusiv echipajul
- Autonomie de operare: 1800 mile la viteza de croaziera de 17 noduri
- Tip motor: 2 motoare tip MTU, tip 16V4000M73
- Viteza maxima - 21 Nd
- Viteza de patrulare - 12 Nd
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp