Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:17 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărul de Seară Marea ne-a luat plajele!

ro

22 Feb, 2011 12:26 1250 Marime text

După furtuna din weekend, apa înghiţit porţiuni mari de nisip. În această vară nu vom mai avea unde să ne bronzăm. În Eforie Sud plaja a fost înghiţită de mare, în zona Splendid Beach, iar în Mamaia valurile se sparg de construcţiile ridicate în nisip. Aproximativ 2.000 de hectare de plajă au dispărut în Marea Neagră.

Plaja din zona Splendid din Eforie Sud a dispărut sub ape. Valurile au înghiţit aproape şapte metri de nisip. Astă-vară, foişoarele salvamarilor erau la câţiva metri distanţă de mare. Acum sunt în apă.

Marea a înaintat ameninţător şi în Eforie Nord, în zona Acapulco. Autorităţile se tem că sezonul estival va fi compromis, pentru că turiştii nu vor mai avea unde să facă plajă. „Marea a mâncat totul până la construcţii şi riscăm să nu mai avem turişti. Sperăm să se retragă apa", spune îngrijorat primarul din Eforie, Ovidiu Brăiloiu

„Ne mutăm la bulgari!"

Şi în Mamaia situaţia este foarte gravă: din cauza furtunii din ultimele zile apele au înaintat cu 5 şi chiar 10 metri în unele zone. Valurile se sparg de construcţiile ridicate pe nisip.

În Mamaia, foişoarele salvamarilor se află în mare

„Dacă rămânem fără plajă, ne mutăm la bulgari. Digurile din larg nu sunt făcute cum trebuie, iar autorităţile nu se implică deloc. Eu poate mai apuc să fac plajă, dar generaţiile viitoare sigur nu", e de părere constănţeanul Nicolae Lascu (71 de ani).

Hectare de plajă sub ape

Specialiştii avertizează că, dacă autorităţile nu intervin pentru a stopa eroziunea de pe litoral, generaţiile viitoare nu vor mai avea unde să facă plajă, iar turismul la Marea Neagră va dispărea.

„Fenomenul de inundare a plajelor este normal pentru această perioadă, dar există posibilitatea ca marea să nu se mai retragă niciodată, cele mai vulnerabile zone fiind cele cu pante mici", atrage atenţia Simion Nicolaev, directorul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanţa.

Valurile mării se sparg în construcţiile de pe plajă din zona Perla

Specialistul spune că în ultimii 45 de ani litoralul românesc a pierdut peste 2.000 de hectare de plajă. „În 20 de ani nu vom mai avea unde să mergem la plajă la Marea Neagră, dacă nu împiedicăm eroziunea", atrage atenţia şi ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.

Imediat după sezonul rece marea se va retrage, susţine şi cercetătorul marin Ilie Dănuţ Diaconeasa. „Nivelul mării este oscilant, dar acolo unde plaja are până în 50-70 de metri, marea inundă toată porţiunea. Sedimentele migrează spre nisip în sezonul cald, însă refacerea nu este la acelaşi nivel cu erodarea", explică specialistul de la Grigore Antipa.

www.adevarul.ro/locale/constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii