Adevărul de Seară Medicii constănţeni îndeamnă populaţia să se îngrijească de sănătate decât să ajungă pe mâna lor
Adevărul de Seară: Medicii constănţeni îndeamnă populaţia să se îngrijească de sănătate decât săAtât la secţia de chirurgie cardio-vasculară, cât şi la Hemodializă, activitatea este intensă, iar numărul pacienţilor este în uşoară creştere. „În ciuda evoluţiei din ultima vreme, ne continuăm activitatea. A existat o perioadă de 2 - 3 luni în care intervenţiile pe cord nu au fost făcute din motive financiare, dar totul s-a rezolvat acum", a declarat dr. Marta Budu, şeful Secţiei de Chirurgie Cardio Vasculară din Spitalul Clinic judeţean de Urgenţă Constanţa. Ea a spus că de la începutul anului şi până în prezent au fost efectuate 31 de intervenţii din 50, care sunt decontate prin Programul naţional de chirurgie cardio vasculară. Contravaloarea unui aparat peace-maker este de 2.000 de lei, fără TVA.
Lipsesc materialele uzuale
Medicii se plâng de faptul că fiecare intervenţie pe cord trebuie analizată atent cu mult înainte pentru a se asigura că există toate materialele necesare: ser, antibiotice sau antiinflamatoare. „Nicio intervenţie nu poate fi realizată fără a avea heparină sodică. Am ajuns să o procurăm din ţară, prin relaţiile personale ale medicilor. Culmea este că heparina este foarte ieftină şi, cu toate acestea, se găseşte foarte greu", a declarat Marta Budu. „Trebuie să înţelegem că starea generală a ţării în momentul de faţă şi a sistemului sanitar nu este precară, ci este subprecară. Este aproape de... groaznic", a mai spus şeful Secţiei de Chirurgie Cardio Vasculară. În momentul de faţă, lipsesc şi protezele valvulare, intervenţiile chirurgicale de acest tip neputând fi realizate. „Dacă pacientul îşi poate achiziţiona o astfel de valvă, al cărei cost este de aproape 1.500 de euro, este problema lui", a spus dr. Budu.
Medicii spun că la fiecare consult, la cabinete se prezintă peste 20 de pacienţi, ceea ce reprezintă un număr destul de mare. În concluzie, grija pentru propria sănătate este alternativa. Motivul pentru care cei mai mulţi pacienţi ajung la spital ar fi că: „Tot românul mănâncă, fumează şi bea până nu mai poate".
Problemă similară la hemodializă
Şi medicii nefrologi atrag atenţia cu privire la frecvenţa bolilor renale, care duc la compromiterea funcţiei renale şi, implicit, la necesitatea hemodializei. „Avem peste 8 pacienţi, care au primit tratament prin substituţie cu hemodializă şi ale căror funcţii renale şi-au reluat activitatea, dar dacă funcţia renală nu îşi revine, acel pacient devine dependent de aparatul de hemodializă", a declarat dr. Bogdan Câmpineanu. Lipsa materialelor şi a fondurilor îi determină pe medicii de la hemodializă să realizeze protocoale de admitere în hemodializă. „Pacientul trebuie să respecte o dietă şi să îşi urmeze tratamentul", a spus dr. Câmpineanu.
Costul unei şedinţe de hemodializă trece de 400 de lei, iar tratamentul presupune trei şedinţe pe săptămână. „Atunci când fondurile se epuizează, prioritare sunt cazurile care prezintă risc imediat. De aceea pledez pentru importanţa păstrării funcţiei renale. Este foarte bine că avem hemodializă, este foarte bine că avem dializă peritoneală", a mai spus medicul.
Mai mulţi pacienţi decât ar trebui
În momentul de faţă, spitalul are încheiat contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru 46 de pacienţi în fiecare lună. „Noi avem mai mult de 46 de pacienţi. nu pot spune că bag pacientul la dializă, dacă starea sa o impune. În fiecare dimineaţă mă consult cu colegii dacă o facem pe propria răspundere sau nu. În luna mai, din 3 şedinţe de hemodializă ne erau decontate doar 1.3. O şedinţă ajunge la 118 euro din care se asigură medicamentele, materialele şi transportul pacientului", a conchis dr. Câmpineanu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp