Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:32 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărul de Seară Moartea, banii şi evaziunea, reţeta clanului Băhăian

ro

17 Jan, 2011 12:29 1484 Marime text

În urmă cu un an, procurorii constănţeni scoteau la suprafaţă un caz halucinant: clanul Băhăian, o reţea ce cuprindea evazionişti şi asasini cu sânge rece. Dosarul a luat amploare de la lună, la lună, aşa că abia la finele anului trecut anchetatorii au avut o imagine de ansamblu asupra întregii activităţi a grupării.

Patru bărbaţi folosiţi ca administratori ai unor firme fantomă, prin care se dădeau ţepe de miliarde de lei, au fost ucişi imediat ce şi-au îndeplinit rolul dictat de membrii reţelei conduse de Sergiu Băhăian, acum arestat.

Activitatea grupului condus de Sergiu Băhăian a fost atât de complexă, încât pentru a o cerceta a fost nevoie de procurori de la două parchete, în speţă - Direcţiile de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Ialomiţa şi Constanţa. În afara lui Băhăian, în judecată au mai fost trimise alte 17 persoane: Valentin Şlepac, Adrian Grigoraş, Edward Marian Mărculescu, Dan Liviu Iovan, Florian George Oprea, Dan Negureanu, Mihai Dăscălete, Gheroghe Tirean, Nicolae Mîrşu, Ion Bojin, Dan Florian Teodorescu, Marcel Constantin Farcaş, Cristian Brumă, Florin Prodan, Lorică Neagu, Dincă Gheorghe şi Vasile Brumă.

Patru afacerişti de carton morţi

Emilian Leonte, Ionel Ulezu, Petrică Captalan, Lucian Cernat sunt cele patru victime ale reţelei, puse să joace rolul de administratori ai unor firme fantomă şi, apoi, lichidaţi de Valentin Şlepac, locotenentul lui Băhăian, Adrian Grigoraş şi Nicoale Mârşu, la indicaţiile lui Sergiu Băhăian. Afacerea grupului s-a derulat în intervalul 2006-2008 şi este posibil ca cei patru să nu fie singurele victime.

Reţeta Băhăian: formezi escroci, apoi îi ucizi

Primul a murit Lucian Cernat (42 de ani), drogat şi aruncat de pe podul rutier Cernavodă, în 2006. Cadavrul său a fost descoperit în septembrie 2006 şi, iniţial, nu s-a ştiut despre cine este vorba. Anchetatorii au crezut că este vorba de sinucidere.

Emilian Leonte (49 de ani) a murit în 2008. Cadavrul său a fost descoperit în Canalul Dunăre Marea Neagră, în ziua de 6 aprilie 2008. Şi de această dată s-a crezut că e vorba de sinucidere. Doi ani mai târziu, legiştii au stabilit că bărbatul fusese sedat şi lovit cu un ciocan în cap, apoi aruncat în canal.

Ionel Ulezu (41 de ani) a fost ucis într-o casă cumpărată special pentru a servi drept ascunzătoare: locuinţa familiei Piciog, din satul Măgura, comuna Cerchezu. În 2008, a fost sedat şi îngropat de viu.

Tot în 2008, a fost asasinat şi Petrică Captalan (28 de ani). A fost ucis în bătaie şi îngropat în curtea casei ororilor din satul Măgura, comuna Cerchezu.

Prejudicii uriaşe

Abia la jumătatea anului trecut, anchetatorii au avut o imagine de ansamblu asupra întregii activităţi a grupării.

Unul dintre dosare, cel privind uciderea a trei dintre afaceriştii de carton, cu excepţia lui Cernat, se află pe rolul Tribunalului Constanţa. Singurul care cooperează este Şlepac, care a recunoscut comiterea crimelor şi a povestit cu lux de amănunte cum şi de ce i-a suprimat pe cei patru. În afară de instigarea la omor, lui Băhăian i se impută şi prejudicierea a şase firme de leasing cu 501.480 euro şi 340.189,32 lei.

Constanța: Îşi îngropau victimele de vii şi le acopereau cu beton UPDATE

Alte două dosare, acum conexate în instanţă, şi care le vizează pe Băhăian şi complicii săi, au fost instrumentate de procurorii DIICOT Ialomiţa. Primul a fost întocmit în ianuarie, anul trecut: ajutat de 14 complici, Băhăian a prejudiciat cu peste 800 de mii de euro mai multe societăţi comerciale din ţară, emiţând cecuri în alb, fără acoperire.

Cazul Băhăian: prima victimă, un an la morgă

Al doilea dosar a fost deschis după ce, la sfârşitul lunii septembrie 2010, anchetatorii l-au găsit pe Nicolae Mîrşu, un complice de-al său, acuzat că l-a ucis, la ordinul lui Băhăian, pe Lucian Cernat. În decembrie, magistraţii Tribunalului Ialomiţa au decis conexarea celor două dosare.

www.adevarul.ro/locale/constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii