Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:25 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărul de Seară Scafandri dispăruţi în Marea Neagră. Nimeni nu îi mai caută!

ro

11 Sep, 2010 10:11 903 Marime text
Din cauza vremii autorităţile nu pot face absolut nimic pentru a-i descoperi pe cei doi scafandri dispăruţi ieri seară. Ei efectuau misiune lângă epava navei Medy scufundată în urmă cu câteva zile. Au intrat în apă în jurul orei 17.00 şi nu au mai ieşit nici până la această oră.

Update, ora 12.00: Şedinţa de la Comandamentul Marinei Militare s-a terminat cu o concluzie dramatică: cei doi dispăruţi nu vor fi căutaţi nici pe mare, nici din aer. „Deşi avem toată disponibilitate colegilor de la Poliţia de Frontieră şi a celor de la Marina Militară, deşi avem scafandri este imposibil să scoatem o navă sau să ridicăm un elicopter. Nu putem să ieşim cu navele militare, cu cele ale Poliţiei de Frontieră nici atât. Vântul este prea puternic şi din datele pe care avem, vremea se va înrautăţi. Abia mâine se anunţă vreme mai bună", a locţiitorul inspectorului şef al ISU Constanţa, colonel Viorel Jianu. Singura măsură luată a fost constituirea unor patrule ale Poliţiei de Frontieră care verifică, de pe mal, zona Eforie -Tuzla. Poliţiştii cred că dacă, cei doi plutesc în derivă, curenţii i-au adus spre mal.

Update, ora 11.30: Cristian Zarafu (38 de ani) a fost până în anul 2005 şeful Grupului de Scafandri al ANSVOM. Vestea a căzut ca un trăznet peste foştii săi colegi, care cred că Zarafu şi colegul săi nu mai sunt în viaţă. „Are experienţă. E imposibil să moară doi scafandri în exteriorul unei epave. probabil au fost prinşi în interior, a căzut o grindă peste ei, le-a blocat ceva ieşirea", a declarat actualul şef al Grupului, Dumitru Dumitraşcu.

Ei povestesc că aseară, când au primit vestea, au plecat pe o mare, în condiţiile în care valurile erau de trei metri înălţime, în speranţa că îi vor găsi. „Nu ne-am putut apropia dar, aseară, eram dispuşi la eroisme. Am fi intrat în epava navei noaptea, să îi căutăm. Acum nu mai avem de ce. Dacă trăiau ar fi apărut", a spus Cătălin Gheorghe, fost coleg cu Zarafu.

Cătălin Valeriu Ispas (26 de ani) fusese avansat în data de 1 august 2010 de la gradul de sublocotenent la cel de locotenent.

Update, ora 9.30: „Din câte am fost informaţi noi aseară, au plecat cu nava fără să ne informeze nici pe noi, nici Poliţia de Frontieră, fără să ceară vreo aprobare", a declarat Paul Brânză directorul Autorităţii Navale Române. El a precizat că acest caz este investigat de Parchet şi de o comisie a Căpităniei Zonale Constanţa.

Update, ora 9.00: O comisie de anchetă se va întruni în minutele următoare la sediul Comandamentului Marinei Militare. Şefii tânărului pompier, Cătălin Ispas, dispărut aseara în Marea Neagră speră că vor reuşi să îi găsească pe cei doi în viaţă. „Vom propune ridicarea unui elicopter pentru că nu se poate ieşi pe mare. Poate sunt în derivă pe undeva", a declarat locţiitorul inspectorului şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, colonel Viorel Jianu.

Suspiciuni în ceea ce priveşte scufundarea navei Medy. Comandantul a primit o amendă de 50.000 lei

Tragedia „Mogoşoaia"- 21 de ani/ Un fost magistrat face dezvăluiri incendiare: "Morţii au fost negociaţi politic"

Update, ora 8.30: Nava care trebuia să îi caute pe cei doi dispăruţi a plecat din Portul Constanţa , în urmă cu o jumătate de oră, însă comandantul a luat decizia de a se întoarce. „Nu avem ce face. Nu putem face nimic. Ne întoarcem în port că valurile sunt de cinci metri înălţime", a spus Ion Voicu, directorul agenţiei. Cei doi dispăruţi sunt Cătălin Ispas şi Cristian Zarafu. Cătălin Ispas este pompieri angajat al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea însă, în timpul liber, colabora cu firma privată de scufundări Hunter's.

După opt ore, nava Medy s-a scufundat. Primele semne de poluare pe mare

Update: ora 8.15: Salvatorii Agenţiei Navale de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare au încercat încă de aseară să coboare în adâncuri pentru a-i salva pe cei doi colegi ai lor. „ Am fost anunţaţi în jurul orei 19.00. Trecuseră 50 de minute de când cei doi nu ieşiseră la suprafaţă. Din câte am înţeles era vorba despre o echipă formată din patru scafandri. Doi au intrat să filmeze şi au ieşit. Apoi au intrat ceilalţi doi şi nu au mai ieşit. Nu am putut face nimic aseară deşi mi-am adunat toţi scanfadrii şi ne-am dus până acolo cu nava Cristal. Marea era extrem de agitată şi nu am putut coborî, riscam să murim şi noi. Nu ne dăm seama ce s-a întâmplat acolo. Probabil au intrat în corpul navei", a declarat Ion Voicu, directorul Agenţiei Navale de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare.

Echipele de salvare nu au putut intra să-i caute aseară din cauză că marea era agitată şi oamenii îşi riscau viaţa. Operaţiunile de căutare nu au început nici la această oră din cauza vremii nefavorabile. Specialiştii sunt de părere că este imposibil ca cei doi scafandri să mai fie în viaţă după 12 ore fără oxigen.

www.adevarul.ro/locale/constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii