Adevărul de Seară Autostrada lăsată cu ochii-n soare
Adevărul de Seară:Autostrada lăsată cu ochii-n soareConstructorul Colas şi-a strâns ieri utilajele de pe traseu, în urma unui conflict deschis cu Ministerul Transporturilor. Firma trebuia să execute într-un an porţiunea de 20 de kilometri Cernavodă - Medgidia, dar reclamă că nu poate continua lucrarea începută în vara 2010 din cauza nefinalizării expropierilor.
Firma Colas, ce trebuia să construiască tronsonul Cernavodă - Medgidia de pe Autostrada Soarelui (A2), şi-a strâns ieri cele 150 de utilaje de pe şantier. Pe traseu mai rămăsese doar un caterpillar ce netezea drumul de întoarcere pentru utilajele mai mici. Acestea au fost strânse la organizarea de şantier de la piciorul podului de la Cernavodă.
Muncitorii firmei Colas au strâns până şi indicatoarele de pe traseu. În urmă a rămas trasată doar albia autostrăzii şi câţiva ţăruşi ce marcau locurile unde nu au fost efectuate exproprierile.
Pe traseul Cernavodă - Medgidia lucrau aproximativ 300 de muncitori. O parte dintre ei vor fi redistribuiţi pe alte şantiere din ţară ale firmei Colas şi o parte vor intra în şomaj tehnic.
Constructorul Colasar fi trebuit să construiască 20 de kilometri de autostradă până la vară
Managerul de proiect Jan Baptiste Guenet a declarat că a oprit şantierul ca urmare a notificării Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi a dorinţei firmei de a înceta lucrările.
„S-a reziliat contractul unilateral pentru că nu am avut front de lucru", a explicat managerul Colas, precizând că acest conflict va ajunge la Curtea de Arbitraj.
Acuze din ambele tabere
Ministerul Transporturilor a reziliat ieri contractul de construcţie a celor 20 de kilometri de autostradă de pe tronsonul Cernavodă - Medgidia, în valoare de 224 de milioane euro, pe care trebuia să-l execute firma franceză Colas.
Ieri, firma franceză părăsea şantierul de pe autostradă
Măsura a fost luată după ce Colas a refuzat execuţia lucrărilor invocând diverse motive pentru a justifica întârzierile. Alte cauze ale rezilierii au fost şi lipsa unei planificări, precum şi a materialelor necesare realizării tronsonului respectiv.
Totodată, pe sectorul de 5,5 kilometri aflat în execuţie în apropiere de sectorul realizat de Astaldi Medgidia - Constanţa, lucrările au fost începute cu întârziere în vara anului 2010, dar terasamentul a fost finalizat, iar reprezentanţii Colas spun că este gata pentru asfaltare.
Ei mai susţin că „teoretic" contractul a fost semnat la 1 iunie 2009, iar exproprierile ar fi trebuit să fie deja finalizate. La sfârşitul anului 2010, Colas primise doar 5 kilometri de traseu ca front de lucru.
În apărarea sa, constructorul a acuzat în mai multe rânduri că întârzierile au fost cauzate şi de tărăgănarea procesului de expropriere, dar şi de faptul că nu şi-a primit banii de la Guvern. Potrivit datelor prezentate de către Ministerul Transporturilor, la 31 decembrie 2010, statul român nu avea datorii către Colas.
Reprezentanţii Colas spun că drumul de acces spre şantier, paralel cu Canalul Dunăre-Marea Neagră, a fost închiriat de la privaţi de Colas şi reamenajat. De asemenea, de la Primăria Peştera au mai închiriat alţi 5 kilometri de drum, tot pentru acces.
Tronson amânat
Tronsonul Cernavodă - Medgidia, care începe la kilometrul 151+300 şi se termină la 170+850, la DJ222 spre Peştera, ar fi trebuit să fie cel mai avansat din punct de vedere al lucrărilor.
A rămas însă la urmă din cauza siturilor arheologice descoperite pe traseu, ceea ce a determinat autorităţile să devieze traseul iniţial cu trei kilometri spre sud, pe marginea canalului. De asemenea, traseul a ridicat cele mai multe probleme din cauza expropierilor, chiar la îmbinarea cu actuala A2, la sensul giratoriu de la Cernavodă, pe un lot de teren există doi proprietari, iar statutul juridic nu a fost clarificat.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp