Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:23 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărul de Seară O constănţeancă, singura româncă acceptată anul acesta la Harvard

ro

09 May, 2011 13:55 792 Marime text

Pe olimpica internaţională la fizică şi astrofizică se bat 12 facultăţi de prestigiu din Statele Unite şi 5 din Anglia. Tânăra a ales Harvard pentru că este cea mai bună din lume pe domeniul fizicii.

Stanford, MIT, Princeton, Yale, Oxford şi Hardvard sunt câteva dintre universităţile de renume mondial la care Miruna Oprescu a fost acceptată. Tânăra a ales Harvard pentru că, spune ea, este cea mai bună din lume, are cea mai bună secţie de fizică, domeniu pe care vrea să-l aprofundeze, şi oferă şi cea mai mare bursă în bani, integrală, de 60.000 de dolari pentru fiecare an de studiu.

Experienţe interesante

Cu toate că era sigură că va fi admisă la cele mai multe dintre universităţi, Miruna mărturiseşte că Harvard i-a dat emoţii. „Toţi trebuiau să-mi dea răspunsul la 31 martie, la 12 noaptea, ora noastră.

M-am culcat devreme în acea zi, apoi m-am trezit la 12 noaptea şi am verificat email-ul. Nimic. Am verificat la celelalte universităţi şi am văzut că am fost acceptată. Eram fericită, am văzut ajutorul financiar de la Stanford şi eram foarte mulţumită. Şi aşteptam Harvard-ul. Şi aşteptam. Mi-am zis: «Ce neserioşi sunt!» şi m-am culcat", remorează ea.

De dimineaţă a verificat iar email-ul. Nimic. „Înainte să plec la şcoală a venit răspunsul. Eram acceptată, fericită, dar indecisă. Eu la ce universitate voi studia?", retrăieşte clipele Miruna.

Răspunsul îl primise încă de la 12.00 noaptea, însă pentru că au fost 35.000 de aplicanţi din toată lumea, email-ul ei s-a blocat. Acum este mândră că se află printre cei 2.000 de admişi.

S-a decis greu

Deşi a avut dintotdeauna o afinitate pentru Stanford, unde a participat la un program de matematică de o lună, eleva constănţeancă a ales Harvard-ul abia la 25 aprilie. Aveam de dat răspunsul până în mai, dar pentru că eram indecisă, zilnic îmi trimiteau email-uri, în care încercau să mă convingă să-i aleg pe ei", povesteşte ea.

A dat interviu într-o ceainărie

Pe lângă dosar, Miruna a dat un interviu cu un absolvent de la Harvard, la Bucureşti. „Am fost la o ceainărie, iar discuţia a început lejer. M-a întrebat ce fel de ceai îmi place, apoi am trecut prin diverse. Ei voiau să vadă ce fel de personalitate am, cât de uşor vorbesc, cât de repede pot să trec de la o idee la alta", mărturiseşte tânăra.

Ajutorul financiar, de 60.000 de dolari, acoperă cursurile, masa, cazarea, cheltuielile personale şi de cărţi, asigurarea de sănătate şi drumul dus-întors de două ori pe an în ţară. „Ei mi-au oferit 59.900 de dolari, iar eu am plătit doar 100 de dolari. Atât au considerat că pot să plătesc", zâmbeşte ea.

Program de acomodare

Cursurile încep la 3 septembrie, dar Miruna pleacă în America două săptămâni mai devreme. „Particip la un program de o săptămână care se adresează studenţilor internaţionali, unde ne învaţă să ne acomodăm cu viaţa şi studiile în America. Ne explică sistemul de note, unde să fac shopping şi să nu fie scump, cum să deschid un cont în bancă, ce cartelă de telefon să folosesc, unde se plăteşte cu cardul, care sunt legile aici. Sunt lucruri esenţiale", spune Miruna Oprescu.

Urmează apoi săptămâna de orientare normală, apoi începe cursurile. Are de ales 4 cursuri din 2000 pe semestru, puse la dispoziţie din aria curriculară. „Probabil că în primul semestru voi face un curs de limbă, unul de uman, unul de ştiinţe normale şi ceva pe fizică", conchide constănţeanca.

http://www.adevarul.ro/locale/constanta
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii