Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:07 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărul de Seară Terorişti capturaţi pe frontul de la Babadag

ro

11 May, 2011 12:17 837 Marime text

Americanii şi românii au executat o aplicaţie militară într-un sătuc de carton, construit în poligonul din judeţul Tulcea. Aflaţi la mii de kilometri de casă, cei 43 rezervişti ai detaşamentului US Marines, se antrează cot la cot cu militarii români.

În peisajul abia înverzit al poligonului de la Babadag, judeţul Tulcea, se ridică trei barăci de dimensiuni uriaşe. Două servesc drept dormitoare militarilor iar cea de-a treia adăposteşte echipamentele electonice folosite de forţele angrenate în exerciţiul militar Black Sea Rotational Force.

În dormitoarele improvizate se adăpostesc militari români şi infanterişti americani, veniţi să exerseze împreună, pentru o perioadă de cinci luni, tehnici militare, de aplicat în situaţii de criză. „Detaşaţi" la mii de kilometri de casă, americanii au adus cu ei tehnica necesară pentru a pune în „scenă" situaţiile în care ar putea fi puse trupele militare, într-o misiune reală.

Satul din carton al teroriştilor

O mică localitate din paiantă s-a ridicat în poligon. L-au botezat „Cătunul" şi nu are decât cinci case, cu parter, uşi şi ferestre. Este, la acest moment, cel mai „periculos" loc din Dobrogea.

„Am primit informaţii că forţe insurgente s-au adăpostit în sat. Patru dintre liderii lor au fost văzuţi în zonă. Misiunea noastră este să scotocim casele, să-i căutăm şi să ţinem sub control mulţimea care ar putea reacţiona", explică locotenent -colonelul Claudiu Vişan, comandantul militarilor români.

Militarii americani intră în prima linie în locuinţele suspecţilor, înarmaţi şi precauţi. Unul dintre ei cade rănit, împuşcat de unul dintre insurgenţii suspectaţi de terorism: deşi locaţia exerciţiului este aceeaşi, amplasamentul mobilierului din interior se schimbă, astfel încât chiar dacă este o simulare, „răniţii" sunt scoşi din joc.

Descinderile simultane au efect: teroriştii sunt scoşi din case chiar dacă ripostează cu focuri de armă. „Retragerea la camioane", strigă comandantul. Militarii se grupează: în timp ce grosul se retrage, câţiva rămân în urmă ca să asigure „spatele" camarazilor.

Revolta

Operaţiunea nu rămâne fără consecinţe. Revoltaţi că rudele au fost arestate de forţele militare americane, rudelele şi prietenii teroriştilor se adună în „centru" unde protestează şi atacă forţele de ordine cu pietre şi sticle cu apă, cerând eliberarea prizonierilor.

Este rândul detaşamentului românesc să intre în scenă. Înarmaţi militarii se grupează şi protejându-se cu scuturile înaintează spre grupul protestatarilor care reacţionează violent. Câţiva atacă direct militarii, determinându-i să se regrupeze. Copleşiţi de superioritatea numerică dar şi de loviturile de baston de cauciuc aplicate, sătenii se dau prinşi în mâinile militarilor. Românii se retrag cu alţi zece prizonieri.

„A fost o operaţiune terminată cu succes. Suntem mândri să fim aici, ne-am integrat foarte bine şi lucrăm excelent împreună. Exerciţiul pe care l-aţi văzut astăzi este numai unul dintre cele pe care le facem împreună. A fost mai mult o acţiune poliţienească decât militară, trebuia să arestăm oameni fără să îi rănim", a declarat locotenent-colonelul Nelson Cardella, comandantul militarilor americani.

„Ne-am făcut mulţi prieteni şi ne bucurăm că am avut ocazia să îi cunoaştem pe români. Facem o mulţime de lucruri împreună. Aseară, de exemplu, colegii români ne-au gătit: ciorbe şi multe fripturi din porc", a declarat John West.

http://www.adevarul.ro/locale/constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii