Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:22 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber 160 de maşini, casate într-o săptămână

ro

28 Mar, 2011 08:12 818 Marime text
Dacă, anul trecut, erau casate, la Ovidiu, de exemplu, 40 de maşini într-o zi, toată săptămâna trecută, au fost predate doar 60 r La Constanţa, cele 100 de tichete s-au epuizat

Prima săptămână din cadrul programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional a fost una destul de liniştită la Constanţa, spre nemulţumirea colectorilor.

Dacă, anul trecut, posesorii de autoturisme vechi erau nevoiţi să stea la cozi interminabile, ore în şir, pentru a reuşi într-un final să obţină tichetul de 3.800 lei, acum situaţia este cu totul alta. „Trebuie să recunoaştem că nu mai este îmbulzeala de anul trecut. Oamenii nu mai au bani", a precizat administratorul firmei colectoare din Ovidiu, Constantin Moţ. De altfel, acesta este de părere că lucrurile nu se vor schimba în bine nici în săptămânile ce urmează.

Acolo, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto 2010, se casau, în medie, 40 de maşini pe zi. Săptămâna trecută, însă, doar 60 de constănţeni s-au arătat dispuşi să scape de autoturismele vechi.

Ceva mai bine au stat lucrurile la colectorul din municipiul Constanţa. Cele 100 de vouchere au fost epuizate deja, dar se va solicita suplimentarea acestora, aşa că cei care intenţionează să scape de maşinile vechi nu trebuie să-şi facă probleme.

 

Persoanele fizice, „clienţi" fideli

Persoanele juridice din Constanţa nu s-au înghesuit nici ele, deocamdată, să se înscrie în programul Rabla 2011.

Bine de ştiut este că anul acesta s-a extins aria de aplicabilitate a programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional. Au fost introduse două noi categorii de proprietari eligibili, şi anume unităţile aparţinând cultelor recunoscute în România şi operatorii economici fără personalitate juridică, precum şi o nouă categorie de autovehicul care poate fi predat spre casare, respectiv „autospeciala uşoară" (autovehicul destinat transportului de pasageri sau de mărfuri şi care îndeplineşte o funcţie specifică ce necesită adaptări ale caroseriei şi / sau echipamente speciale, având o masă maximă ce nu depăşeşte 3,5 tone).

Astfel, spre exemplu, pot participa la program autorităţile publice locale sau judeţene, instituţiile spitaliceşti şi operatorii economici care au ca obiect de activitate furnizarea de servicii medicale, care deţin în proprietate ambulanţe ale căror caracteristici se regăsesc în definiţia de mai sus.

 

Atenţie la documentaţie!

Pentru a obţine tichetul valoric, proprietarul persoană fizică trebuie să prezinte actul care îi atestă identitatea, precum şi domiciliul sau reşedinţa în România, eliberat de către autorităţile române, în termen de valabilitate, în original şi în copie. În plus, are nevoie şi de certificatul de înmatriculare al autovehiculului uzat, în original şi în copie legalizată, cartea de identitate a autovehiculului uzat, dacă aceasta există, în original şi în copie legalizată, certificatul de atestare fiscală, în original, privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, eliberat de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa proprietarul şi este înregistrat fiscal autovehiculul uzat, precum şi certificatul de radiere din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat predat spre casare.

Pentru cazul în care din certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a autovehiculului uzat, dacă aceasta există, nu rezultă anul fabricaţiei, anul primei înmatriculări în România şi / sau categoria autovehiculului uzat, proprietarul trebuie să prezinte şi un act doveditor eliberat de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, în original, din care să rezulte informaţiile de mai sus.

 

Validarea colectorilor, prelungită până pe 31 martie

Deocamdată, constănţenii se pot adresa doar celor două firme, din Ovidiu şi municipiul Constanţa, validate de Administraţia Fondului pentru Mediu ca şi colectori. Începând cu luna viitoare, este posibil însă ca lista să se mărească şi asta deoarece s-a aprobat prelungirea sesiunii de înscrie-re în vederea validării colectorilor şi producătorilor, până la 31 martie.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii