Cuget Liber 21 de ani de la „fuga" spre libertate
Cuget Liber: 21 de ani de la „fuga" spre libertateUnii au numit-o revoluţie, alţii mai cred şi acum că a fost doar o lovitură de stat. Oricum s-ar numi, evenimentele din decembrie 1989 au rămas în memoria tuturor românilor, implicit a constănţenilor. Astăzi, la 21 de ani de la revoluţie, bilanţul pentru judeţul de la malul Mării Negre arată astfel: 148 de victime, dintre care 32 de morţi şi 116 de răniţi.
Se împlinesc, astăzi, 21 de ani de la fuga cuplului Ceauşescu şi tot atâţia de la fuga noastră spre libertate. Pe 22 decembrie 1989, în jurul prânzului, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fugit din sediul Comitetului Central al PCR cu ajutorul unui elicopter. După o scurtă escală la Snagov, cei doi au fost lăsaţi în zona Titu şi preluaţi de miliţie. În jurul orei 18 a aceleiaşi zile de 21 decembrie 1989, soţii Ceauşescu au fost luaţi şi duşi într-o unitate militară din Târgovişte. În această zi s-a desfăşurat şi prima şedinţă a Comitetului Frontului Salvării Naţionale, prezidată de Ion Iliescu. În principalele oraşe din România aveau loc lupte de stradă.
Constanţa a trăit şi ea acele clipe de incertitudine... Incertitudine pentru că nu se ştia ce va urma acelor evenimente, cum vor decurge lucrurile în zilele următoare. Cu urechea lipită de televizor sau de radio, constănţeanul, asemenea oricărui român, trăia intens acele clipe de bucurie nebună. Au curs şi la Constanţa lacrimi... de bucurie, dar şi de tristeţe.
Şi a fost Casa Albă...
Când vine vorba de 22 decembrie, toate amintirile constănţenilor se leagă în primul rând de Casa Albă şi de arestarea primului secretar al judeţului de la acea vreme, Mihai Marina. „Am ajuns repede în faţa Comitetului Judeţean de Partid. Erau foarte multe persoane acolo. Nu ne cunoşteam între noi, dar parcă toţi aveam aceeaşi voce. La un moment dat, unul dintre noi, Sârbu Florică, a aruncat o piatră în geamul de la intrarea principală. De aici s-a produs acea scânteie, după care toată lumea a pătruns în clădire pe uşi, pe geamuri. În câteva minute, erau sute de persoane. Imediat a fost reţinut primul secretar Marina de către un grup care s-a dus direct la biroul lui", povestea deunăzi, pentru „Cuget Liber", Radu Ion, un revoluţionar.
Teama de represalii
După ce au cucerit Comitetul de Partid, o parte dintre revoluţionari au plecat, încolonaţi, spre sediul Securităţii. Seara, însă, rândurile revoluţionarilor s-au subţiat. Situaţia incertă, zvonurile care anunţau atacuri teroriste comandate de Ceauşescu, toate i-au făcut pe mulţi constănţeni să se retragă pe la casele lor de teamă să nu îşi expună familiile.
Cei mai curajoşi au rămas însă în stradă, s-au urcat pe maşinile de pompieri şi au umblat prin tot oraşul, adresând, de la staţie, îndemnuri către constănţeni pentru a ieşi în stradă.
„Nu a meritat!"
La fiecare 22 decembrie, Constanţa îşi plânge şi ea morţii. Constănţeanul Horia Teodor Moraru avea 22 de ani şi era militar în termen la o unitate din Bucureşti când, pe 23 decembrie, a fost împuşcat de un lunetist. De atunci, familia greu încercată se întreabă la ce bun această revoluţie. Anul trecut, la împlinirea a 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, părinţii tânărului deplângeau moartea băiatului lor şi nu îşi ascundeau nicicum dezamăgirea faţă de ce s-a petrecut în cele două decenii petrecute de la tragicul eveniment. „Nu a meritat! Cel puţin, nu pentru noi. Ne-a distrus viaţa moartea lui, iar când mă uit la schimbarea care s-a produs de la revoluţie, parcă şi mai mare este amărăciunea", declarau, atunci, cu vocea înecată în lacrimi, părinţii lui Horia Teodor Moraru, erou martir al Revoluţiei Române.
După 21 de ani...
Astăzi, Revoluţia din Decembrie 1989 este pentru mulţi tineri o necunoscută. Au rămas vii şi astăzi, însă, doar îndemnurile care i-au mânat pe toţi în luptă acum 21 de ani: „Noi suntem poporul!", „Armata e cu noi!", „Nu vă fie frică, Ceauşescu pică!"...
Cel mai mobilizant a fost, însă, cu siguranţă, „Libertate, te iubim, ori învingem, ori murim!"...
Astăzi, începând cu ora 10,30, la Troiţa din parcul Casei de Cultură Constanţa, are loc o ceremonie de depunere de coroane de flori, în memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 1989. Ceremonialul este organizat de Instituţia Prefectului în colaborare cu Garnizoana Constanţa.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp