Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:33 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber 80% din clădirile din Peninsulă sunt în pericol de prăbuşire

ro

21 Dec, 2010 11:55 596 Marime text

Conducerea Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanţa a prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, priorităţile instituţiei pentru anul 2011. Astfel, potrivit directorului Christian Gigi Chiru, inspectorii în construcţii vor urmări, la anul, situaţia străzii Traian, a tunelului CFR de la gară, reabilitarea cartierului Peninsula, a podului IPMC şi Cumpenei, a falezelor dintre Poarta 1 şi Poarta 6, din Eforie, Olimp, Cap Aurora şi Venus.

Referitor la Zona Peninsulară, Gigi Chiru a salutat campania demarată de ziarul „Cuget Liber", prin care se doreşte declararea cartierului rezervaţie arheologică şi turistică, pentru a o salva de la ruinare. El a subliniat că acestei zone trebuie să îi fie redată strălucirea pe care o merită. Iar printre primii paşi se numără consolidarea şi reabilitarea construcţiilor.

Doar patru clădiri sunt propuse pentru reabilitare

Până în prezent, inspectorii în con-strucţii au identificat 124 de clădiri din Zona Peninsulară care „prezintă niveluri insuficiente de protecţie la acţiuni seismice, degradări sau avarii în urma unor acţiuni seismice". Sunt însă mult mai multe. „Cred că 80% din construcţiile din Peninsulă necesită expertizări, să nu spun neapărat intervenţii, asta urmează să o spună experţii", a afirmat directorul Gigi Chiru. Aceste clădiri sunt vulnerabile şi nu vor rămâne în picioare la un cutremur puternic. Legislaţia permite expertizarea lor şi realizarea de propu-neri pentru reabilitarea lor, pe banii statului, pentru a fi puse în siguran-ţă, atât construcţiile, cât şi populaţia. Cu toate acestea, până la ora actuală, doar 4 din cele 124 de clădiri au fost cuprinse pe lista întocmită de Consiliul Judeţean Constanţa, care are responsabilitatea întocmirii şi transmiterii ei către Guvern. Este vorba de clădirile de pe B-dul Tomis, nr. 13, de pe strada Callatis, nr. 31, de pe strada Nicolae Titulescu, nr. 13 şi strada Traian, nr. 25. În opinia directorului ISC, ar fi trebuit cuprinse toate clădirile. „Nu trebuie să aibă ei bani (n.r. Consiliul Judeţean). Ei trebuie să le identifice, să le propună Guvernului spre expertizare şi pentru obţinerea finanţărilor", a subliniat Chiru.

Proprietarii, somaţi să facă reparaţii

Inspectoratul de Stat în Construcţii are, la rândul său, pârghii pentru a grăbi reabilitarea zonei. Drept pentru care, în 2011, se va recurge la aceste pârghii. „Intenţia mea este să identific proprietarii, să le pun în vedere că trebuie să intervină, să-i somăm, dacă este cazul, să obţină finanţări şi să consolideze clădirile. În caz contrar, vor fi sancţionaţi, iar amenzile sunt destul de mari. Scopul nu este însă să le dăm amenzi, ci să-i identificăm. Cele mai multe clădiri, din câte am constatat, fie sunt în proprietatea RAEDPP-ului, fie au proprietate mixtă. Trebuie să se intervină. Cu toţii ne dorim un cartier, o zonă reprezentativă, dar până acum situaţia a trenat. Vom pune presiune pe proprietari şi deţinătorii de reţele ca într-un an sau doi să ia măsuri. (...) Ce s-a întâmplat până acum este un haos total, parcă cineva îşi doreşte să dispară Peninsula de pe hartă", a declarat directorul inspectoratului.

Totodată, până la 1 februarie 2011, reprezentanţii SC RAJA SA vor trebui să transmită inspec-toratului cât de extinsă este reţeaua de alimentare cu apă care trebuie reabilitată şi când se vor lua măsuri.

Ce trebuie reparat în Peninsulă

Din estimările inspectorilor în construcţii, trebuie consolidate 124 de clădiri, 8,15 kilometri de carosabil, peste 26.000 de mp de trotuar şi aproape 20.000 de mp de borduri degradate.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii