Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:21 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Bătrânele troleibuze, scoase la pensie

ro

03 Dec, 2010 11:45 765 Marime text

Începând de mâine, troleibuzele de pe traseele 48 şi 48 barat vor fi înlocuite cu autobuze

Dacă vă place să vă plimbaţi cu troleibuzul în Constanţa, nu ezitaţi să vă urcaţi, astăzi, într-unul, pentru că este ultima dată când mai puteţi face asta. Bătrânele troleibuze vor fi scoase la pensie. Astăzi este ultima zi când mai circulă în municipiul Constanţa.

Începând cu data de 4 decembrie, Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa retrage din circulaţie troleibuzele de pe traseele 48 şi 48 barat. Troleibuzele vor fi înlocuite cu autobuze pe care RATC le are deja în parcul auto.

„Ar fi trebuit să facem acest lucru mai de mult. Gândiţi-vă că atunci când vine troleibuzul în staţie noi vedem şoferul, dar, în spatele lui, mai sunt încă trei oameni. Sunt cei care asigură circulaţia lui, de la staţie, de la întreţinerea reţelelor de electricitate şi de la bobinaj. Practic, pentru un troleibuz muncesc patru oameni, iar pentru un autobuz unul singur. Eu sunt un fan al transportului ecologic, pentru că am fost timp de 11 ani şeful Autobazei de Troleibuze, însă nu avem încotro. Trebuie să le scoatem din circulaţie, din motive economice. Situaţia financiară nu ne mai permite să le păstrăm", a declarat, pentru „Cuget Liber", directorul RATC, Dumitru Coiciu.

Transportul ecologic - pus pe butuci

Decizia regiei nu este însă privită cu ochi buni de Asociaţia Transira, care militează pentru transportul ecologic. Aceasta susţine că, într-un moment în care Uniunea Europeană se implică tot mai mult în dezvoltarea sistemelor de transport electric, RATC renunţă la el.

Nimeni nu a oprit administraţia tomitană să achiziţioneze troleibuze noi şi să extindă reţeaua transportului ecologic. Prin Programul Operaţional Regional se finanţează «extinderea şi/sau modernizarea reţelei liniilor de tramvai şi troleibuz şi a infrastructurii aferente», contribuţia municipalităţilor fiind de 2% din valoarea eligibilă a proiectului. Acest pachet de finanţare a fost accesat de către Craiova (introducerea troleibuzului şi reabilitarea reţelei de tramvai), Vaslui, Braşov, Baia Mare (extinderea reţelei de troleibuze), Galaţi, Brăila, Reşiţa, Ploieşti şi Cluj (reabilitarea infrastructurii troleibuzului sau tramvaiului), Piteşti, Oneşti sunt localităţi ce au prevăzut în Planul Integrat de Dezvoltare Urbani introducerea transportului ecologic cu troleibuze. Începând cu anul 2011, va fi posibil sprijin european pentru achiziţionarea propriu-zisă şi a vehiculelor (troleibuze şi tramvaie), în condiţiile în care preţul unui troleibuz este sensibil apropiat de cel al autobuzului", explică ing. Silviu Sântea, preşedintele Asociaţiei Transira.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii