Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:28 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber „Bine că am scăpat din flăcări!"

ro

08 Nov, 2010 12:28 491 Marime text
În urmă cu două săptămâni erau o familie fericită. Şi chiar dacă aveau ceva neajunsuri, erau bucuroşi că au un acoperiş deasupra capului. Acum, în prag de iarnă, situaţia a devenit disperată după ce un incendiu de proporţii le-a distrus toată agoniseala şi au rămas doar cu hainele de pe ei. Singura lor alinare este că au rămas în viaţă pentru că ar fi putut muri carbonizaţi.

În cursul serii de 28 octombrie 2010, în jurul orei 20,00, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" au fost sesizaţi prin intermediul 112 că mai multe case din localitatea Eforie Sud au luat foc. Pentru stingerea incen-diului au fost trimise trei autospeciale din cadrul Staţiei Tuzla. Din primele cercetări, pompierii au stabilit că flăcările cuprinseseră un imobil stil vagon al Consumcoop în care locuiau cu chirie trei familii. Incendiul a fost lichidat după trei ore. La timpul respectiv, pompierii spuneau că a fost o intervenţie foarte dificilă pentru că în zonă sunt înghesuite foarte multe case pe o suprafaţă mică de teren. Raportul întocmit de pompieri a arătat că imobilele au fost distruse în totalitate. În casă stăteau cu chirie familiile Grafu, Iorga şi Solomon. Cercetările au arătat că incendiul s-a produs din cauza unei scântei purtate de vânt care a cuprins acoperişul uneia dintre case, după care focul s-a extins şi la celelalte locuinţe din apropiere.

Au rămas pe drumuri doar cu lucrurile de pe ei

Ion şi Gina Grafu s-au cunoscut în urmă cu mai mulţi ani. S-au plăcut şi s-au căsătorit cu gândul să-şi întemeieze o familie fericită. Au urmat cei doi copii. O fată care acum are 12 ani şi un băieţel de 9 ani. Ion Grafu lucrează ca agent la Poliţia de Frontieră din Constanţa. De altfel, este singurul care munceşte în familie pentru că soţia se ocupă de educaţia celor doi copii. Au făcut tot posibilul ca viaţa celor doi copii să fie cât mai frumoasă. Cum în ziua de azi, cumpărarea unei locuinţe a devenit un lux pentru mulţi români, familia Grafu locuia cu chirie într-una dintre locuinţele Consumcoop din Eforie Sud. Pentru utilităţi şi pentru amenajarea casei, familia Grafu a făcut în urmă cu patru ani un împrumut bancar. Lunar, 240 de euro din cei 1.600 de lei, pe care capul familiei îi mai câştigă după reducerea salariilor, se duc la bancă. Situaţia lor n-ar fi fost chiar atât de disperată dacă incendiul din seara zilei de 28 octombrie nu le-ar fi distrus totul.

„Eram plecată după fetiţă la şcoală. Băiatul rămăsese singur acasă. La scurt timp după ce am intrat în locuinţă, fetiţa a spus că s-a auzit un zgomot, apoi a început să ţipe că acoperişul casei arde. Aşa mici cum sunt au luat câte o cratiţă cu apă şi au început să mă ajute să sting focul. În acelaşi timp am început să strig după ajutor. Apoi au venit pompierii însă, din nefericire, nu s-a mai putut salva nimic din ce aveam în casă", rememorează, cu lacrimi în ochi acele clipe, Gina Grafu.

După sosirea Ambulanţei, cei doi copii au fost urcaţi în maşină ca să nu mai vadă cum flăcările ardeau totul. Cu toate acestea, fetiţa este şi acum foarte afectată. „Am fost cu ea la psiholog, ne este teamă ca nu cumva să rămână marcată din cauza focului" ,spune tatăl.

Imediat după dezastru, întreaga familie a fost luată acasă la şeful lui Ion Grafu unde au stat până şi-au găsit o locuinţă de închiriat.

Rămaşi pe drumuri, fără casă, mobilă şi celelalte bunuri, dar cu datorii la bănci, familia Grafu mai are o singură speranţă. „Avem o cerere depusă încă de acum cinci ani la Primăria din Eforie pentru acordarea unui teren pe care să construim o casă. Suntem disperaţi de ceea ce ni s-a întâmplat, nu ştim ce vom face, dar trebuie să o luăm de la capăt. Dacă am primi terenul, am avea măcar o speranţă de mai bine", spune Ion Grafu.

El a mai adăugat că măcar este fericit că au rămas toţi împreună, că sunt bine sănătoşi, pentru că lucrurile puteau fi mult mai grave, dacă soţia lui nu ar fi ajuns la timp acasă.

„Dacă focul ar fi izbucnit cât timp soţia era după fată la şcoală iar eu eram la serviciu, nu ştiu ce s-ar fi întâmplat cu băieţelul nostru. Sau dacă incendiul ar fi izbucnit noaptea, am fi murit carbonizaţi. Bine că am scăpat de flăcări", spune optimist, capul familiei.

Apel la umanitate

În momentul de faţă, familia Grafu se află într-o situaţie disperată. Momentan, au închiriat o locuinţă unde trebuie să plătească 100 de euro lunar. După achitarea acestei sume şi a datoriei la bancă, nu le mai rămâne aproape nimic. Au un acoperiş deasupra capului, însă iarna se apropie cu paşi repezi şi nu ştiu cu ce se vor încălzi. Mai mult, mama nu mai are la ce să gătească mâncarea copiilor iar cei mici sunt trişti că au rămas fără televizor şi calculator. Cine doreşte să întindă o mână de ajutor acestei familii poate suna la redacţia ziarului Cuget Liber, la numerele de telefon 0241. 582.100 sau 0241. 582.110 pentru a fi puşi în legătură cu familia Grafu. Orice ajutor este binevenit iar românii au demonstrat de multe ori că sunt receptivi la suferinţa altora.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii