Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:45 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Buget redus pentru zacusca şi murăturile de anul acesta

ro

13 Sep, 2010 12:38 871 Marime text
Oamenii nu mai au bani să-şi umple cămările cu conservele de toamnă

Misiune grea pentru gospodine anul acesta. Obişnuite să-şi umple cămările cu conserve de toamnă de toate felurile, ele sunt nevoite acum să reducă drastic cumpărăturile din cauză că nu mai au bani ca în anii trecuţi, iar legumele sunt mult mai scumpe.

Pregătirile de toamnă pun serios la încercare bugetul familiilor, mai ales dacă, pe lângă conserve şi murături, înseamnă şi începerea şcolii. Cu salariile micşorate şi preţurile mult umflate, mulţi constănţeni au tăiat de pe listă multe din cumpărăturile specifice acestui sezon. Se mulţumesc cu numai zece borcane de castraveţi muraţi, în loc de 20, zece borcane de gogoşari, în loc de 30, un butoi mai mic de varză murată în loc de unul mare, iar zacusca sau alte specialităţi de toamnă au ajuns deja să fie trufandale.

Preţuri mult mai mari decât anul trecut

„Anul trecut am cheltuit cam patru sute de lei pentru murături, dar acum nu mai am banii ăştia. O să iau doar câteva kilograme de gogoşari şi nişte varză. Să avem de Crăciun, că cine o mai avea bani să facă sarmale toată iarna? N-avem ce să facem. Măcar atâta să punem ca să nu le cumpărăm apoi cu preţuri duble din magazine", ne-a spus, necăjită, Mioara Codrea. Pentru 10 kilograme de gogoşari a plătit 50 de lei în piaţa Tomis III. Anul trecut se vindeau cu 4 lei, maximum 4,5 lei kg.

La fel s-au scumpit şi ardeii capia. De la 4 lei în toamna lui 2010 acum se vând cu 5 lei sau chiar 5,5 lei kg. Castraveţii cornişon au ajuns de la 2 lei la 2-2,5 lei, ceapa e şi ea 2 lei, iar varza 2 lei. Cea mai spectaculoasă scumpire au avut-o însă roşiile. Producătorii spun că din cauza ploilor abundente de la începutul verii şi apoi a caniculei, recolta de anul acesta este destul de slabă. De aceea am ajuns să le cum-părăm cu 5 sau chiar 6 lei kg.

100 de lei -

15 borcane de zacuscă

Aşadar, 15 borcane de zacuscă ne cam scot din buzunar 100 de lei, asta dacă o dorim simplă. Dacă mai complicăm puţin reţeta şi adăugăm ciuperci sau măsline, cum fac unele gospodine, ajungem chiar şi la 150 de lei. Mai punem la socoteală şi murăturile, castraveţii şi varza murată, nelipsite din nicio gospodărie şi mai zboară în cămară cam 150 de lei.

Târguieli angro

În pieţele din oraş, comercianţii nu recunosc că preţurile sunt mult mai mari decât anul trecut. Mulţi spun că au păstrat preţurile din 2009. Simt însă pe pielea lor că oamenii nu mai pot să cumpere, dar nici nu scad din preţ.

Mulţi dintre constănţenii care posedă maşină sau cei pe care îi ţin şalele aleg să-şi facă târguielile de toamnă din piaţa angro de pe variantă. Acolo, însă, pe lângă muşchi de oţel, ei trebuie să aibă şi nervi tari. Este foarte aglomerat, foarte mult praf şi foarte mult de mers pe jos. Preţurile sunt însă considerabil mai mici decât în oraş. Gogoşarii costă cam 3-3,5 lei kilogramul, conopida 4 lei, ardeii graşi - 2,5 lei, ardeii capia - 3,5 lei, roşiile 4 lei. Dacă vreţi să cumpăraţi mai mult, puteţi chiar să şi negociaţi, şi, atenţie, după-amiaza, comercianţii lasă serios şi la cântar.

Legume made in România

Pe lângă avantajul la buzunar, în târgul de pe variantă găseşti aproape numai legume indigene. Producătorii vin aici cu maşinile, cu marfă proaspătă, unii chiar de două, trei ori pe săptămână. „Am venit sâmbătă dimineaţă şi cred că în două ore termin marfa. Roşiile le dau repede, am mai lăsat la preţ, cu 3,7 lei baxul cam de 20 de kilograme, şi castraveţii, mai am vreo cinci saci, îi dau aici, la băieţii care îi iau angro şi îi vând ei mai departe. Marţi mă întorc cu alt transport", ne-a spus Vasile Petre din Ialomiţa.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii