Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:53 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget liber Colegiul Naţional „Mircea“, în topul celor mai bune licee din ţară

ro

13 Jul, 2011 11:54 644 Marime text

Ieri, pentru absolvenţii claselor a VIII-a, s-a consumat şi ultima emoţie. 6.542 de candidaţi au făcut cunoştinţă, virtual, cu instituţia la care vor petrece, probabil, următorii patru ani de liceu.

Primul care deschide lista repartizaţilor constănţeni este Andrei Creţu, absolvent al gimnaziului Liceului Teoretic „Ovidius" cu nota 10 pe linie şi care a optat să nu părăsească insti-tuţia. Ultimul dintre repartizaţi este Paul Adrian Ion, cu media 3,26, absolvent al gimnaziului Şcolii „Lucian Grigorescu" din Medgidia cu media 6,26, dar care se pare că nu s-a pre-zentat la niciun examen de evaluare naţională, din moment ce are nota 1 pe linie. Şi totuşi, el va fi elevul Colegiului Tehnic „Nicolae Titulescu" din Medgidia.

În timp ce, în plan naţional, Colegiul Sfântul Sava a înregistrat ultima medie de admitere de 9,94, la Constanţa, la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân", ultima medie a fost de 9,86 la real - ştiinţele naturii şi 9,78 la matematică informatică. Cu media de la ştiinţele naturii, Colegiul „Mircea" se situează pe locul trei în topul naţional al celor mai bune licee.

Din discuţia purtată cu prof. Gheorghe Moraru, director adjunct, am aflat că, din cei 60 de elevi care au absolvit gimnaziul Colegiului, doar 12 au optat pe fişa de înscriere pentru alte instituţii liceale constănţene.

„Media cea mai mică de intrare de anul acesta - 9,39 - este mai mare cu o zecime faţă de cea de anul trecut. Am constatat că părinţii au început să-şi îndrepte strategic copiii către ştiinţele naturii, pentru ca şi probele de bacalaureat să nu îi pună în mare dificultate, cum s-a întâmplat anul acesta cu absolvenţii de la mate-info. Ne străduim să păstrăm în continuare ştacheta cât mai sus, dar foarte mult contează calitatea umană care intră la noi şi pe care o consider deosebită", a declarat, pentru „Cuget Liber", profe-sorul Moraru.

În anul şcolar 2011-2012, Colegiul „Mircea" porneşte cu şapte clase: trei de mate-info, trei de ştiinţele naturii şi una de socio-umane.

Pentru cei 67 de elevi de clasa a VIII-a care nu au completat cu opţiuni suficiente fişa de înscriere, au mai rămas destule locuri, care vor fi ocupate în urma susţinerii celei de-a doua etape de admitere în învăţământul liceal de stat, ce debutează mâine, cu înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de verificare a cunoştinţelor.

Cele mai multe locuri, 62, au rămas la Colegiul Tehnic „Tomis", la specializarea construcţii, instalaţii şi lucrări publice, 27 de locuri la turism şi alimentaţie la Colegiul „Dobrogea" Castelu, 25 de locuri la fabricarea produselor din lemn la Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan" Constanţa.

Gabriela Manea a terminat cu 10 pe linie la Şcoala cu clase I-VIII „Mircea Eliade" din Cernavodă şi prima opţiune a fost Liceul Teoretic „Anghel Saligny" din Cernavodă, unde - evident - a intrat cu brio.

Contactată telefonic ieri, Gabriela ne-a mărturisit că nu şi-a dorit să plece din Cernavodă, pentru că îi este greu să se despartă de părinţi şi pentru că ea consideră că la liceul teoretic din localitate i se oferă tot ceea ce îşi doreşte: „Nu m-am decis ce cariera voi urma, poate dreptul sau medicina, dar ştiu că acum îmi doresc să mă relaxez, să plec în excursii în ţară şi peste hotare, după care voi începe să exersez la matematică şi chimie".

Întrucât majoritatea crede că n-a ales un liceu din Constanţa datorită condiţiei materiale, Gabriela a negat cu vehemenţă, mărturisindu-ne că tatăl ei lucrează la Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii