Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:22 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Constănţeanul, mai gustos decât ciolanul. Pentru maidanezi!

ro

20 Oct, 2010 11:42 643 Marime text

3.000 de locuitori ai municipiului Constanţa sunt muşcaţi, anual, de câinii fără stăpân

Constănţenii sunt supăraţi. Locuiesc într-un oraş „cu pretenţii", considerat punct de reper pe harta turismului românesc, urbe importantă a ţării, plătesc taxe şi impozite pe măsura renumelui, dar nu au parte de beneficii pe măsură.

„Nu avem nici măcar străzi sigure", ne-a semnalat Raluca Cernea, o constănţeancă din zona Far. „Am observat că scrieţi, în ziar, că în oraş sunt imagini care nu se potrivesc unui oraş european. Dar avem un oraş european? Poate doar cu numele. De nevoie, cu mizeria învăţăm să trăim. Dar trebuie făcut neapărat ceva cu maidanezii. La Far au venit hingherii, parcă anul trecut, şi i-au adunat pe cei mai mulţi. De câteva luni, au apărut alţi câini. Au culcuşul în locul de joacă amenajat de primărie pentru copii, latră toată noaptea şi se reped la noi, seara, când ne întoarcem de la muncă. Sunt zile când îmi este frică să mă apropii de scara unde locuiesc, pentru că stau câte trei - patru şi latră", ne-a sesizat cititoarea.

Temerea ei este justificată, având în vedere că sunt numeroase cazurile de constănţeni care au fost muşcaţi. Dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, a declarat pentru „Cuget Liber" că, anual, în această unitate ajung aproximativ 3.000 de constănţeni atacaţi de maidanezi.

Un alt cititor, care s-a semnat „Dony", ne-a semnalat pe pagina web a ziarului că „în multe curţi de grădiniţe, şcoli, licee sau chiar la universitate, pe Bulevardul Mamaia, este plin de maidanezi care se înmulţesc în neştire".

La fel este situaţia, ne-a transmis un alt cititor, şi în curţile instituţiilor de stat sau private, mai ales în zonele periferice. Şi ei, ca toţi constănţenii de altfel, consideră că ceea ce fac autorizaţiile în prezent nu este suficient şi că trebuie luate măsuri eficiente pentru a elibera străzile de sub „dominaţia" maidanezilor.

20 de câini sunt strânşi, zilnic, de pe străzi

Reprezentanţii Serviciului de Ecarisaj din cadrul Primăriei Constanţa şi ai SC Alfmob Exim SA, responsabili cu strângerea şi adăpostirea animalelor fără stăpân, susţin că se acţionează în funcţie de posibilităţi. „În medie, sunt strânşi în jur de 20 de câini pe zi. Nu sunt nici posibilităţi financiare pentru a strânge mai mulţi; s-au făcut reduceri de buget, la toate capitolele, inclusiv la ecarisaj. Banii abia ajung pentru hrană şi medicamente, nu şi pentru investiţii", ne-a declarat Cristina Laurenţia Itoafă, şeful Serviciului de Ecarisaj. Adică pentru achiziţionarea unor maşini de colectare a patrupedelor, căci acum biobaza are două astfel de autovehicule. Potrivit lui Mihai Puretea, administratorul biobazei, sunt zile când o singură maşină iese pe străzile Constanţei, pentru că a doua trebuie să răspundă solicitărilor primăriilor din judeţ, cu care firma are contract. În prezent, în unitatea de la marginea oraşului sunt adăpostiţi în jur de 130 - 150 de patrupede. Puţini, spunem noi, în condiţiile în care capacitatea biobazei este, potrivit reprezentanţilor firmei, de aproape 500 de locuri.

Niciunul dintre cei chestionaţi nu a putut să ne spună însă, cel puţin estimativ, câţi maidanezi mai sunt pe străzile Constanţei, având în vedere că, după cum spun ei, răspund zilnic solicitărilor pe care le primesc din toate colţurile oraşului. „Nu a fost făcut un astfel de recensământ", ne-a spus Mihai Puretea, deşi ar fi fost, con-siderăm noi, unul dintre cei mai interesaţi de acest aspect, pentru a evidenţia dacă firma pe care o reprezintă îşi face datoria şi cât va mai avea de lucru (!). Angajata Primăriei a fost de acord, în schimb, că în municipiul nostru ar fi în jur de 20.000 de câini, aşa cum susţinea primarul Radu Mazăre în urmă cu ceva vreme.

„În ultima perioadă am primit sesizări pentru a ridica maidanezi din cartierele Faleză Nord şi Poarta 6. În general, sunt sesizări din cartierele cu blocuri şi din zonele unde au fost clădiri în construcţie. Muncitorii tot adună câinii pe şantiere, pentru a le păzi, iar când termină construcţia, aceştia rămân pe străzi" - Cristina Laurenţia Itoafă, şef Serviciu de Ecarisaj.

Iubitorii de animale vor un adăpost pentru câini

Cristina Laurenţia Itoafă este de părere că intervenţia angajaţilor biobazei pe străzile municipiului se observă, chiar dacă numărul câinilor nu scade semnificativ. „Eu cred că se simte că se intervine pe străzi, iar cei care au făcut sesizări nu pot spune că nu strângem câinii. Dar tot apar alţii. Persoanele care revendică animalele îşi iau angajamentul că se vor îngriji de ei, dar îi lasă înapoi în stradă. Ar trebui să ne sprijine şi populaţia, să nu-i abandoneze pe stradă", a afirmat şefa serviciului.

Iubitorii de animale susţin, în replică, faptul că tot încearcă să contribuie, dar nu sunt lăsaţi. De exemplu, reprezentanţii Fundaţiei „Noroc" încearcă de doi ani să obţină un teren de la Primăria Constanţa pentru a înfiinţa o biobază proprie. Demersurile lor au rămas fără ecou. „Au fost trimise adrese şi către guvernanţi, dar ni s-a răspuns că autorităţile locale sunt în măsură să ne sprijine cu un teren. Noi facem fiecare ce putem, în zonele unde locuim, dar este nevoie de un centru unde să adunăm aceşti căţeluşi. Credeţi că nouă ne convine să-i lăsăm pe stradă, dar nu avem ce face", ne-a spus Eugenia Hulea, preşedintele fundaţiei.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii