Cuget Liber Constănţenii se revoltă împotriva băncilor la care au credite
Cuget Liber: Constănţenii se revoltă împotriva băncilor la care au credite
Românii s-au revoltat împotriva sistemului bancar, susţinuţi puternic de OUG 50/2010, care le dă şanse uriaşe de a câştiga o eventuală dispută în instanţă cu instituţiile financiare. Ordonanţa a adus modificări semnificative în ceea ce priveşte modalitatea de calcul a ratelor şi a scos unele comisioane. Încurajaţi de modi-ficările legislative, mii de români cu rate la bănci s-au constituit în asociaţii pentru a intenta procese colective unităţilor bancare, fiind reprezentaţi de cele mai bune case de avocatură din ţară.
Nici constănţenii nu s-au dat în lături şi, profitând de noua lege, s-au luat de guler cu băncile.
Potrivit directorului Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC)Constanţa, Dionisie Culeţu, dacă înainte de apariţia ordonanţei (21 iunie 2010) se primeau doar câteva sesizări pe lună privind băncile, acum s-a ajuns la sute de astfel de reclamaţii.
„În momentul în care consu-matorul ştie că a apărut un act normativ care îl apără, în speţă OUG 50, încearcă să profite de situaţie. Este drept că băncile mai au termen până la 21 septembrie pentru a prezenta clienţilor actele adiţionale în care să opereze modificările stipulate de ordonanţă, însă au rămas cam mult în urmă. Pe acest fond, reclamaţiile s-au înmulţit, ajungând chiar şi la 150 de sesizări pe lună, fiind nevoiţi să suplimentăm numărul de inspectori pe acest sector. Oamenii se plâng fie că nu le-au fost prezentate actele adiţionale, fie că băncile au introdus în ele condiţii care nu erau prevăzute de OUG 50, fie că le-au fost, pur şi simplu, băgate sub nas contractele la ghişee, fără a-i lăsa să le studieze, ne-a declarat Dionisie Culeţu.
Bancă din Constanţa, amendată cu 10.000 lei
Şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor spune că, în ultimele luni, în baza re-clamaţiilor înregistrate, s-au efectuat mai multe controale la băncile din Constanţa. În urma verificărilor, trei unităţi bancare au fost amendate, cea mai mare sancţiune fiind de 10.000 lei.
De asemenea, inspectorii CJPC recomandă constănţenilor să studieze cu atenţie actele adiţionale emise de bănci. „Ei trebuie să ştie că în contractele de credit cu dobândă variabilă, dobânda va fi raportată la ROBOR, EURIBOR sau LIBOR şi o marjă fixă a băncii care nu va putea fi majorată pe toată durata derulării contractului, putând fi însă redusă. De asemenea, creditorul nu are voie să schimbe tipul de dobândă (din variabilă în fixă sau invers) şi nici să majoreze rata dobânzii.
Banca trebuie să elimine din contract comisioanele care nu sunt permise de OUG 50/2010, cum este comisionul de risc, fără a adăuga altele decât cele prevăzute în ordonanţă (n.r. -: comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent,nu ambele simultan, comision de rambursare anticipată de maxim 1% şi numai la credite cu dobânda fixă, comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor, costuri aferente asigurărilor dacă e cazul, penalităţi)", a mai precizat Dionisie Culeţu.
Volksbank, ameninţată de 2.600 de clienţi
La nivel naţional, s-au constituit grupuri de clienţi ai mai multor bănci, care vor intenta procese colective unităţilor financiare. Cel mai numeros este grupul de clienţi al Volksbank, care numără, în momentul de faţă, peste 2.600 de membri. Majoritatea au semnat deja contractele de asistenţă juridică, fiind angajată o celebră casă de avocatură din Bucureşti. Potrivit forumurilor pe care s-au organizat, printre clienţii nemul-ţumiţi se numără şi constănţeni.
L-am contactat telefonic pe directorul Volksbank Constanţa, Claudiu Albu, pentru a ne spune dacă există neînţelegeri sau litigii cu clienţii pe plan local. Acesta a refuzat însă dialogul, îndrumându-ne spre sediul central al băncii pentru mai multe informaţii.
Nici clienţii BCR nu au stat degeaba. „Deocamdată, ne organi-zăm, ne grăbim să semnăm şi să strângem contracte de reprezentare şi procuri pentru avocat. Vom fi un grup de 300 de persoane în primă fază, numărul fiind limitat de avocatul nostru pentru o mai bună gestionare, urmând ca ceilalţi să se organizeze în alte asemenea grupuri", au declarat, pentru HotNews, reprezentanţii clienţilor celei mai mari bănci - BCR. Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că banca nu le-a înmânat actul adiţional cu 30 de zile înainte de data limită pentru semnare -19 septembrie, forţându-i astfel să analizeze actele şi să semneze în cinci zile.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp