Cuget Liber Cum a „pângărit" Nicuşor Cultura cu legea... culcată
Cuget Liber: Cum a „pângărit" Nicuşor Cultura cu legea... culcatăIlegalităţile şi abuzurile conducerii CJC asupra culturii constănţene au fost imediat atacate de prefectul Claudiu Palaz, care a salvat onoarea şi integritatea artiştilor în instanţă
Războiul dintre prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz şi Consiliul Judeţean referitor la situaţia instituţiilor de cultură are o istorie de aproape un an.
În şedinţa din 15 iulie 2010, CJC a aprobat mai multe hotărâri prin care instituţiile de cultură din oraş urmau să fie reorganizate şi absorbite, prin aplicarea unei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului.
Totuşi, aplicarea acestor hotărâri a fost făcută în mod eronat, fapt ce a afectat atât bunăstarea instituţiilor cât şi a angajaţilor, mulţi dintre ei fiind disponibilizaţi sau lăsaţi să aştepte mult timp până la primirea salariilor.
Lovitura întâi
Acest duel, prin care Palaz a încercat să apere drepturile instituţiilor puse în discuţie a început pe la jumătatea lui 2010, când Consiliul Judeţean a aplicat în mod greşit Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 63/2010.
În acest sens, CJC a emis o hotărâre prin care Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski", Teatrul de Copii şi Tineret Constanţa şi Direcţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa urmau să fie comasate sub denumirea de Teatrul de Stat Constanţa.
Printr-o astfel de decizie, Consiliul Judeţean nu a ţinut cont de precizările explicite ale Ministerului Administraţiei şi Internelor cu privire la instituţiile de cultură ce intră sub incidenţa acestei ordonanţe, iar Teatrul de Stat a rămas cu 227 de posturi din cele 481 aprobate.
Ulterior, angajaţii instituţiilor absorbite au avut probleme la primirea salariilor pe perioada de dinaintea trecerii în administraţia Teatrului de Stat.
Pentru a reglementa situaţia, în luna august a anului 2010, prefectul s-a adresat Secţiei Comerciale, Contencios - Admi-nistrativ şi Fiscal a Tribunalului Constanţa şi a solicitat anularea hotărârii.
Pronunţarea a venit în data de 21 ianuarie 2011, Hotărârea 189 fiind considerată nelegală.
„În mod normal, Nicuşor Constantinescu ar fi trebuit să revoce această hotărâre când i-am adus la cunoştinţă că încalcă legislaţia. Dacă nu ar fi fost anulată în instanţă, ar fi produs efecte dramatice, afectând grav calitatea actului cultural şi aducând o lovitură grea artiştilor", afirma atunci Palaz.
Lovitura a doua
Cea dea doua hotărâre împotriva căreia Palaz a obţinut câştig de cauză din partea Tribunalul Constanţa vizează Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Muzeul de Artă. Ea a fost anulată în data de 22 februarie 2011.
Hotărârea 190 privind reorganizarea prin absorbţie a muzeelor, aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, a organigramei şi statului de funcţii al noii entităţi, adoptată de CJC în şedinţa din 15 iulie 2010 a fost atacată de Palaz tot în luna august a anului trecut.
Potrivit declaraţiilor prefectului, s-a solicitat anularea acestei hotărâri deoarece ea ar fi trebuit să aibă avizul prealabil al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.
„Este regretabil că Nicuşor Constantinescu promovează în grabă astfel de hotărâri, fără a analiza cu atenţie legislaţia, care, puse în aplicare, ar fi afectat dramatic instituţii de cultură de referinţă ale Constanţei", preciza Claudiu Palaz.
Lovitura a treia
Ultima victorie a prefectului şi implicit a spaţiului cultural constănţean împotriva CJC a avut loc pe 24 februarie 2011, când Tribunalul Constanţa a anulat încă două hotărâri ale Consiliului Judeţean referitoare la muzeele din Constanţa.
Astfel, hotărârile 241 şi 242 ce făceau referire tot la aprobarea organigramei, a statului de funcţii şi a rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2010 pentru Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, respectiv pentru Muzeul de Artă Constanţa au fost anulate.
Consiliul Judeţean a emis aceste hotărâri în luna august, în condiţiile în care la acea dată exista Hotă-rârea 190 cu aceeaşi specificare.
În mod logic, Tribunalul Con-stanţa a decis anularea acestor două hotărâri pentru că au încălcat acelaşi cadru legal ca şi Hotărârea 190.
„Deşi este o victorie, nu pot să nu mă gândesc la posibilele consecinţe negative pe care le-ar fi avut aceste hotărâri dacă nu le-aş fi atacat, şi ţin să fac apel, cu acest prilej, la preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, să nu mai promoveze hotărâri nelegale care aduc atingere cetăţenilor şi instituţiilor din judeţul nostru", afirma Palaz, în urmă cu câteva zile.
Lupta continuă
Tribunalul Constanţa nu s-a pronunţat încă în privinţa atacării de către prefect a Hotărârii 404 adoptate de Consiliul Judeţean Constanţa în şedinţa din 15 decembrie 2010.
Aceasta vizează situaţia locuinţele artiştilor de la Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski".
Potrivit declaraţiilor lui Claudiu Palaz, „adoptarea acestei hotărâri s-a făcut fără respectarea normelor legale, Nicuşor Constantinescu confiscând practic cele 30 de locuinţe ale artiştilor şi redistribuindu-le, fără a lua în considerare că există contracte de închiriere încă în vigoare ale angajaţilor Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski".
Până la soluţionarea dosarului, actul administrativ adoptat de Consiliul Judeţean este suspendat de drept, artiştii având dreptul de a dispune în continuare de locuinţele lor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp