Cuget Liber Datoriile la bănci nu iartă - Mii de constănţeni, târâţi în justiţie pentru a fi daţi afară din case
Cuget Liber: Datoriile la bănci nu iartă - Mii de constănţeni, târâţi în justiţie pentru a fi daţi afarăZeci de mii de dosare privind litigii civile ori comerciale au invadat instanţele constănţene. Mai mult decât atât, criza financiară a făcut ca, numai în prima jumătate a acestui an, pe rolul Judecătoriei Constanţa să fie înregistrate aproape 8.000 de dosare de executare silită.
Anul 2010 a demarat, la Judecătoria Constanţa, cu un stoc de dosare privind litigiile comerciale, care privesc sume mai mici sau egale cu un miliard de lei vechi, de 2.709. La acest număr deloc de neglijat de cauze s-au adăugat alte 5.281 de dosare noi.
Majoritatea cauzelor comerciale aflate pe rolul instanţei constănţene sunt soluţionate în cel mult şase luni, potrivit statisticilor judecătorilor. Mai precis, 3.411 de litigii au fost soluţionate în jumătate de an, pe când alte 685 au fost finalizate în cel mult 12 luni. Dar există cauze în care intervin probleme, astfel că judecătorii sunt nevoiţi să amâne de mai multe ori dosarul pentru a ajunge la o decizie. Astfel, în 119 cauze, durata de soluţionare a fost de 1-2 ani, în 26 de situaţii de 2-3 ani, iar în 39 de cazuri s-a întâmplat ca dosarul să „îmbătrânească" pe rolul instanţei, respectiv să sară de trei ani până să fie emisă o hotărâre.
Faptul că litigiile comerciale sunt, de obicei, fondate, o arată şi numărul celor admise, respectiv 3.192 de cauze, doar 378 fiind respinse.
10.000 de somaţii de plată în primul semestru din acest an
Şi litigiile privind somaţiile de plată, cu valoare de sub un miliard de lei vechi, încarcă la refuz arhivele. Dacă Judecătoria Constanţa a plecat la drum, la începutul lui 2010, cu un stoc de 5.124 de dosare, la acesta s-a adăugat un număr de 4.931 de dosare „proaspete".
Din fericire, judecătorii sunt eficienţi la acest capitol, astfel că, într-o perioadă de cel mult şase luni au fost soluţionate 4.604 de dosare, alte 1.344 fiind rezolvate cel târziu în 12 luni. Mai există însă şi situaţii în care magistraţii au nevoie şi de trei ani pentru a rezolva un astfel de dosar.
Alte mii de dosare civile
O altă categorie voluminoasă de dosare, peste 4000 de bucăţi, este cea privind drepturile şi obligaţiile izvorâte din raporturile juridice civile.
Nu mai puţin de 2.373 au fost moştenite din anii trecuţi, la care s-au adăugat, în primul semestru din 2010, alte 750. Acest tip de cauze se soluţionează în aproximativ doi ani, dar există şi peste 100 de dosare care depăşesc trei ani.
Dosarele privind succesiunile nu sunt nici ele de neglijat. La începutul anului exista un stoc de 772 de dosare, la care, în prima decadă a lui 2010, s-au mai adăugat 200. Cele mai multe sunt soluţionate în aproximativ doi ani.
S-au împuţinat revendicările
Spre deosebire de alţi ani, numărul dosarelor privind revendicările a mai scăzut. În primul semestru al lui 2010, doar 47 de cauze au fost înregistrate, ele adăugându-se la un stoc de anul trecut de 237. Dintre acestea, aproximativ 200 de cauze sunt între persoane fizice şi/sau juridice de drept privat, iar alte aproximativ 50 privesc bunuri naţionalizate în perioada 1945-1989.
Mii de executări silite!!!
Toate aceste mii de dosare care umplu la refuz Judecătoria Constanţa arată că gradul litigios al constănţeanului este deosebit de ridicat, persoane avizate fiind de părere că, şi la acest capitol, suntem, din nou, pe primele locuri din ţară.
Îngrijorător este însă numărul foarte mare al cererilor privind executarea silită. 7.958 de astfel de dosare au fost înregistrate doar în prima decadă a anului pe rolul judecătoriei, acestora adăugându-se altele 992 de anul trecut. Pentru că aceste acţiuni în instanţă trebuie soluţionate într-un timp foarte scurt, judecătorii au admis, tot în primul semestru, 5.833 de cereri, 912 fiind respinse.
Prin urmare, tot mai mulţi cetăţeni ori firme cu datorii sunt executate silit la Constanţa, criza spunându-şi, din câte se pare, cuvântul.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp