Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:21 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Lansarea primei rachete spaţiale româneşti, un real succes

ro

05 Oct, 2010 12:25 1025 Marime text

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a lansat cu succes în spaţiu, sâmbătă, în cadrul competiţiei Google Lunar X Prize, racheta Helen 2, prima rachetă spaţială românească.

Lansarea a fost o reuşită la a patra încercare care a avut loc din largul Mării Negre, de pe nava militară NSSL 281 Constanţa, însoţită de ambarcaţiunile rapide Fulgerul şi Bombard.

Preşedintele ARCA, Dumitru Popescu, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că lansarea s-a făcut cu ajutorul unui balon purtător din largul Mării Negre, la 20 de kilometri de coastă. Ascensiunea balonului a durat 40 de minute, până la altitudinea de 14.000 de metri, când viteza maximă atinsă de balon a fost de 120 kilometri pe oră. De la această altitudine, s-a comandat pornirea motorului rachetei care a funcţionat timp de 30 de secunde şi a plasat racheta până la altitudinea de circa 40.000 de metri. A urmat reintrarea în atmosferă a elementelor de lansare, capsula rachetei nefiind însă identificată la întoarcere.

Lansarea cu succes a primei rachete spaţiale româneşti Helen 2 a fost realizată de Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) în parteneriat cu Centrul de Control aparţinând de ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) de la Bucureşti şi Constanţa.

„Suntem prima echipă care a reuşit în cadrul competiţiei să lansăm o rachetă spaţială. La concurs s-au înscris mai multe ţări, peste 20 de echipe, majoritatea din SUA. Noi am reuşit această performanţă pentru drumul României spre Cosmos, realizarea primului zbor din cadrul competiţiei Google Lunar X Prize care vizează trimiterea unui robot pe suprafaţa Lunii de către o companie privată. ARCA devine astfel una dintre echipele favorite la câştigarea premiului de 30 milioane dolari", a spus Dumitru Popescu, citat de HotNews.ro.

În urma lansării rachetei Helen 2 s-au obţinut şi imagini din Cosmos.

Competiţia a fost lansată în 2008 şi se va încheia oficial în decembrie 2012, existând însă şanse sigure ca ea să fie prelungită până în 2013.

„Racheta Helen 2 a zburat, a efectuat zborul cu succes, treapta s-a desprins cum era normal să se întâmple şi a intrat în atmosferă. Deşi nu am reuşit să recuperăm capsula rachetei, am reuşit să avem imagini transmise în direct, care confirmă reuşita lansării", a mai declarat Dumitru Popescu.

Costurile necesare operaţiunilor de lansare au fost suportate de către ARCA prin sprijinul partenerilor săi.

Potrivit HotNews, ARCA pregăteşte în continuare lansarea unei alte rachete mai mari - HAAS - anul viitor, care probabil se va face de pe suprafaţa Oceanului Atlantic.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţie neguvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale.

Începând cu anul 2002, ARCA reprezintă unul dintre concurenţii importanţi înscrişi în cea mai prestigioasă competiţie de astronautică - Ansari X Prize.

ARCA a dezvoltat trei mari programe: Demonstrator, Stabilo şi Haas-ELE.

Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor rachetă din lume din materiale compozite reutilizabil, monopropellant, a fost lansată cu succes, la data de 9 septembrie 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capul Midia, de pe ţărmul Mării Negre.

În decursul celor zece ani de activitate, ARCA a reuşit să dezvolte programe spaţiale de mare importanţă pentru România, ce au atras atenţia mass-media locale şi internaţionale: primele teste din România, la pre-siuni înalte, pe rezervoare realizate din materiale compozite, prima rachetă românească modernă, cu combustibil lichid, proiectată, construită şi lansată în România; primul motor din lume reutilizabil, monopropellant, din materiale compozite; prima misiune spaţială românească; prima rachetă ecologică cu apă şi oxigen reprezentând produ-şii de reacţie ai motorului; cele mai mari baloane solare din lume; primele zboruri româneşti stratosferice, cu baloane grele; singura echipă privată din Europa care construieşte şi lansează tehnică spaţială; prima competiţie de aeromodelism din România, care are ca scop stimularea tinerilor.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Racheta HELEN-2 este foarte probabil o cacialma 10 Oct, 2010 03:11 Racheta HELEN-2 este foarte probabil o cacialma Dumitru Popescu si ARCA sunt suspectati de trucarea fotografiilor realizate de racheta Helen-2 la mare altitudine. A se vedea comentariile de aici: http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=578342&view=findpost&p=8906057 De asemenea, aceeasi ARCA pretinde ca o capsula a rachetei Helen-2 in cadere libera de la aproximativ 40 km ar fi atins viteza net supersonica de 1407 km/ora la 15 km inaltime. Conform discutiilor de la linkul urmator, performanta este imposibila! http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=578342&view=findpost&p=8902194 MESAJ SCRIS DE ARCA unde se pretinde atingerea vitezei de 1407 km/h in cadere libera, a se vedea: http://www.arcaspace.com/?p=50