Cuget Liber Marea ne înghite plajele
Cuget Liber: Marea ne înghite plajeleFurtuna de la sfârşitul săptămânii trecute a cărat nisipul în larg şi a adus tone de scoici la mal
Furtuna de la sfârşitul săptămânii trecute a distrus mare parte din plajele care ne mai rămăseseră. Calificată drept cea mai puternică din această iarnă, furtuna a lăsat în urmă cratere imense, a făcut să dispară tone de nisip de la mal şi a adus tone de scoici. Fenomenul este extrem de periculos, având în vedere că plajele noastre oricum au rămas foarte înguste în ultimii ani, din cauza eroziunii costiere.
Nisipul fin a fost acoperit de scoici
Dezastrul se anunţa încă de duminica trecută, atunci când marea înaintase foarte mult pe uscat, mai ales în porţiunile neîndiguite. În Mamaia, pe fâşia dintre Eforie Nord şi Eforie Sud, la Olimp, la Tuzla, Vama Veche, valurile foarte mari ajungeau până la construcţiile de pe plaje. Când s-au retras, valurile au măturat tot nisipul de la mal. Plajele arată acum ca după bombardamente. S-au format gropi imense din care a fost luat nisipul. Pe alocuri se văd pietrele aduse acum mulţi ani, când s-au făcut plajele. Mai mult decât atât, în unele zone, marea este mai aproape cu câţiva metri, faţă de cum era săptămâna trecută.
În Eforie Sud, distrugerile sunt evidente. Acolo va fi nevoie, mai întâi de curăţarea zonei. Pe porţiuni de sute de metri, valurile uriaşe au cărat nisipul, dar au adus în loc tone de scoici. Mormanele se întind, pe mal, cu o înălţime de aproape un metru. La prima vedere ai spune că cineva le-a pus acolo special, ca barieră în calea apei. Faimosul nisip fin a fost pur şi simplu luat de ape şi ce a mai rămas este acoperit de un covor gros de scoici.
„Pur şi simplu nu îmi vine să cred ce văd ochii mei. Nu se poate aşa ceva. Pe aici ne plimbăm aproape la fiecare sfârşit de săptămână. Am auzit că plaja a fost distrusă, dar nu mă aşteptam să fie chiar aşa de grav", ne-a spus un localnic venit să vadă grozăvia. „Nu mai găsim nici plajă de astă vară. Ce să mai vorbim despre plajele imense care erau aici în tinereţe? Marea ne înghite, puţin câte puţin", ne-a spus o altă femeie care locuieşte chiar pe faleză.
Proiecte ample, de durată şi pe bani mulţi
Fenomenul este extrem de îngrijorător, mai ales că lucrări pentru refacerea plajelor nu se pot face de pe o zi pe alta. „Centimetrii care se acumulează de la an la an dau o valoare şi indică o avansare grăbită a Mării Negre către ţărm. Furtuna a avut un impact foarte serios şi asta arată că este nevoie de proiecte ample de protecţie costieră. Mobilizarea în acest moment nu are sens, pentru că este un program de lungă durată, care implică resurse financiare importante şi trebuie acţionat cu o mare perseverenţă. Deja, în zonele Eforie Sud, Olimp, Costineşti, Tuzla, sunt lucrări de protecţie a falezelor şi, până în 2013, va începe, cu siguranţă, şi un program mai amplu", a declarat, pentru „Cuget Liber", directorul Institutului de Cercetări Marine „Grigore Antipa", Simion Nicolaev.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp