Cuget Liber Martor de profesie
Cuget Liber: Martor de profesie
Audierile din dosarul „Jaful de la Hârşova", care au loc la Tribunalul Constanţa, au încins spiritele, săptămâna trecută, în sala de judecată, atunci când avocaţii inculpaţilor au sesizat că una dintre persoanele audiate ar fi, se pare, „martor de profesie" şi colaborator frecvent al Poliţiei. Apărătorii spun că acesta este audiat ca martor în mai bine de 100 de dosare care se află pe rolul instanţelor de la Constanţa.
Audieri cu surprize, săptămâna trecută, la Tribunalul Constanţa, în dosarul jafului de la Hârşova, în care sunt judecaţi Ene George Cristian, Mihai George Sîntion, Marian Ale-xandru Lupu, Vasile Saviuc şi Ionuţ Velichea. Ei sunt acuzaţi că, în 2008, au jefuit casa unui patron din Hârşova, de unde ar fi furat aproape jumătate de milion de euro.
Judecătorii au audiat mai mulţi martori. Printre aceştia, s-a aflat şi Virgil Munteanu, care a declarat că „a participat la două acţiuni judiciare la IPJ Constanţa, la verificarea unui autoturism, de culoare închisă, care a fost desigilat în prezenţa avocaţilor inculpaţilor, şi la recunoaşterea unei săbii". Limbajul de om obişnuit cu termeni poliţieneşti, dar şi sim-pla sa prezenţă au stârnit rumoare printre avocaţii inculpaţilor. Aceştia au început să vocifereze. Avocatul Cătălin Filişan a spus instanţei că acest martor „depune mărturie în fiecare zi, şi în dosare civile, şi în dosare penale", toate acestea instrumentate sau având legătură cu Poliţia constănţeană. „Este martor asistent în cel puţin 100 de cauze", a spus, de asemenea, apărătorul Liviu Cristescu. Totodată, avocatul Apostol Armeanu a ţinut să precizeze că instanţa ar trebui să pună la îndoială credibilitatea martorului, dând de înţeles că acesta ar fi părtinitor, în condiţiile în care el apare în atât de multe dosare ale Poliţiei, fiind perceput ca un „om de casă" al IPJ Constanţa.
„Să ne spună martorul dacă este plătit de Poliţie să apară ca martor în atâtea dosare", „Ce profesie are martorul de îşi permite să piardă timpul în atât de multe cauze?", s-au auzit întrebările avocaţilor, mare majoritate respinse de instanţă pe motiv că nu ar avea legătură cu dosarul care se judeca.
Martorul Virgil Munteanu a apucat însă să explice, la un moment dat, cel puţin în parte, prezenţa sa ca martor în atâtea dosare: „Am lucrat ca gardian public şi am avut oarecare contacte cu Poliţia", a explicat bărbatul.
Avocaţii s-au arătat nedumeriţi de faptul că astfel de persoane apar, în mod constant, în dosarele instrumentate de poliţişti. Se pune problema, spun ei, dacă nu sunt plătiţi de Poliţie, de ce ar face toată această muncă? Ce beneficii au? Numai şi într-un singur dosar, timpul pierdut pe la instanţe, ca să fii audiat pe parcursul mai multor cicluri procesuale, nu este deloc de neglijat. Ce să mai spunem atunci când e vorba de zeci, dacă nu sute de dosare?
Poliţia constănţeană are 150 - 200 de voluntari
Comisarul şef Adrian Rapotan, adjunctul şefului IPJ Constanţa, ne-a declarat că Virgil Munteanu este posibil să facă parte dintre cei 150 - 200 de voluntari care ar colabora cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa ca martori asistenţi. „Avem astfel de persoane la care se apelează atunci când, în anumite faze procesuale, este nevoie de prezenţa unor martori asistenţi. Avem cazuri în care, la o percheziţie, de exemplu, un vecin sau alte persoane apropiate persoanelor care fac obiectul dosarului nu vor să fie implicate în astfel de proceduri. Uneori de teamă, alteori pentru că se gândeşte că gestul său va fi, ulterior, interpretat într-un alt mod", ne-a declarat comisarul şef Adrian Rapotan.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp