Cuget Liber Ne mor bebeluşii!
Cuget Liber: Ne mor bebeluşii!
Numărul copilaşilor care se nasc prematur este în creştere în judeţul nostru. Faptul este îngrijorător, atrag atenţia autorităţile sanitare, mai ales că mulţi dintre ei mor în primul an de viaţă.
Statisticile realizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa sunt îngrijorătoare: în ultimii ani, tot mai mulţi bebeluşi se nasc prematur. De exemplu, în 2010, 600 de micuţi au venit pe lume înainte de termen, ceea ce înseamnă, a arătat dr. Constantin Dina, directorul DSP Constanţa, aproximativ 14,4% din totalul naşterilor.
Cu această rată a naşterilor premature, judeţul nostru se situează printre primele din ţară la capitolul respectiv. „Încă nu ştim pe ce loc ne situăm, dar depăşim considerabil media pe ţară, care este de 9% din totalul naşterilor", a adăugat medicul.
15% dintre prematuri au murit
Mai mult, este în creştere şi numărul prematurilor care mor în primul an de viaţă. Astfel, în 2009, au fost înregistrate 80 de astfel de decese în judeţul Constanţa, pentru ca, anul trecut, să moară 91 de micuţi - adică aproximativ 15% din numărul celor născuţi prematur.
Potrivit specialiştilor DSP, 66 dintre ei au murit într-un spital: 51 în Spitalul Judeţean, 6 în Spitalul Medgidia şi câte unul în spitalele din Mangalia, Hârşova şi cel de Infecţioase, etc. Alţi 22 de micuţi au murit acasă, sub ochii părinţilor. „În cele mai multe cazuri, decesele au fost cauzate de afecţiuni perinatale (n.r. legate de circumstanţele naşterii), de afecţiuni respiratorii sau de malfor-maţii", a adăugat dr. Dina. „De aseme-nea, suntem peste media pe ţară şi la decesele în rândul prematurilor", a mai spus medicul.
Tot mai mulţi prunci au malformaţii
În creştere este şi numărul bebeluşilor care se nasc cu malformaţii. Potrivit dr. Constan-tin Dina, în 2009, 183 dintre copiii au avut malformaţii congenitale, în vreme ce în 2010 au venit pe lume 195 de prunci cu dizabilităţi. Cinci dintre ei au fost diagnosticaţi cu sindromul Down.
Medicii vor să ştie
de ce mor copiii
Cât priveşte cauzele care au dus la creşterea numărului naşterilor premature, acestea nu sunt cunoscute decât teoretic. Potrivit DSP, de vină pot fi gravidele care nu se pre-
zintă periodic la consultaţii, pentru a depista din vreme eventualele malformaţii sau probleme care vor duce la naşterea prematură.
De asemenea, cauza poate fi modul cum au fost îngrijiţi micuţii. Dar, în această privinţă, reprezentanţii direcţiei susţin că spitalele sunt dotate cu aparatură modernă.
Pentru a stabili cu certitudine cauzele acestui fenomen în creştere, dar mai ales pentru a-l ţine sub control, specialiştii direcţiei urmează să ia o serie de măsuri. „Până la sfârşitul lui februarie, Comisia de Pediatrie va realiza o analiză a deceselor, în rândul prematurilor, în 2010. Apoi, până în martie, vor fi analizate foile de observaţie, atât ale mamei, cât şi ale nou-născuţilor prematuri, înregistrate în spitalele constănţene, pentru a stabili factorii de risc în apariţia prematurităţii. De asemenea, vom realiza materiale informative pentru gravide, în care vom prezenta măsurile de prevenire şi importanţa controalelor periodice. Secţiile de nou-născuţi din tot judeţul vor fi supravegheate, prin controale periodice", a afirmat dr. Constantin Dina.
Partidele de sex înflăcărate provoacă naşterea prematură
Factorii care pot duce la o naştere prematură sunt fumatul, hipertensiunea arterială (inclusiv cea indusă de sarcină), hepatita, astmul bronşic, infecţiile urinare, vaginozele. Totodată, şi vârsta gravidei poate fi un factor de risc - în cazul în care mămica are sub 18 ani sau peste 40 de ani. „Naşterea prematură poate fi provocată şi de un contact sexual energic. De aceea este bine ca în ultimele luni să fie evitate contactele sexuale, este spre binele copiilor", a atras atenţia dr. Dina. Responsabile pot decesul prematurilor pot fi infecţiile intraspitaliceşti.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp