Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:36 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Obloanele cad unele după altele, pe Ştefan cel Mare

ro

24 Jan, 2011 12:10 557 Marime text

Vestita stradă Ştefan cel Mare, cea care altădată gemea de magazine şi mici ateliere, este de la lună la lună tot mai pustie. Peste 20 de spaţii, unele chiar şi de sute de metri pătraţi, stau goale, după ce agenţii economici, mici afacerişti, ori mari firme, fie au dat faliment, fie au renunţat la unele sedii, pentru a tăia din cheltuieli.

Printre primii care au pus lacătul pe uşă, de mai bine de doi-trei ani, pe spaţiile mici, înghesuite, au fost cei care se ocupau cu reparaţiile televizoarelor şi a telefoanelor. Clienţii le călcau tot mai rar pragul, mulţi preferând service-urile autorizate. Au urmat croitoriile, dar şi micile magazine de mobilă care nu şi-au mai găsit locul printre coloşii din domeniu.

În 2009, dar mai ales în 2010, şi-au încetat activitatea pe strada Ştefan cel Mare mai multe farmacii, dar şi magazine, de unde constănţenii puteau, de exemplu, să-şi procure calculatoare în rate, cu avans zero. Locul acestora a fost luat, în unele cazuri, de marile lanţuri de farmacii, care şi-au permis, chiar şi în perioadă de criză, să se extindă şi, în ciuda faptului că decontările Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se fac tot mai greu, pentru reţetele gratuite sau compensate, au reuşit să reziste. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul micilor case de schimb valutar, dar şi a papetăriilor. Afacerile nu mai erau profitabile, aşa că patronii au renunţat.

Dezamăgiţi de această situaţie nu sunt doar foştii chiriaşi ai spaţiilor, ci şi proprietarii. Aceştia nu mai reuşesc să dea cu chirie zecile sau, în unele cazuri, sutele de metri pătraţi care acum stau goale, chiar dacă anunţurile sunt lipite pe geamuri de luni de zile. Proprietarii au mai redus sumele mari cerute agenţilor economici, însă clienţii se lasă aşteptaţi. Preţurile diferă mult, în funcţie de facilităţi, de starea în care se află spaţiul, ori de poziţionare. Acestea pot porni de la câţiva euro metrul pătrat, lunar, dar pot ajunge şi la 15 euro metrul pătrat, sau chiar mai mult. Cele mai multe clădiri, foste magazine ori ateliere, pe care acum este pus lacătul, au însă nevoie urgentă de reparaţii, atât în interior, cât şi în exterior, deoarece faţadele sunt într-o stare avansată de degradare. Acest lucru l-au făcut deja în ultimii ani agenţii economici care au vrut să-şi atragă astfel clienţii, dar, în continuare, alte zeci de spaţii sunt în paragină.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii