Cuget Liber Pentru a cincea oară - Boc cel mic răstoarnă moţiunea mare
Cuget Liber: Pentru a cincea oară - Boc cel mic răstoarnă moţiunea mareDupă o şedinţă maraton de aproximativ şapte ore a plenului Parlamentului, Guvernul Boc a rămas în funcţie şi de această dată. Moţiunea de cenzură intitulată de iniţiatorii ei, PSD + PC şi PNL, „Moţiunea României, moţiunea populară", a picat ieri, ea înregistrând 219 voturi „pentru" din cele 236 necesare pentru a dărâma Executivul.
Eşec total înregistrat ieri de Opoziţie. Moţiunea de cenzură care, potrivit opoziţiei, ar fi trebuit să răstoarne Guvernul Boc, a picat. Şi asta în ciuda faptului că înainte de începerea şedinţei de plen de ieri, liderul PSD, Victor Ponta, susţinea că mai era nevoie de doar două voturi pentru ca această a cincea moţiune de cenzură să îşi atingă scopul. N-a fost să fie aşa.
Şedinţa a debutat în jurul orei 11,30, moment în care în sală se aflau 349 de parlamentari, în timp ce 121 nu îşi înregistraseră prezenţa. Aşa cum au anunţat de la început, parlamentarii PDL, UDMR şi UNPR nu au participat la vot, acelaşi lucru făcându-l şi reprezentanţii minorităţilor, aceştia de pe urmă părăsind sala chiar în momentul începerii votului.
În aceste condiţii, moţiunea a strâns 218 voturi „pentru", număr insuficient însă pentru ca PSD, PNL şi PC să înregistreze o victorie.
Şedinţă cu scântei, dar fără fum...
Şedinţa de ieri a fost una extrem de tensionată, dovadă şi schimburile de replici dintre parlamentari, dar şi scurtele incidente care s-au înregistrat în sală. De la prezenţa la balcoanele sălii de şedinţă a unor ONG-uri susţinătoare ale moţiunii, până la spectacolul oferit de parlamentarii PSD în momentul în care l-au acoperit practic pe premierul Emil Boc, aflat la tribună, cu dosarele în care pretindeau că se află cele 2,5 milioane de semnături strânse împotriva moţiunii, toate acestea, desfăşurate pe fondul protestelor ample programate de sindicate a avea loc ieri în Capitală, au ţintit un singur scop: dărâmarea Guvernului Boc.
La 5 minute după moţiune...
„A fost o şedinţă previzibilă, cu spectacolul de rigoare. Când oamenii nu înţeleg, ajung să recurgă la lucruri care nu fac casă bună cu democraţia. Au declanşat o întrecere socialistă. Au organizat o manifestare pur demagogică. Le curgeau lacrimi de crocodil, scandau lozinci şi au venit cu un sac de promisiuni care nu au nicio le-gătură cu realitatea".
Constatin Chirilă, deputat PDL
„Rezultatul era de aşteptat. Îmi pare rău nu numai pentru zecile de mii de oameni care au ieşit în stradă, ci şi pentru milioanele de oameni de acasă care vor trebui să suporte în continuare acest guvern incompetent. Spre iarnă, când neajunsurile se vor resimţi din ce în ce mai mult, ori vor pleca ei de frică de la Palatul Victoriei, ori îi va trimite Băsescu acasă".
Gheorghe Dragomir, deputat PNL
„A fost o şedinţă lungă şi mă aşteptam la acest rezultat ţinând cont de numărul de senatori şi deputaţi din arcul guvernamental. Însă mă aşteptam ca şi alţi colegi să voteze moţiunea. Trăiam cu speranţa că mai sunt şi alţi colegi care merg în colegii şi văd realitatea. Viaţa oamenilor este foarte grea, iar măsurile luate de guvern sunt împotriva oamenilor. Din păcate, nu văd speranţa, nu văd lumina de la capătul tunelului..."
Nicolae Moga, senator PSD
„Înţeleg nemulţumirea oamenilor, pentru că au scăzut salariile şi pentru că se fac disponibilizări. Oamenii au dreptul să cunoască adevărul, să li se spună lucrurilor pe nume. E greu să le explici oamenilor că aceste lucruri se datorează unor probleme care ţin de deficite structurale, unor greşeli ale trecutului. Dacă vrem să fim corecţi cu românii, trebuie să le spunem, însă, adevărul. Aveţi de făcut o alegere majoră între reforme şi populism. Am constatat că soluţiile oferite de Opoziţie sunt fie de natură pamfletară, fie unele soluţii duc, precum cele 100 propuse de PSD, la majorarea deficitului cu peste 10% din PIB"
Premierul Emil Boc, în plen, după citirea moţiunii
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp