Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:52 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Poliţia Rutieră şi Primăria Constanţa, coşmarul constănţenilor

ro

16 Nov, 2010 11:53 523 Marime text

Mii de constănţeni se adresează, anual, instanţelor de judecată, considerându-se nedreptăţiţi de hotărârile şi sancţiunile emise de administraţia locală şi poliţiştii de la circulaţie

Judecătoria Constanţa este cea mai aglomerată instanţă din ţară. Mii de dosare trec, anual, prin mâinile magistraţilor, iar situaţia tinde să se înrăutăţească. Numai în primul semestru al acestui an, peste o mie de cauze s-au alăturat altor peste 2.000 rămase în stoc de anul trecut privind contestaţiile împotriva proceselor verbale întocmite de Poliţia Rutieră Constanţa. Pe locul secund al acestui „podium" se află plângerile constănţenilor împotriva hotărârilor emise de administraţia publică locală.

Cele mai multe dosare înregistrate pe rolul Judecătoriei Constanţa sunt plângerile împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiilor din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195 din 2002, privind circulaţia pe drumurile publice.

Mai exact, în primul semestru al acestui an, pe rolul instanţei amintite au fost înregistrate 1.146 de dosare având acest obiect, care s-au adăugat unui stoc rămas de anul trecut, de 2.440. Din toate acestea, au fost soluţionate de către magistraţi 1.902 dosare, dintre care în peste 600 plângerile au fost admise, în 645 de dosare plângerile au fost respinse, iar în alte câteva sute s-au dat alte soluţii.

Dar de ce aleg şoferii să atace în instanţă procesele verbale de contravenţie? Unii se simt nedreptăţiţi, alţii consideră că măsura luată împotriva lor a fost prea dură ori abuzivă, dar, în foarte multe dintre cazuri, se pare că se doreşte întârzierea momentului în care se reţine efectiv permisul de conducere.

Bătălia pe permis

Reprezentanţii Poliţiei Rutiere Constanţa sunt de părere că doar în 10 la sută din cazuri şoferii câştigă în instanţă, în mare majoritate a situaţiilor conducătorii auto vrând doar să amâne consecinţele aplicării sancţiunilor aplicate de oamenii legii. Dacă analizăm însă situaţia pe primul semestru al acestui an ajungem să îi contrazicem pe poliţişti, pentru că este evident că în cel puţin 30 la sută din situaţii şoferilor li se dă dreptate.

Inspectorul Marius Ghiţă ne-a declarat că „este dreptul şoferilor să conteste în instanţă procesele-verbale. Noi suntem serviciul din poliţia constănţeană care aplică cele mai multe contravenţii, aşa se explică şi numărul mare de contestaţii". El este de părere că, în cele mai multe dintre situaţii, şoferii contestă procesele verbale doar pentru a amâna momentul suspendării în fapt a permisului. „Până la definitivarea dosarului, măsura luată de noi se suspendă, aşa că ei pot rămâne cu permisul în buzunar. (...) Sunt mulţi şoferi profesionişti care din asta trăiesc, unii sunt marinari şi preferă să aibă permisul suspendat pe perioada cât vor fi plecaţi în voiaj, alţii se află pur şi simplu în concediu şi nu vor ca vacanţa să le fie stricată", a mai spus Marius Ghiţă.

Dintr-un motiv ori altul, aceste dosare încarcă la refuz masa judecătorilor, ei trebuind să analizeze fiecare caz în parte şi să împartă dreptatea. Chiar dacă totul poate părea simplu la început, în instanţă, câteodată, lucrurile se complică. Pot fi solicitate anumite expertize, sunt propuse probe, audiaţi martori, totul pentru a îngreuna, în cele mai multe dintre cazuri, soluţionarea dosarelor şi pentru a se ajunge la un deznodământ cât mai târziu posibil.

Plângerile împotriva hotărârilor emise de Primăria Constanţa, pe locul secund

Pe locul doi în statisticile Judecătoriei Constanţa se află plângerile împotriva hotărârilor emise de administraţia publică locală. Foarte mulţi constănţeni atacă, aşadar, deciziile date de autorităţi, considerându-le nelegale. Pe primul semestru al acestui an au fost înregistrate 226 de astfel de plângeri, care s-au adăugat unui stoc de anul trecut, de 271 de cauze. Din totalul acestora, doar 213 au fost soluţionate în aceeaşi decadă de timp, dintre care în 44 dintre cauze li s-a dat câştig de cauză celor care au atacat deciziile administraţiei publice locale, iar în peste 70 nu.

Pe al treilea loc se află plângerile împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiilor în materie de construcţii, aproape 100 de dosare fiind înregistrate în prima decadă a acestui an sub această formă.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii