Cuget Liber Răspunsul Primăriei la problema străzii Traian - „Nu putem să săpăm toată Constanţa şi să o umplem cu piatră!"
Cuget Liber: Răspunsul Primăriei la problema străzii Traian - „Nu putem să săpăm toată Constanţa şiViceprimarul Decebal Făgădău pune sub semnul îndoielii necesitatea unei noi expertize tehnice a investiţiei de pe strada Traian
Noua expertiză comandată de investitorul de pe malul străzii Traian a creat oarece panică în rândul locatarilor din zonă. Documentul, realizat de dr. ing. Anton Chirică, scoate în evidenţă faptul că, în lipsa unor măsuri urgente de consolidare a taluzului, există un real pericol de prăbuşire, nu numai a străzii, ci şi a blocurilor. Autorităţile locale sunt însă relaxate şi pun sub semnul îndoielii noua expertiză. Viceprimarul Decebal Făgădău nu a dorit să comenteze declaraţiile şefului Inspectoratului Teritorial de Construcţii, Gigi Chiru, şi ne-a precizat: „Departamentul Primăriei Constanţa studiază în prezent expertiza ce ne-a fost înmânată la sfârşitul săptămânii trecute, dar pe care noi nu am solicitat-o. Noi am solicitat doar prima expertiză, pe care am şi luat-o în calcul, ale cărei concluzii sunt clare, fără echivoc, nu vedem necesitatea unei alte expertize. Este dreptul investitorului să-şi comande câte expertize doreşte. Vom vedea însă pe care o ia de bună. Prima este indubitabilă. Construcţia, aşa cum a fost gândită, şi care a fost avizată de toate instituţiile, trebuie să se încheie".
În ceea ce priveşte craterele de pe strada Traian, Primăria se şterge pe mâini de orice vină. „Scurgerea a fost sub lucrare, noi am umplut groapa după un proiect tehnic clar, care a fost avizat şi respectat, dar nu putem să săpăm toată Constanţa şi să o umplem cu piatră. Toată zona străzii Traian este cunoscută ca având probleme cu infiltrările de apă, cu tasări, cu deplasări de rosturi", a adăugat Decebal Făgădău.
RAJA susţine că nu are pierderi de apă în zonă
La rândul lor, reprezentanţii S.C. RAJA S.A. susţin că regia nu are pe strada Traian, în zona surpării, niciun fel de reţea de alimentare cu apă sau canalizare. „Afirmaţiile sunt total nefondate şi arată disperarea unor reprezentanţi ai unor instituţii locale în încercarea eşuată de a găsi un ţap ispăşitor. S.C. RAJA S.A. nu poate fi acuzată sub nicio formă de surparea din zona Traian. Singura acuzaţie care se poate aduce acestei societăţi este faptul că reprezentanţii săi au încercat găsirea unei soluţii tehnice viabile pentru stoparea fenomenului", precizează purtătorul de cuvânt al instituţiei, Irina Oprea.
Nu există pierderi de apă de la reţelele edilitare
Viceprimarul este de părere că nu există în zonă pierderi de apă din reţelele edilitare. „Faptul că există apă în subsol este un lucru de notorietate. O ştie toată lumea. Atunci când s-a demarat investiţia noi am făcut inspectarea magistralei Electrocentrale - CET şi s-a constatat că nu prezintă scurgeri. De asemenea, am solicitat reprezentanţilor RADET să-şi facă un bilanţ în zonă ca să vadă că se înregistrează pierderi. Dar nu au existat decât pierderi infime, nesemnificative, în niciun caz ceva care să determine un asemenea debit", a declarat viceprimarul.
„Să se apuce de treabă şi să finalizeze construcţia!"
Primăria Constanţa consideră că nu are nicio vină în degradarea taluzului în urma demarării investiţiei de pe mal. „Avizele sunt date de toate autorităţile statului, în urma unor expertize, însă nu primăria judecă impactul acestei investiţii asupra malului şi străzii Traian, ci doar încadrarea construcţiei în valorile urbanistice, nu verificăm noi calitatea betonului", a mai precizat Decebal Făgădău.
Potrivit acestuia, investitorul va demara în curând lucrările de continuare a construcţiei. „Am ţinut contact în permanenţă cu investitorul. Am văzut că au început să lucreze, chiar duminică am fost la faţa locului, au remediat cât de cât sistemul de colectare şi de drenaj. Lucrează la o nouă expertiză, procedură necesară pentru continuarea lucrărilor. Ni s-a spus că va fi finalizată în cursul acestei săptămâni şi vor solicita avizul de continuare a lucrărilor. Au o investiţie de realizat care va stabiliza taluzul. Pe noi ne interesează doar ca zona să fie în siguranţă. Dacă expertiza va stabili o cauzalitate directă între investiţie şi situaţia domeniului public şi a clădirilor din jur, îi vom pune să ia toate măsurile pentru punerea în siguranţă a zonei. Deocamdată, au toate avizele şi toate expertizele, să se apuce de treabă şi să finalizeze construcţia", a mai spus Decebal Făgădău.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp