Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:33 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Românul mituieşte medicul, deşi l-ar putea plăti legal

ro

29 Nov, 2010 11:53 582 Marime text

Documentele prezentate de Ministerul Sănătăţii, pentru susţinerea proiectului de lege privind introducerea coplăţii în sistemul sanitar arată că în alte ţări acest sistem funcţionează de ani buni. Până şi în Bulgaria, pacienţii scot bani din buzunar, pe lângă asigurările de sănătate, încă din 1999!

Începând din 2011, românii vor trebui să achite o coplată atunci când se vor prezenta la medicul de familie, la specialist, când îşi vor face analizele sau investigaţiile sau dacă vor fi internaţi în spital. Toate datele - plăţile efectuate, istoricul medical al persoanei - vor fi trecute pe un tichet de sănătate, pe care pacienţii vor fi obligaţi să-l prezinte medicului.

Autorităţile spun că proiectul de lege, aprobat săptămâna trecută, a fost inspirat din legislaţiile celorlalte stare europene, unde sistemul de coplată funcţionează, cu succes, de câţiva ani. În tot acest timp, în sistemul sanitar român, bolnavii au „strecurat" bani în buzunarele asistentelor şi medicilor. Un studiu făcut public în iunie 2010 relevă că 69% dintre români au dat şpagă cadrelor medicale, iar peste 80% dintre români consideră că suma oferită influenţează calitatea serviciului de care beneficiază.

Vă prezentăm, în rândurile următoare, cât şi cum plătesc restul cetăţenilor europeni, atunci când merg la doctori. Datele sunt preluate din documentele puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii.

Franţa - asigurare la stat, privată şi coplată

Francezii plătesc un euro pe consultaţie, fiind limitaţi însă la 50 de euro pe an. De asemenea, au o rată fixă de 18 euro pe an pentru serviciile chirurgicale. În cazul spitalizării, trebuie să scoată din buzunar 16 euro pentru fiecare zi în care sunt internaţi sau 12 euro, dacă este vorba de o unitate de psihiatrie. Nu plătesc însă mai mult de 30 de zile de spitalizare. Statul asigură 70% din plata pentru serviciile medicale, iar între 25 - 30% vin din asigurările private de sănătate, pe care pacienţii sunt obligaţi să le încheie. Acest sistem este funcţional din 2006.

Germania - 10 euro pentru orice

Germanii plătesc numai prima consultaţie dintr-un trimestru, fie că este vorba de medicul de familie sau de specialist. Îi costă 10 euro/consultaţie/trimestru. Sunt scutiţi de la plată copiii, ado-lescenţii şi femeile gravide. De asemenea, achită 10 euro pentru fiecare zi de spitalizare sau de tratamente de reabilitare, la ieşirea din spital; plătesc însă doar pentru 28 de zile spitalizare pe an. Nemţii scot bani din buzunar şi pentru serviciile de urgenţă, respectiv pentru ambulanţă. Astfel, îi costă 10% din costul de transport, cu condiţia să se încadreze între 5 şi 10 euro. Iniţial, în Germania coplata a fost introdusă pentru substanţele farmaceutice. Cu timpul însă, a fost extinsă la tot mai multe servicii. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin chiar că sistemul sanitar german a reuşit să economisească 30% din fonduri de la introducerea coplăţii.

Elveţia - plăţile la asigurările de sănătate sunt deductibile

Plăţile pacienţilor în sistemul de asigurări de sănătate includ deductibilitate anuală (200 de euro pot fi deduşi, anual, pentru un adult), coasigurare, cu o limită maximă de 470 de euro şi coplăţi pentru diverse servicii spitaliceşti. De exemplu, sunt categorii de pacienţi care plătesc 7 euro pe ziua de spitalizare. Sunt scutite de la coplată serviciile de obstetrică - ginecologie şi cele asigurate nou-născuţilor.

Ungaria - 1,2 euro pentru o consultaţie

Coplata a fost introdusă în februarie 2007. Maghiarii plătesc 1,2 euro pentru consultaţii sau 2,4 euro, dacă nu au trimitere. De asemenea, pentru o zi de spitalizare scot din buzunar 1,2 euro, dar nu plăteasc mai mult de 20 de zile pe an. De asemenea, dau 4 euro pe an pentru serviciile de ambulanţă.

Bulgaria are coplată din 1999

Deşi comparaţiile dintre Bulgaria şi ţara noastră ne pun, de multe ori, într-o lumină favorabilă, nu la fel este situaţia când vine vorba de sistemul sanitar. În ţara vecină, sistemul de coplată funcţionează din 1999. Pacienţii plătesc aproxi-mativ un euro pentru consultaţii şi doi euro pentru spitalizare. Alte ţări unde pacienţii scot bani din buzunar, pe lângă asigurările de sănătate, sunt Estonia (încă din 2002) şi Letonia (din 1999).

Coplata în România

În ţara noastră, de la anul, bolnavii vor scoate din buzunar 5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie, 10 lei pentru medicul specialist şi 50 de lei pentru fiecare perioadă de spitalizare.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii