Cuget Liber Secţia de Pediatrie sărăceşte pe zi ce trece
Cuget Liber: Secţia de Pediatrie sărăceşte pe zi ce trece: asistentele pleacă, paturile dispar - Atentat laCând li se îmbolnăvesc copiii, toţi părinţii din judeţul Constanţa se îndreaptă către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Este singura unitate sanitară din judeţul nostru care are personalul necesar şi este cât de cât echipată pentru a-i îngriji pe minori. Altele sunt problemele cu care se confruntă Secţia de Pediatrie a celei mai mari unităţi sanitare: prea puţine paturi, din al căror număr se va tăia în curând, asistentele medicale preferă să iasă la pensie decât să lucreze pe un salariu redus şi nu sunt medici pediatri cu supra-specializări, care ar asigura un tratament corect.
Secţia este în permanenţă arhiplină
Secţia de Pediatrie îşi desfăşoară activitatea, în prezent, pe etajele opt şi nouă din Spitalul Judeţean, urmând ca abia după finalizarea procesului de restructurare să se restrângă pe unul dintre etaje, cel mai probabil etajul opt. Chiar şi aşa, spaţiul nu este utilizat la maxim, din lipsă de personal. „Actualmente ne-am restrâns activitatea pentru că nu mai avem personalul sanitar care să îngrijească de copii, respectiv asistente medicale şi infirmiere. Multe asistente au ieşit la pensie pe parcursul acestui an. Înainte erau trei sectoare pe fiecare etaj, acum mai sunt doar câte două", a declarat dr. Cristina Mihai, şefa Secţiei de Pediatrie, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate ieri.
Restrângerea activităţii a presupus şi reducerea numărului de paturi. Dacă în trecut pe fiecare etaj erau câte 90 de paturi pentru micuţi, în prezent mai sunt doar câte 50. Numărul de paturi a fost redus treptat, ne-a spus dr. Cristina Mihai. Mai mult, se preconizează că, foarte curând, Secţia de Pediatrie va rămâne doar cu 75 de paturi, la care se vor adăuga 15 paturi pentru Terapie Intensivă. „La ora actuală, toate paturile sunt ocupate. Secţia noastră mai are o particularitate: aproape fiecare copil este internat cu mama lui, ceea ce înseamnă un grad de ocupare dublu", a atras atenţia pediatrul. Nu înseamnă însă că mămicile dorm în paturi separate, ci în multe cazuri se ajunge ca femeile să se înghesuie cu cei mici în acelaşi pat sau să-i adoarmă pe picioare.
Reducerea numărului de paturi şi restrângerea activităţii medicale vine în contextul în care Secţia de Pedia-trie a Spitalului Judeţean este în permanenţă aglomerată: vara sunt copiii veniţi în vacanţă, iar în această perioadă sunt cazurile de viroză. „Încă sunt foarte multe internări, căci este sezonul virozelor. Multe dintre internări sunt justificate, dar sunt şi cazuri când nu este neapărat nevoie de spitalizare. În momentul în care se va da drumul staţionarului cu paturi din Urgenţa Pediatrie vom fi degrevaţi de o parte din cazuri. Aşa cum este normal, copiii cu hipertermie, cu vărsături, care trebuie supravegheaţi două-trei ore vor fi ţinuţi sub observaţie acolo", a afirmat dr. Cristina Mihai.
Este nevoie de medici pediatri cu a doua specializare
Probleme în acordarea asistenţei medicale corespunzătoare apar şi din cauza lipsei medicilor pediatri cu supra-specializări. „Este nevoie de medic specializat în nefrologie pediatrică, în boli respiratorii la copil, în hematologie. Întâmpinăm dificul-tăţi şi pentru că nu avem pediatri specializaţi în cardiologie pediatrică, în anestezie şi terapie pediatrică, în neurologie. Împreună cu colegii trebuie să facem faţă solicitărilor pe care le impun aceste cazuri deosebite la copii", a adăugat medicul. De multe ori, copiii nu pot fi transferaţi la alte unităţi din ţară, unde există aceşti specialişti, pentru că, la rândul lor, acestea sunt încărcate. „Şi copiii fac ulcer, hernie, pancreatită, asemenea adultului. La noi însă sunt sub-diagnosticate pentru că nu avem medicii pediatri cu supra-specializările respective. Sunt puţini medici pediatri cu a doua specializare în România şi sunt extrem de căutaţi", a declarat dr. Florian Stoian, purtător de cuvânt al spitalului.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp