Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:38 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Sfatul medicilor - De sărbătorile de iarnă, mâncaţi de toate, dar câte puţin!

ro

23 Dec, 2010 12:17 593 Marime text

Sărbătorile de iarnă bat la uşă, iar pregătirea meniului este în toi. Medicii spun că puteţi pune pe masă, fără grijă, sărmăluţe, salată de boeuf sau cârnaţi. Nu vă interzic să gustaţi nici din tradiţionalul vin roşu. Atât doar că, pentru a nu avea probleme de sănătate, este bine să daţi dovadă de cumpătare: gustaţi din toate, dar câte puţin!

După post, zilele de sărbătoare se transformă, de regulă, într-un festin prelungit pe mai multe zile. Aşa sunt obişnuiţi românii, iar urmările se observă în Unitatea de Primiri Urgenţe. Iarnă de iarnă, în primele zile ale Crăciunului sau imediat după Revelion, ajung la spital persoane care acuză probleme ale sistemului digestiv, agravări ale bolilor cardiace etc. „Sunt frecvente, în perioada sărbătorilor, ulcerele dureroase, hemoragiile digestive, insuficienţe cardiace, infarcturi acute de miocard şi, poate cea mai severă afecţiune din aceste zile, pancreatita acută", ne-a declarat dr. Florian Stoian, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Constanţa.

Pentru a nu strica atmosfera frumoasă a sărbătorilor cu agitaţia şi disconfortul unui drum la spital, medicii vă recomandă să daţi do-vadă de cumpătare. „Le recomand constănţenilor să mănânce puţin, mai ales cei care au ţinut post şi să aibă grijă la ce mănâncă. Nu mai vorbesc că trebuie să bea puţin şi, chiar dacă sunt mai multe zile de sărbătoare, ar trebui să nu uite că, după o masă, mişcarea este bună, mai ales că ne ajută şi vremea", a afirmat dr. Doina Catrinoiu, şefa Compartimentului de Diabet.

Bucatele tradiţionale sunt permise

Nu înseamnă însă că nu puteţi avea, la masa de Crăciun, bucate tradiţionale. Dr. Catrinoiu spune că pentru a avea grijă de starea de sănătate nu înseamnă că trebuie să renunţaţi la sărmăluţe, la tobă şi leber sau la piftie. Însă, poate ar fi mai indicat să pregătiţi o piftie din curcan, decât din produse de porc. La fel, nu este o tragedie nici dacă nu este respectat gramajul de fructe şi legume care ar trebui consumat la fiecare masă. Indiferent de ce este în meniu, indicat este să daţi dovadă de moderaţie. „Întotdeauna trebuie să ai măsură în ceea ce faci, ceea ce la ro-mâni nu se întâmplă foarte des şi vedem asta în numărul prezentărilor la Urgenţă. O masă trebuie, întotdeauna, să conţină fructe şi legume, dar la sărbătoare nu e neapărat necesar să se ţină cont de alimentaţia sănătoasă. Mai ales că fiecare om îşi doreşte să mănânce bucate tradiţionale. Important este să nu mănânce mult! De altfel, se spune că până şi în virtute trebuie să ai măsură. Ca atare, sfatul nostru este să mănânce de toate câte puţin şi, mai ales, să bea mai puţin", a subliniat dr. Doina Catrinoiu.

Evitaţi prăjelile

Există şi alte metode de a pregăti bucatele de Crăciun şi Anul Nou, nu trebuie neapărat să fie prăjite, situaţie în care sunt foarte grase şi cad greu la stomac. Alegeţi în schimb, vă recomandă medicii, să preparaţi bucatele la microunde (pentru decongelarea cărnii, pregătirea legumelor şi peştelui), la rotisor (pentru gătirea muşchiului de porc) sau să le fierbeţi.

Urgenţa este pregătită să aibă grijă de cei care fac excese

Dr. Rodica Tudoran, medicul-şef al Unităţii de Primiri Urgenţe, a afirmat că sunt asigurate stocurile de medicamente şi materiale sanitare pentru a-i îngriji pe cei care vor ajunge de sărbători la spital. „Din experienţa anilor trecuţi, ajung la spital pacienţii cardiaci, cu decompensări, cei cu traumatisme, pe fondul consumului de alcool şi cei cu probleme de interne. De obicei sunt aglomerate zilele de 26 şi 27 decembrie şi de Revelion, după 12 noaptea, cât şi în primele două - trei zile ale noului an", a afirmat medicul.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii