Cuget Liber Şlepac către Băhăian - „Naşule! De un lucru îmi pare rău, că nu te-am mierlit şi pe tine!"
Cuget Liber: Şlepac către Băhăian - „Naşule! De un lucru îmi pare rău, că nu te-am mierlit şi pe tine!"Băhăian a mai spus că, în luna martie a acestui an, Şlepac ar fi pus un deţinut din Spitalul Penitenciar Jilava să-i taie picioarele
Sergiu Băhăian a recunoscut, ieri, în faţa judecătorilor de la Tribunalul Constanţa, comiterea infracţiunilor de înşelăciune, dar a negat orice implicare a sa în comiterea celor două fapte de instigare la comiterea infracţiunii de omor pentru care este judecat la Constanţa. Mai mult decât atât, el a arătat cu degetul către Valentin Şlepac, care ar fi acţionat de capul lui în comiterea infracţiunilor de omor şi nu instigat de el. Mai mult, Băhăian a menţionat că a fost ameninţat de Valentin Şlepac în arestul IPJ Constanţa şi că, în luna martie a.c., Şlepac ar fi pus pe un alt deţinut să-i taie picioarele (!).
Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş s-au prevalat de dreptul la tăcere şi au refuzat să dea vreo declaraţie în faţa magistraţilor de la Tribunal, menţinându-şi declaraţiile făcute în faţa procurorillor.
„Şlepac mi-a spus că mă va face sărmăluţe!"
„În prezenţa mai multor prieteni comuni, Valentin Şlepac a spus că-mi va aplica o corecţie, că mă va face sărmăluţe!" - a spus, ieri, judecătorilor de la Tribunalul Constanţa, Sergiu Băhăian.
Mai mult, în urmă cu mai multe luni, când se aflau în arestul IPJ Constanţa, Şlepac i-a spus lui Băhăian: „Naşule! De un lucru îmi pare rău, că nu te-am mierlit şi pe tine!"
El a mai spus că a formulat plângere penală pe numele lui Valentin Şlepac, în martie 2010, pentru că acesta ar fi pus pe un alt deţinut să-i taie picioarele (!). El se afla atunci internat în Spitalul Penitenciar Jilava. Plângerea a fost formulată către Parchetul Constanţa, dar s-a dat soluţie de neîncepere a urmăririi penale, pentru că fapta nu a ajuns să se concretizeze.
Şlepac, dator vândut la cămătari
În rest, Sergiu Băhăian a povestit şi recunoscut comiterea infracţiunii de înşelăciune.
„Am avut o relaţie pur comercială, la început, care, în timp, s-a transformat într-una de prietenie" - a povestit Băhăian despre relaţia sa cu Şlepac.
„Dintr-o discuţie cu Valentin Şlepac am înţeles că acesta avea o datorie de 60.000 de euro la un cămătar din Constanţa şi multe alte datorii care îl presau. Spunea că are vizite foarte dese ale cămătarilor la el acasă" - a mai declarat Băhăian, lăsând să se înţeleagă că din cauza acestor datorii Şlepac era în stare de orice.
La iniţiativa lui Şlepac a fost pusă la cale o mare afacere, care trebuia să se bazeze pe activităţi de transport. „Eu şi Şlepac nu am vrut să facem o înşelăciune de la început" - a spus Băhăian, numai că, date fiind datoriile şi nevoia stringentă de bani pe care fiecare dintre cei implicaţi în afacere le aveau, ulterior, ei s-au gândit să înşele societăţile de leasing cu care au realizat contracte.
Sergiu Băhăian a povestit că el era cel care contacta telefonic firmele de leasing, prezentându-se ca fiind un anume „Virgil Neacşu", director la firma Transrompres. După ce afla ceea ce trebuie făcut pentru ca să fie luate în leasing utilajele pe care puseseră ochii, el îi spunea lui Iovan ce avea de făcut pentru întocmirea dosarelor. Tot Băhăian era cel care purta negocierile cu firmele respective. „Era o perioadă, în România, în care aceste dosare de leasing erau întocmite foarte uşor" - a spus Băhăian, dând de înţeles că formalităţile erau uşor de făcut, iar firmele respective la fel de uşor de înşelat.
Iovan, ajutat de Băhăian să nu-şi piardă casa
Dan Liviu Iovan, inculpatul din acest dosar care este cercetat în stare de libertate, a intrat în afaceri cu Băhăian din cauza datoriilor.
„În acea perioadă, Iovan, pe care-l cunoşteam din perioada 2005 - 2006, mi-a spus că are o mare problemă: un împrumut la casă şi că a primit nişte somaţii de plată de la bancă. (...) Atunci l-am ajutat cu 400 de milioane de lei vechi, sumă pe care o avea restantă, el mai având apoi de plată aproximativ un miliard de lei vechi. M-a rugat să-i găsesc o afacere pentru a achita datoria, cât şi diferenţa pe care o mai avea de dat pentru casă. I-am spus atunci că urma să facem o capitalizare mascată pentru Şlepac, iar dacă ar fi intrat şi el în afacere ar fi putut face rost de banii respectivi" - a mai spus Băhăian.
Iovan a fost cel care „i-a făcut rost" lui Şlepac de un administrator pentru una dintre firmele sale, respectiv pe Petrică Captalan (una dintre victime), pe care l-a adus de la Timişoara şi prezentat lui Şlepac.
Şoferul lui Băhăian s-a împrumutat la cămătari pentru a-şi ajuta „şeful"
Tot ieri a fost audiat şi Edward Mărculescu, care se află, de asemenea, în stare de arest preventiv, însă pentru fapte comise şi cercetate la Ialomiţa, în care Sergiu Băhăian şi ceilalţi inculpaţi sunt acuzaţi de comiterea altor două crime, dar şi de înşelăciune.
Mărculescu era angajatul „la negru" al lui Băhăian în funcţia de şofer. Era plătit cu suma de 500 de euro pe lună şi îl slujea de cinci ani. El l-a caracterizat pe Băhăian ca pe o persoană non-violentă şi care ajuta pe oricine atunci când era nevoie. „Aproape cinci ani de zile am lucrat pentru Băhăian ca şofer, făcând totodată şi atribuţiuni de secretariat. (...) Sentimentul de teamă vizavi de Sergiu Băhăian nu l-am avut niciodată. Tot ceea ce am făcut a fost în virtutea relaţiilor angajat - angajator, dar şi a încrederii reciproce" - a spus Mărculescu.
De asemenea, inculpatul a mai spus că datorează unui cămătar suma de 6.000 de euro, pe care a luat-o împrumut pentru Băhăian. „Pentru mine este o sumă foarte mare, în condiţiile în care soţia mea trăieşte doar din indemnizaţia de creştere a copilului, care oricum s-a diminuat cu 25%, respectiv din nouă milioane de lei vechi..." - a mai declarat Mărculescu.
Magistraţii urmează să continue audierile la termenul următor.
Amintim că Băhăian a fost trimis în judecată de DIICOT Serviciul Teritorial Constanţa pentru că, la finele anului 2007, alături de Valentin Şlepac, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat, la care ar fi aderat şi alte persoane, cu scopul de a înşela mai multe societăţi comerciale. Ei foloseau drept „paravan" alţi indivizi, care erau făcuţi patroni peste noapte, şi apoi omorâţi, pentru ca anchetatorii să nu ajungă vreodată la adevăraţii „capi" ai reţelei. Şlepac a fost ajutat îndeaproape de Adrian Grigoraş, un tânăr de 19 ani. Cei doi, potrivit propriilor declaraţii, nu făceau decât să execute ordinele lui Băhăian. Pe lângă ei, procurorii au mai dispus trimiterea în judecată şi a altor trei complici, Dan Liviu Iovan, Edward Mărculescu, şi George Florian Oprea, primii doi pentru aderare la grup infracţional şi complicitate la înşelăciune, iar cel de-al treilea pentru favorizarea infractorului.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp