Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:22 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Traian Băsescu spune că nicio vamă nu trebuie să rămână necontrolată - Portul Constanţa, prioritate pentru procurorii DNA

ro

25 Feb, 2011 12:01 714 Marime text

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, ieri, o conferinţă de presă. Printre alte aspecte discutate, şeful statului a spus că, „văzând ce s-a întâmplat până acum, nicio vamă nu trebuie să rămână necontrolată". În acest context, Traian Băsescu a menţionat că „portul Constanţa trebuie să fie şi este o prioritate".

Întrebat despre acţiunile din vămi, el a răspuns că acestea au fost remarcate în raportul CE ca un succes al activităţii DNA.

Până în momentul de faţă, mai multe vămi din ţară au fost luate cu asalt de procurorii DNA, iar mai mulţi şefi ai acestor instituţii au ajuns după gratii.

Cel puţin oficial, Direcţia Regională Vamală Constanţa nu s-a numărat printre punctele de pe „agenda" de descinderi ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, vizate fiind vămile externe cu un trafic mult mai mic decât realizează Vama Constanţa Sud Agigea.

Dacă oficial procurorii DNA nu au dat niciun comunicat de presă cu privire la anumite anchete care s-ar face în Portul Constanţa, pe surse au tot apărut informaţii. Mai exact, neoficial, au avut loc deja câteva percheziţii, dar, probabil, acestea vor fi făcute publice în momentul în care procurorii DNA vor avea şi rezultate concrete.

Directorul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa (DRAOV), Sunai Cadâr, a spus că nu este în măsură să afirme dacă se impune sau nu o verificare de genul celei la care s-a referit preşedintele.

La acest moment, la DRAOV Constanţa este în derulare un audit făcut de inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi verificarea Curţii de Conturi. Sunai Cadâr a precizat că este vorba despre un control anual şi că la verificările de anul trecut au fost descoperite doar nereguli administrative şi de procedură, ce au fost remediate.

Vameşi şi poliţişti de frontieră, arestaţi

Începute săptămâna trecută, descinderile procurorilor DNA la vămile din ţară nu au rămas fără ecou. Magistraţii au dispus arestarea a 32 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa. Ei sunt acuzaţi de luare de mită, în formă continuată şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Alţi opt au scăpat de cătuşe însă vor fi cercetaţi în stare de libertate de procurorii DNA pentru aceleaşi infracţiuni.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în perioada noiembrie 2010 - ianuarie 2011, cei 40 de inculpaţi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu au pretins, primit sau acceptat sume de bani ca mită, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, pentru a trece cu vederea şi a nu constata infracţiuni, contravenţii sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat a României.

În cele mai multe situaţii era vorba de a permite introducerea pe teritoriul ţării a unor cantităţi de produse accizabile, în general ţigări, peste limita legală. De multe ori, mita a fost pretinsă doar pentru simpla îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, adică aplicarea ştampilei de tranzit a frontierei de stat.

Anchetatorii au continuat şi ieri controalele. Mai exact, procurorii DNA din Bucureşti şi poliţiştii IGPR au făcut, ieri, mai multe descinderi în Vama Ploieşti, fiind vizate firme de import-export de legume şi fructe, precum şi angajaţi ai Autorităţii Vamale acuzaţi de luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, au fost verificate toate firmele care fac activităţi de import şi export de legume şi fructe, iar din birourile Autorităţii Naţionale Vamale au fost ridicate acte şi documente privind activitatea acestora.

Mai mult, directorul Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, a fost ridicat de către anchetatori. El a fost suit într-un autoturism Cielo cu număr de Bucureşti, cu care au plecat, anchetatorii refuzând să facă orice comentariu.

La câteva minute după ce şeful Vămii Ploieşti a ieşit din sediul Biroului Vamal împreună cu anchetatorii, au părăsit clădirea alte câteva persoane, unele având plicuri în format A4, care conţineau, cel mai probabil, documente.

Persoanele respective au urcat apoi într-o dubă cu număr de Bucureşti, după care maşina a demarat în trombă, cu girofarul pornit.

Potrivit unor surse din cadrul Vămii Ploieşti, procurorii anticorupţie au percheziţionat o maşină marca Skoda Octavia, cu număr de Bucureşti, care ar aparţine Biroului Vamal şi ar fi utilizată de către şeful vămii, Cornel Costea.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii