Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:25 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Vremea rea a împiedicat căutările celor doi scafandri dispăruţi în timp ce inspectau epava navei Medy

ro

11 Sep, 2010 14:12 731 Marime text

Autorităţile au anunţat că de-abia sâmbătă se vor relua operaţiunile de căutare

Doi scafandri constănţeni au dispărut, joi seara, în apele învolburate ale Mării Negre, după ce au ieşit în larg să inspecteze epava navei turceşti Medy scufundată în urmă cu o săptămână. Joi, în jurul orei 17,30, patru scafandri care lucrează pentru o firmă privată din Constanţa au fost duşi pe mare de o ambarcaţiune ce aparţine Agenţiei Române pentru Salvarea Vieţilor Omeneşti pe Mare (ARSVOM). Ei vroiau să filmeze epava navei scufundate. Doi dintre ei au ieşit la suprafaţă, însă Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas nu au mai apărut.

Disperaţi, colegii lor au cerut ajutorul autorităţilor. Au început căutările însă din cauza întunericului totul a fost în zadar. Mai mult, proprietarul firmei de scafandri a apelat şi la ajutorul reprezentanţilor ARSVOM şi al poliţiştilor de frontieră. Marea agitată cu valuri foarte mari şi curenţi puternici le-a dat, însă, peste cap planurile salvatorilor. O ambarcaţiune care a plecat în larg în căutarea celor doi a fost serios avariată din cauza furtunii şi a fost nevoită să se întoarcă la ţărm. Autorităţile au vrut să înceapă şi vineri căutările, însă vremea neprielnică i-a încurcat. Şeful Agenţiei pentru Salvarea Vieţii Omeneşti pe Mare, Ion Voicu, a declarat că operaţiunea de căutare a celor doi scafandri dispăruţi a fost îngreunată deoare-ce marea era foarte agitată.

Cristian Zarafu, în vârstă de 38 de ani, a fost până în anul 2005 şeful Grupului de Scafandri al ANSVOM iar acum lucrează pentru o firmă privată. Cătălin Ispas, în vârstă de 27 de ani, este ofiţer în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" Constanţa având gradul de locotenent. Pasionat şi brevetat în scufundări, în timpul liber el colabora cu o firmă privată din domeniu. Deşi sunt slabe speranţe ca cei doi să mai trăiască, colegii spun că numai o minune i-ar mai face să-i găsească în viaţă. „Aveau experienţă, însă este posibil ca ei să fi fost blocaţi de ceva în interior, o fi căzut vreo grindă peste ei şi le-a blocat ieşirea, apoi li s-a terminat oxigenul", lansează o primă ipoteză unul dintre colegi. De partea cealaltă, poliţiştii spun că este posibil ca ei să fi fost luaţi de curenţi, să plutească în derivă şi astfel vor ajunge ori în larg, ori la mal.

Directorul ARSVOM, Ion Voicu, şi-a exprimat regretul în ceea ce priveşte dispariţia celor doi, cu atât mai mult cu cât s-a încercat salvarea lor dar agitaţia mării i-a împiedicat să continue operaţiunea de căutare.

În cursul zilei de vineri, reprezentanţii Comandamentului Marinei Militare au decis, în urma unei şedinţe, că cei doi scafandri nu vor mai fi căutaţi nici pe mare, nici cu elicopterul din cauza vremii nefavorabile. „Din prognoza meteo rezultă că abia sâmbătă după amiază se va potoli vremea şi atunci vom relua acţiunile de căutare", a declarat locţiitorul inspectorului şef al ISU Constanţa, colonel Viorel Jianu.

Nava turcească Medy s-a scufundat la data de 1 septembrie în apropiere de Portul Constanţa. Din fericire, cei 17 membri ai echipajului au fost salvaţi de un remorcher românesc.

***

Locotenentul Cătălin Ispas este născut la 6 martie 1983 la Buzău. Absolvent al Şcolii Militare de Subofiţeri „Pavel Zăgănescu" Boldeşti, la data de 1 august 2003 a fost repartizat la ISU „Dobrogea". La 15 decem-brie 2007, în urma susţinerii unui examen, a trecut în corpul ofiţerilor primind gradul de sublocotenent, iar la 1 august 2010 a fost înaintat în gradul de locotenent, la termen.

La 1 august 2009, lt. Cătălin Ispas a fost încadrat la Centrul de Antrenament al Scafandrilor de Intervenţie al ISU „Dobrogea", fiind brevetat ca scafandru autonom din 2006.

În momentul în care a fost dat dispărut, lt. Cătălin Valeriu Ispas era în timpul liber şi presta servicii de scafandru autonom pentru o societate comercială în baza unui contract pentru care avea aprobarea inspectoratului.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii