Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:08 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Aeroportul Kogălniceanu şi Portul Constanţa, puncte strategice pentru SUA

ro

04 May, 2011 13:07 552 Marime text

Utilizarea Aeroportului Kogălniceanu şi a Portului Constanţa de către Statele Unite ale Americii pentru traficul dinspre şi către Irak şi Afganistan va fi „pe termen lung", a anunţat preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri dimineaţă. Şeful statului a adăugat că, temporar, Aeroportul Kogălniceanu va deservi patru avioane cisternă şi patru avioane de transport C-17.

Aceste declaraţii vin ca urmare a unor decizii luate de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, care a aprobat, în şedinţa de luni seară, utilizarea Aeroportului Mihail Kogălniceanu şi a Portului Constanţa pentru tranzitul către şi dinspre Irak şi Afganistan.

„A fost o şedinţă care a avut două subiecte pe ordinea de zi. Primul

s-a referit la solicitarea SUA de a utiliza Aeroportul Mihail Kogălniceanu şi Portul Constanţa ca infrastructuri de tranzit pentru transportul de militari şi tehnică militară către Irak şi Afganistan, dar şi pentru transportul de militari şi tehnică militară din Irak şi Afganistan către Europa. În felul acesta, Aeroportul Kogălniceanu şi Portul Constanţa devin două infrastructuri strategice şi pentru SUA, nu numai pentru România", a precizat şeful statului.

Traian Băsescu a declarat că procesul se va derula în primele două luni „în vederea autorizării", apoi va funcţiona autorizat, fără supraveghereSUA. „Procesul se va derula în primele două luni în vederea autorizării, după care va funcţiona autorizat, fără supraveghere americană, în baza acordului dintre România şi Statele Unite. De asemenea, temporar, având în vedere că una din bazele din Mediterana este într-un proces de modernizare, pe Kogălniceanu vor putea staţiona patru avioane-cisternă ale Statelor Unite şi patru avioane de transport C-17. Acestea sunt doar temporar, problematica legată de tranzit este una pe termen lung. Cu privire la acest subiect, voi transmite astăzi (n.r. - ieri) Parlamentului scrisorile prin care îi informez cu privire la decizia luată", a explicat preşedintele.

 

Conform declaraţiilor purtătoarei de cuvânt a Aeroportului Mihail Kogălniceanu, Laura Mihai, la momentul actual, sunt găzduite patru avioane de tip C130 Hercules ce aparţin forţei militare americane.

La rândul său, Ionel Manafu, directorul Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu, a precizat că unitatea este pregătită pentru a găzdui aterizarea celor opt avioane menţionate de către şeful statu-

lui.

„Unitatea este pregătită şi s-a început deja respectarea protoco-lului încheiat de către CSAT. Suntem în stadiu de stand-by. Aeroportul Mihail Kogălniceanu are oricum o capacitate de găzduire foarte mare, aşa că venirea celor patru avioane de tip C-17 şi a celor patru avioane de tip cisternă nu va fi o problemă", a declarat Manafu.

 

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit şi despre amplasarea scutului anti-rachetă pe teritoriul României, locaţia aleasă pentru acest obiectiv fiind fosta bază aeriană de la Deveselu, din judeţul Olt.

„Am aprobat ca locul de amplasare a sistemului anti-rachetă să fie la Deveselu, în judeţul Olt. Precizez, comandantul bazei este ofiţer român. Nu este vorba de o bază americană, ci de o bază militară a forţelor aeriene române, care este parţial utilizată şi de sistemul anti-rachetă. 200 de militari americani vor fi dislocaţi la baza militară de la Deveselu", a declarat Băsescu. Potrivit şefului statului, au fost analizate mai multe locaţii, fiind necesar să se ţină cont în alegere de circa 120 de parametri care trebuia îndepliniţi pentru ca sistemul să fie în siguranţă.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii