Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:11 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Ce s-a întâmplat cu marii jupâni ai Constanţei (I)

ro

18 May, 2011 12:49 814 Marime text
Scârbit de politică, Stelian Duţu s-a apucat de afaceri

Îi mai ţineţi minte pe foştii jupâni ai Constanţei Stelian Duţu sau Petre Stancă, cei care, de la începutul anilor 90, au ţinut judeţul şi oraşul în frâu, conducând cu o mână de fier viaţa politică şi administrativă locală? Deşi au desfăşurat o activitate foarte intensă în perioada respectivă, amândoi au dispărut de pe scena politică de câţiva ani buni şi s-au retras în domeniul afacerilor, evitând să se mai aşeze pe funcţii importante. În ediţia de astăzi, vom vorbi despre fostul preşedintele al Consiliului Judeţean Constanţa, Stelian Duţu.

 

Pe parcursul întregii sale cariere politice, Stelian Duţu a ocupat funcţii importante atât la nivelul mai multor partide, cât şi în conducerea administraţiei locale. El a fost preşedinte BPJ al PD Constanţa, secretar executiv şi vicepreşedinte în Biroul Naţional al PD, vicepreşedinte al Consiliului Naţional PNL, preşedinte al BPJ PUR Constanţa şi vicepreşedinte în BPN al PUR. De asemenea, a ocupat pe rând funcţia de secretar în cadrul Primăriilor Adamclisi, Năvodari, Negru-Vodă şi Constanţa.

Din 1992 până în 1996, Stelian Duţu a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, iar din 1996, a preluat funcţia de preşedinte al CJC, pe care a ocupat-o până în 2004. Ca preşedinte CJC, Stelian Duţu a ştiut să îşi ţină primarii aproape, aceasta fiind şi marea sa armă politică: forţa oamenilor din judeţ.

De asemenea, el a fost preşedintele Asociaţiei Preşedinţilor Consi-liilor Judeţene din România, preşe-dinte al Asociaţiei Regiunilor din Marea Neagră şi vicepreşedinte al Asociaţiei Regiunilor din Europa de Sud-Est.

În perioada 2004-2008, Duţu a ocupat funcţia de deputat PDL în Parlamentul României.

 

„Sunt scârbit de ceea ce se întâmplă în politică"

În cazul său, dispariţia din sfera politică a venit în urma unui „dezgust" pe care Duţu spune că îl are faţă de felul în care se face politică în România. Nu putem să nu ne întrebăm dacă această repulsie faţă de sfera politică nu este cumva cauzată de evenimentul petrecut, în 2008, la nivelul conducerii PD.

În perioada aceea, preşedintele organizaţiei PDL Constanţa, Stelian Duţu, îşi pregătea candi-datura pentru un nou mandat în conducerea CJC. La momentul respectiv, Duţu a căzut în dizgraţia conducerii centrale a partidului, care, în ultimul moment, a decis că Ion Popescu va candida ca preşedintele al CJC din partea PDL. Ulterior, el şi-a dat demisia din funcţia de preşedintele al PDL Constanţa, rămânând simplu membru de partid. În 2010, în urma unor discuţii pe care le-a avut cu conducerea centrală a PNL, Duţu s-a înscris în Organizaţia judeţeană a liberalilor din Constanţa.

„Se minte! Se minte foarte mult!"

Stelian Duţu afirmă că, de câţiva ani buni, nu mai este interesat de domeniul politic şi că, uşor-uşor, a reuşit să se detaşeze în totalitate. Totuşi, deşi se zvonea că ar fi părăsit şi ultima sa „casă", PNL-ul, Duţu a infirmat, spunând că încă este membru de partid, dar nu mai doreşte să aibă vreo activitate în acest sens.

Referitor la motivele pentru care a luat această decizie, Stelian Duţu spune că nu doreşte să se mai implice într-o politică făcută pentru „interese mizerabile".

„Nu mai vreau de ani buni să mă mai implic. Sunt scârbit de ceea ce se întâmplă. În România nu se face politică, politica se face pe termen scurt şi este făcută pentru a deservi interese mizerabile!", a declarat Duţu.

De asemenea, Duţu afirmă că nu a mai dorit să aibă contact cu această lume, pentru că majoritatea oamenilor pe care i-a întâlnit „mint foarte mult".

„Se minte! Se minte foarte mult! Am ajuns în stadiul în care minciuna este ridicată la rang de virtute. Mă refer la politicieni în general. Mai este un aspect, oame-nilor cu adevărat de valoare li se ia gâtul, la figurat, şi ulterior... poate că şi la propriu", a spus fostul preşedinte CJC.

Întrebat cu ce anume îşi ocupă timpul la momentul actual, Duţu a spus că are alte priorităţi şi că preferă să îşi axeze atenţia pe afacerile sale: „De câţiva ani, politica nu mi-a mai ocupat aşa de mult timp, pentru că nu m-am mai dedicat la fel de mult. Am avut alte priorităţi, aceleaşi pe care le am şi acum, şi anume business-ul".

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii