Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:39 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Cum şi-a bătut joc Mazăre de istoria Constanţei

ro

18 Apr, 2011 08:07 806 Marime text

Istoria se prăbuşeşte la Constanţa. Centrul vechi arată ca după bombardamente. Clădirile pline de istorie, ale căror arhitectură ne poartă în timp, sunt distruse. Nu mai au acoperişuri, nu mai au ferestre, nu mai au ziduri. Sunt părăsite, în agonie, lăsate să moară singure. De ani de zile administraţia locală le ignoră, în ciuda strigătelor disperate ale constănţenilor, supăraţi că odată cu ele piere şi istoria lor.

De altfel, întreg oraşul Constanţa este o dărăpănătură. Cazinoul de pe faleză este o epavă, malul portului şi strada Traian stau să cadă, parcurile, cele puţine care au mai rămas, sunt îngrijite numai în perioada electorală, trotuarele nu există, gardurile cimitire-lor ucid oameni. Toate arată ponosit şi neîngrijit în Constanţa. Cu câteva lalele şi câţiva brăduţi la intersecţii, şi acelea cumpărate la suprapreţ, nu schimbă faţa unui oraş ruină.

Singurii care sunt mulţumiţi de ceea ce a făcut Mazăre în şi pentru Constanţa sunt cei care nu au vizitat alte oraşe din ţară, care nu au avut ocazia să vadă Sibiul, Braşovul, Iaşul, Clujul. Sunt oraşe istorice, dar istoria lor a rămas la loc de cinste, acolo unde trebuie. A fost conservată şi pusă în valoare astfel încât să se bucure de ea şi locuitorii, dar şi să atragă turiştii. Alţi edili s-au descurcat, au putut, au avut bani, au găsit fonduri şi legi care să le permită să-şi îngrijească istoria. Primarul Mazăre nu a făcut nimic, absolut nimic pentru istoria noastră. Poate nici nu ştie că mai există un cartier la sud de Primărie. Maşinile sale luxoase nu se potrivesc cu străduţele înguste şi pietruite ale Constanţei. Probabil că nu a trecut niciodată pe acolo.

Vă prezentăm spre comparaţie câteva imagini din Constanţa şi câteva din Braşov şi Sibiu, acolo unde administraţia locală a ştiut să conserve istoria şi să o folosească în interesul său.

Clădirile şubrede, fără acoperiş, fără ferestre din Constanţa contras-tează izbitor cu cele din alte oraşe. Acolo se vede un tot unitar. Toate imobilele, fie ele construite secolele trecute, fie mai recente, au aceeaşi înălţime, au acoperişurile la fel, sunt vopsite la fel. Piaţa principală este loc de promenadă şi de petre-cere a timpului liber. Există bănci unde să te odihneşti, există magazine, cofetării, restaurante. Există viaţă în centrele istorice. La noi e doar mizerie şi ruină.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii