Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:13 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber DNA-ul a luat cu asalt Portul Constanţa

ro

24 May, 2011 14:40 985 Marime text
Zeci de percheziţii au avut loc, ieri dimineaţă, la malul mării, dar şi în Capitală r Ancheta DNA-ului vizează zeci de vameşi constănţeni, dar şi un şef de la Grupul de Nave al Poliţiei de Frontieră Constanţa r Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, audi

 

Zeci de perchiziţii au avut loc, ieri dimineaţă, în judeţul Constanţa, cu ocazia unei mega-anchete coordo-nate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Structura Centrală, privind importante operaţiuni de contrabandă şi evaziune fiscală desfăşurate prin Vama şi Portul Constanţa.

Încă de la primele ore ale dimi-neţii, anchetatorii au arătat cu degetul către două nume sonore constănţene: senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias şi secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu. Ancheta vizează însă zeci de vameşi, dar şi un poliţist de frontieră cu funcţie de conducere.

Mai exact, cei doi sunt suspectaţi într-un caz de evaziune fiscală cu produse petroliere aduse în Portul Constanţa, cercetarea fiind începută de Parchetul Capitalei şi declinată DNA din cauza prejudi-ciului, care, în două luni, a atins un milion de euro, spun anchetatorii. Procurorii sunt de părere că zeci de vase cu ţiţei au fost aduse în Portul Constanţa, unde nu au fost verificate corespunzător ca urmare a presupuselor intervenţii făcute de senatorul Mircea Banias şi de secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu, precum şi de alţi lucrători vamali.

În ce priveşte modul de operare, sursele judiciare au arătat că persoane interesate, prin intermediul unor firme fantomă, aduceau produse petroliere categoria „motorină" care fie nu erau vă-muite, fie erau vămuite la o altă categorie, ce nu presupunea accizarea, iar ulterior acestea erau vândute pe piaţa neagră.

 

Banias, pus sub acuzare pentru trafic de influenţă

Mircea Banias a fost adus, ieri, încă de la ora 9 dimineaţa, la sediul DNA Bucureşti. După câteva ore, la ieşirea de la audieri, el a declarat că a fost pus sub urmărire penală pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. El a spus, totodată, că nu înţelege de ce procurorii au luat o astfel de decizie, susţinând că nu a discutat niciun moment cu lucrători ai Portului Constanţa şi nu cunoaşte absolut nimic despre transportul cu produse din China.

Senatorul Banias a spus că îl cunoaşte pe Laurenţiu Mironescu, fiind prieten cu acesta, iar din anul 2005, deţin împreună părţi sociale la o societate cu specific maritim.

În ceea ce priveşte legătura cu Emil Banias, senatorul a arătat că fratele său şi el au înfiinţat o fundaţie tot cu specific maritim, din care parlamentarul s-ar fi retras în urmă cu doi ani.

 

Legătura dintre Banias şi Mironescu

Senatorul Mircea Banias este asociat cu Laurenţiu Mironescu în firma Euro Shipping Services SRL. Firma a fost înregistrată la Registrul Comerţului în septembrie 2001 şi îi are ca asociaţi pe Ioan Bălan (30%) şi Laurenţiu Mironescu şi Mircea Banias cu câte 35%.

Toţi trei au ocupat, rând pe rând, în perioada 1999 - 2011, funcţia de director al Administraţiei Porturilor Constanţa.

Ioan Bălan a fost numit în funcţia de director general al Administraţiei Porturilor Constanţa în 2009, iar în ianuarie 2011, a fost demis printr-un ordin al ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, pentru „management defectuos".

La momentul demiterii lui Ioan Bălan, Administraţia Porturilor Maritime era implicată în scandalul privind vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reşiţa firmei lui Said Baaklini, achiziţie ce a condus la o restituire de TVA în valoare de 60 milioane euro.

 

Adjunctul de la Grupul de Nave al Poliţiei de Frontieră, audiat şi el de DNA

Tot ieri, la sediul DNA a fost adus şi adjunctul şefului Grupului de Nave al Poliţiei de Frontieră Constanţa, Adrian Sorin Pătraşcu, pentru a fi audiat.

Comisarul şef de poliţie Adrian Sorin Pătraşcu este adjunctul şefului Grupului de Nave din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Constanţa din anul 2008.

Potrivit declaraţiei de avere din noiembrie 2010, comisarul şef Pătraşcu are un apartament obţinut în 2002 prin vânzare-cumpărare, în suprafaţă de 35,94 metri pătraţi, în Constranţa, un autoturism Ford Focus, precum şi o colecţie numismatică realizată în perioada 1994-2010, cu o valoare estimată de 70.000 de lei. În 2008, Pătraşcu a contractat un împrumut bancar în valoare de 20.000 de euro scadent în 2018. El a obţinut, în anul fiscal precedent, 47.591 de lei din salariul la IJPF Constanţa, iar soţia sa a obţinut venituri de 7.000 de lei.

 

„Lista neagră" a numelor vehiculate în anchetă

Potrivit presei centrale, mai multe persoane au fost vizate de această anchetă.

Astfel, Sorin Budăi a fost vizat de o percheziţie, pentru Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa a fost emis un mandat de aducere şi unul de percheziţie. Rauchidi Mohamad a fost căutat la trei adrese cu mandat de aducere. Vameşul Laurenţiu Catargiu ar fi primit, de asemenea, mandat de aducere.

Alte nume vizate de vasta operaţiune au fost: Ali Amer, Marian Dodu, Liviu Durbac (fost şef la Vama Agigea), Zhang Qing, Radu Zamfir Adrian, Li Shiping, Zuo Li, Zhang Ziang, Tudoran Iulian-Dragoş, Ţiprian Valentin, Iordănescu Marian Ionuţ, Păun Corneliu, Cătălin Aurelian Pilcă, Constantin Claudiu Olteanu, Costel Liviu Bratu, Mihai Ciobanu, Adrian Milea, Valentin Roşculeţ, Marius Scrioşteanu, Adrian Sorin Pătraşcu, Guo Ning, Mihai Culea, Dan Ioan Didilescu, Lucian Păun, Dan Horia Tudoran, Sunai Cadîr (şeful Vămii Constanţa).

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii